Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Στα "χαρακώματα" κυβέρνηση - αντιπολίτευση για τις καταργήσεις οργανισμών


Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και της αντιπολίτευσης, κυρίως της Αξιωματικής, σημειώθηκε στη Βουλή, με αφορμή το νομοσχέδιο για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών και φορέων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου, η οποία απορρίφθηκε από την πλειοψηφία, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι παραβιάζει σειρά άρθρων του Συντάγματος και ανοίγει το δρόμο για την άρση μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
Από την πλευρά του, ο κ. Μανιτάκης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως μια αναγκαία μεταρρυθμιστική τομή με στόχο, όπως είπε, έναν καλύτερο, ορθολογικότερο και αποτελεσματικότερο δημόσιο τομέα, και πρόσθεσε ότι είναι ένα πρόπλασμα σε μια διαδικασία που ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί την
άνοιξη με ένα νέο νομοθέτημα.
«Σκοπεύουμε να διατηρήσουμε τις αναγκαίες και χρήσιμες υπηρεσίες με την απαράβατη προϋπόθεση ότι το κόστος δεν θα επιβαρύνει ανυπέρβλητα ή αδικαιολόγητα τον Έλληνα φορολογούμενο», ανέφερε ο κ. Μανιτάκης.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν θα θιγεί η εργασιακή ασφάλεια των δημοσίων υπαλλήλων που θα μετακινηθούν, αντίθετα θα διατηρήσουν και θα μεταφέρουν την ίδια σχέση εργασίας που είχαν στον φορέα που ήταν προηγουμένως.
Τις έντονες επικρίσεις της αντιπολίτευσης δέχτηκε το άρθρο που προβλέπει την σύσταση γενικής γραμματείας συντονισμού του κυβερνητικού έργου.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση του συντάγματος ενώ επιτέθηκε προσωπικά στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατηγορώντας τον ότι διολισθαίνει από το πολίτευμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στο καθεστώς ενός ανδρός.
Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης που σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Συνταγματολογούν, πολιτικολογούν και αερολογούν αυτή την κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, όσοι δεν έχουν τίποτα να πουν συγκεκριμένα».

 ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου