Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Στο 50% του βασικού μισθού η προκαταβολή σύνταξης στο Δημόσιο




Ο θεσμός της προκαταβολής της σύνταξης από το Δημόσιο (50% του βασικού μισθού κατά την αποχώρηση), ώστε να απαλειφθεί το μισθοδοτικό κενό που παρατηρείται σήμερα, σειρά ζητημάτων που αφορούν στους όρους συνταξιοδότησης εργαζομένων από το Δημόσιο, αλλά και ρυθμίσεις σχετικά με τις αδρανείς καταθέσεις, βρίσκονται στο επίκεντρο νομοσχεδίου που έδωσε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το Υπουργείο Οικονομικών.
 
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο, που δόθηκε σε διαβούλευση από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, φέρει τίτλο «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών» και είναι διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.opengov.gr/minfin/?p=1803

Όπως επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, «η ανάγκη για την αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που υφίστανται στο κράτος, καθώς και στις σχέσεις του με τους πολίτες, είναι επιτακτική. Στο πλαίσιο αυτής της διαπίστωσης και πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το (παραπάνω) σχέδιο νόμου. Πρόκειται για νομοθετική πρωτοβουλία, οι διατάξεις της οποίας, μεταξύ άλλων διευκολύνουν, αλλά και ανακουφίζουν συμπολίτες μας μέσω της επί τα βελτίω τροποποίησης ρυθμίσεων της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, ενδυναμώνουν την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης μέσω της ενίσχυσης των δυνατοτήτων του πλαισίου δημοσιονομικών ελέγχων, και διαμορφώνουν διαύλους στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων σε θέματα υγείας, εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης ως απόρροια του εκσυγχρονισμού του πλαισίου που διέπει τις αδρανείς καταθέσεις».


Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
   
- Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι στρατιωτικοί που συνταξιοδοτούνται θα λαμβάνουν έως την έκδοση της κανονικής τους, το 50% του βασικού μισθού τους κατά τον χρόνο αποχώρησης, με προσαύξηση κατά 50% του τυχόν καταβαλλομένου επιδόματος χρόνου υπηρεσίας. Το ανώτατο χρονικό όριο για την απονομή της πλήρους σύνταξης δεν θα υπερβαίνει τους 8 μήνες. Για τους υπαλλήλους του δημοσίου που υπάγονται στο ενιαίο μισθολόγιο και συνταξιοδοτούνται από το δημόσιο, το ποσό της προκαταβολής θα υπολογίζεται επί του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου στο οποίο υπάγονταν ο υπάλληλος κατά την 31-10-2011.
   
Η έκδοση της πράξης κανονισμού της σύνταξης θα γίνεται το πολύ εντός έξι μηνών από την ημερομηνία πρωτοκόλλησης της αίτησης στην Υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η αποστολή της αίτησης συνταξιοδότησης από την Υπηρεσία του υπαλλήλου στο ΓΛΚ, θα πραγματοποιείται εντός δύο μηνών από τη λύση της υπαλληλικής σχέσης, με βάση την ημερομηνία δημοσίευσης στο ΦΕΚ.
   
Στο νομοσχέδιο προβλέπονται κυρώσεις με βαρύτερη αυτή της δίωξης για ποινικό αδίκημα για τους αρμόδιους υπαλλήλους που παραβιάζουν τις σχετικές προθεσμίες.
  
- Όσοι απέκτησαν την ιδιότητα του κληρικού μετά την 1-1-1993 και παράλληλα είναι και εκπαιδευτικοί δεν θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν δύο συντάξεις από το Δημόσιο, όπως ισχύει για όλους τους υπαλλήλους- λειτουργούς του Δημοσίου. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα πρέπει να επιλέξουν μία από τις δύο συντάξεις
  
- Από 1-1-2014, το ΕΚΑΣ θα καταβάλλεται στους δικαιούχους συνταξιούχους του Δημοσίου, αφού συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους, όπως ισχύει και για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.
  
- Για τη μεταβίβαση συντάξεων σε άγαμες θυγατέρες δεν θα λαμβάνεται υπόψη το τεκμαρτό εισόδημα από ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο εφόσον δεν έχουν άλλο εισόδημα και το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από τα παραπάνω είναι μικρότερο από το αφορολόγητο όριο.
   
- Θεσπίζεται ανώτατο όριο 720 ευρώ για το ύψος των συντάξεων των λογοτεχνών- καλλιτεχνών που χορηγεί ο δημόσιο αναδρομικά από 1.1.2013. Οι συντάξεις αυτές δεν θα μεταβιβάζονται.
 
- Ως ημερομηνία καταβολής των συντάξεων ορίζεται η τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.


(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου