Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Λίγη ακόμη υπομονή για το επίδομα ανεργίας ελεύθερων επαγγελματιών


Λίγη ακόμη υπομονή για το επίδομα ανεργίας ελεύθερων επαγγελματιών

Το επίδομα ανεργίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες είχε θεσμοθετηθεί με τον νόμο 3986/2011, «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015» αλλά δεν έχει δοθεί έως σήμερα, αν και έχουν εισπραχθεί αντίστοιχες εισφορές. Στελέχη του Υπουργείου Εργασίας κατόπιν σχετικής συσκέψεως που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη με τις διοικήσεις των ταμείων των ελευθέρων επαγγελματιών, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι οι όποιες δυσκολίες θα ξεπεραστούν και η καταβολή του επιδόματος θα αρχίσει το πρώτο τρίμηνο του 2013.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας ανταποκρίθηκε στο αίτημα των διοικητών των ταμείων, ώστε να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση που θα ξεπερνά ενδεχόμενες ασάφειες της υπάρχουσας νομοθεσίας και δυσκολίες που προκύπτουν στην εφαρμογή του μέτρου. Το ποσό του επιδόματος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται από τα 180 ή 200 ευρώ έως τα 360
ευρώ, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και τις εισφορές που έχουν καταβάλλει οι εργαζόμενοι.
Ο καβαλιώτης Υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος με χθεσινές δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ, αναφέρθηκε σε πολλούς επαγγελματίες οι οποίοι λόγω της κρίσης αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και να αυτοαπασχολούνται. Περνούν επομένως στις τάξεις των ανέργων. Η θέσπιση του επιδόματος απαιτεί την έκδοση υπουργικής αποφάσεως. Στη σύσκεψη της Πέμπτης είχαν προσκληθεί διοικητές ασφαλιστικών ταμείων ώστε να εξετασθούν οι προοπτικές ενός θέματος που σαφώς και δεν είναι απλό. Πρέπει για παράδειγμα να διευκρινιστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες ένας ελεύθερος επαγγελματίας δύναται να χαρακτηρισθεί άνεργος, αφού διαφορετικά είναι τα δεδομένα για ένα καταστηματάρχη που βάζει λουκέτο και διαφορετικά για κάποιον δικηγόρο ή μηχανικό που αντιμετωπίζει περίοδο αναδουλειάς.
Ορισμένα θέματα λοιπόν χρήζουν αντιμετωπίσεως κατά περίπτωση. Βάσει νόμου υπάρχει η σχετική δέσμευση ενώ εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας υπάρχει και η βούληση για την καταβολή του επιδόματος, ωστόσο θα πρέπει η διαδικασία να επιλύει τα προβλήματα επιβίωσης των ελεύθερων επαγγελματιών και όχι να προκαλεί δυσκολίες σε άλλους τομείς. Οι διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων έλαβαν την εντολή να ετοιμάσουν τις προτάσεις τους ώστε εντός των επόμενων ημερών να δρομολογηθούν οι διαδικασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου