Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Καμία συζήτηση για συγχωνεύσεις τμημάτων από τον υπ. Παιδείας, έξτρα χρήματα στη σίτιση


Καμία συζήτηση για συγχωνεύσεις τμημάτων από τον υπ. Παιδείας, έξτρα χρήματα στη σίτιση
Συζήτηση επί των θεμάτων που αφορούν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Σχέδιο «Αθηνά», είχαν τα μέλη της πρυτανικής αρχής του ιδρύματος με τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησαν στις 28 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.
Τα σημαντικά αποτελέσματα της συνάντησης ήταν αφενός ότι δεν τέθηκε από πλευράς υπουργού θέμα κατάργησης ή συγχώνευσης τμημάτων της Μυτιλήνης και της Λήμνου, αφετέρου ότι ο κ. Αρβανιτόπουλος ανακοίνωσε στην πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου αύξηση του κονδυλίου σίτισης των φοιτητών κατά 200 χιλ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα όσα είπε στο «Εμπρός» ο αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας και Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Σουλακέλλης, κατά τη συνάντηση, στην οποία εκτός από τον πρύτανη, Πάρι Τσάρτα, παρίστατο ο ίδιος, ο αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Ιωάννης Κάλλας, και η αντιπρύτανις Έρευνας και Στρατηγικού Σχεδιασμού, Αγγελική Δημητρακοπούλου, έγινε αναλυτική παρουσίαση εκ μέρους της πρυτανικής αρχής του
Πανεπιστημίου Αιγαίου όλων των ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων που χαρακτηρίζουν το ίδρυμα.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε τόσο στα οικονομικά στοιχεία του Πανεπιστημίου, όσο και στις δυνατότητες που αυτό έχει να λειτουργεί με ιδιόκτητες υποδομές, μέσα από την ολοκλήρωση των έργων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
«Καταδείξαμε ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν αποτελεί ένα ακριβό πανεπιστήμιο, ενώ ως προς τον ακαδημαϊκό του χάρτη, αναπτύχθηκαν όλα τα επιχειρήματα που αποδεικνύουν την αναγκαιότητα ίδρυσης της πολυτεχνικής σχολής για την ακαδημαϊκή αναβάθμιση του ιδρύματος», αναφέρει ο αντιπρύτανης.
Σχέδιο «Αθηνά» και σίτιση
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πιο σημαντικό θέμα που συζητήθηκε και είχε ιδιαίτερα θετική έκβαση για το ίδρυμα, ήταν αυτό της σίτισης των φοιτητών, αφού ο υπουργός ανακοίνωσε αύξηση του σχετικού κονδυλίου κατά 200 χιλ. ευρώ, ως έκτακτη και μόνιμη παράλληλα επιχορήγηση. Το ποσό αυτό θα αφεθεί μάλλον ως αποθεματικό για το 2013, ώστε να μπορέσουν να υπάρξουν περισσότεροι δικαιούχοι σίτισης, κάτι που θα ανακουφίσει το Πανεπιστήμιο.
Εκ μέρους του υπουργού τέθηκε επίσης ερώτημα ως προς το σε ποια άλλα νησιά θα μπορούσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να λειτουργήσει μεταπτυχιακές σπουδές, ως απάντηση στο οποίο προτάθηκε το νησί της Κω για πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών πάνω στην Ιστορία της Ιατρικής, αφού είχε γίνει σχετική συστηματική δουλειά επί πρυτανείας Ανδρέα Τρούμπη και το θέμα αυτό ήταν μέσα στα μελλοντικά σχέδια της επέκτασης του Πανεπιστημίου.
Δεν έγινε, σύμφωνα με τον αντιπρύτανη, καμμία αναφορά από πλευράς υπουργού για κατάργηση ή συγχώνευση τμημάτων του ιδρύματος που βρίσκονται στη Μυτιλήνη ή τη Λήμνο, στο πλαίσιο του Σχεδίου «Αθηνά». Υπήρξε ωστόσο συζήτηση για πολύ μικρό αριθμό τμημάτων, εκτός των δύο αυτών νησιών, ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα και τη δυνατότητα εξεύρεσης εργασίας που προσφέρουν στους αποφοίτους τους.
Για τη Λήμνο
Ιδιαίτερα για το Τμήμα της Λήμνου τονίστηκε το ακαδημαϊκό έργο που έχει επιτελέσει μέσα στα λίγα χρόνια λειτουργίας του και κατατέθηκαν από την πρυτανική αρχή προτάσεις ώστε να στηριχθεί κατ’ εξαίρεση για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις εκπαιδευτικές υποχρεώσεις του.
«Νομίζουμε ότι τα στοιχεία που θέσαμε υπόψη του Υπουργείου Παιδείας, είναι τέτοια, που αναδεικνύουν το ρόλο του Πανεπιστημίου, και σε περιφερειακό επίπεδο, και σε ό,τι αφορά στη συμβολή του στην ανάπτυξη του νησιωτικού χώρου του Αιγαίου», αναφέρει ο κ. Σουλακέλλης. «Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υποβάλει τις προτάσεις του Υπουργείου συνολικά για τα πανεπιστήμια έως τις 10 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια, θα περιμένει για δύο μήνες τις αποφάσεις της Συγκλήτου πάνω στις προτάσεις του Υπουργείου και κατόπιν θα αποφασίσει ο ίδιος.»
Συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Άλλα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, ήταν αυτό της διευκόλυνσης Τούρκων φοιτητών ως προς τη δυνατότητα φοίτησης στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κάτι για το οποίο ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να βοηθήσει στην κατεύθυνση απόκτησης βίζας, όπως και αυτό των διοικητικών υπαλλήλων του ιδρύματος που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
«Ο υπουργός αντιλήφθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική στήριξης κατ’ εξαίρεση, τόσο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όσο και των λοιπών πανεπιστημίων και των τμημάτων τους με μικρό αριθμό μελών ΔΕΠ, προκειμένου να μπορούν να αντεπεξέλθουν στο ακαδημαϊκό τους έργο», αναφέρει επίσης ο κ. Σουλακέλλης ως προς την υπόσχεση που δόθηκε από τον κ. Αρβανιτόπουλο να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να παραμείνουν στις θέσεις τους οι διοικητικοί υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Το θέμα της λειτουργίας και ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και τα προβλήματα που προκύπτουν από το Σχέδιο «Αθηνά» και το Νόμο 4093/2012, πρόκειται να συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου εκτός άλλων θα παραστεί και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Πάρις Τσάρτας.
Σημειώνεται πως, μέσα στο μήνα που διανύουμε, θα γίνει η οριστική παραλαβή της μελέτης για τις φοιτητικές εστίες της Μυτιλήνης, ώστε να ακολουθήσει η προκήρυξη του έργου.

Περί δημοσιευμάτων...

Ο αντιπρύτανης Νίκος Σουλακέλλης, για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα»
«Αβάσιμα τα όσα γράφονται»
Ως προς τα όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», που θέλει δύο τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου να βρίσκονται στο «μικροσκόπιο», ο αντιπρύτανης τα χαρακτηρίζει «αβάσιμα» και τονίζει για άλλη μια φορά τη θέση της πρυτανικής αρχής ότι τα περιφερειακά πανεπιστήμια «βρίσκονται στο στόχαστρο των Μ.Μ.Ε., γεγονός που δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στην ελκυστικότητά τους».
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, στο οποίο φιλοξενούνται και δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, η επαναφορά της ρύθμισης για τη βάση τού 10 δε θα ισχύσει μόνο για τους υποψήφιους φοιτητές, αλλά και για τα ίδια τα πανεπιστήμια, που θα καταργηθούν αν φέτος δεν «πιάσουν» τη βάση αυτή, αν δηλαδή έχουν λίγους φοιτητές που εισήχθησαν με βαθμολογία πάνω από 10. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στη συγκεκριμένη εφημερίδα ο υπουργός, το επόμενο μηχανογραφικό δελτίο θα αποτυπώνει το νέο ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, ενώ από το Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν νέα, ισχυρότερα τμήματα που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις, για να υποδεχθούν τους εισακτέους της νέας χρονιάς.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέχρι και το Φεβρουάριο, οπότε και θα γίνει η συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων, ο αριθμός των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2012 - 2013 υπολογίζεται ότι θα είναι μικρότερος, λόγω και της μείωσης των τμημάτων που υπολογίζεται να είναι περίπου 150 λιγότερα από τα τωρινά, ενώ δύο τμήματα της Μυτιλήνης τοποθετούνται από το δημοσίευμα μεταξύ όσων βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» για τις αλλαγές.
Μετά και τα όσα ειπώθηκαν κατά τη συνάντηση της πρυτανικής αρχής με τον υπουργό, ο κ. Σουλακέλλης χαρακτηρίζει τα όσα γράφονται ως «αβάσιμα», επαναλαμβάνοντας ότι η πρυτανική αρχή του ιδρύματος θεωρεί ότι τα περιφερειακά πανεπιστήμια βρίσκονται στο στόχαστρο των Μ.Μ.Ε. και προσθέτοντας:
«Ο υπουργός αντιλήφθηκε ότι από το οποιοδήποτε Σχέδιο “Αθηνά” δεν προκύπτει κανένα οικονομικό όφελος για το ίδρυμα ή το Υπουργείο, ενώ κατάλαβε πως οι ενέργειές μας γίνονται προς την κατεύθυνση του να έχουμε ιδιόκτητες υποδομές και να μπορούμε να λειτουργήσουμε μόνο με τα λειτουργικά μας έξοδα.»




  • Πηγή : emprosnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου