Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Σταϊκούρας: Προτεραιότητα η μείωση του ΦΠΑ στο χώρο της εστίασης “Δεν είχαμε τα αναμενόμενα έσοδα από την αύξηση στο 23%”, παραδέχεται ο υφυπουργός Οικονομικών


Σταϊκούρας: Προτεραιότητα η μείωση του ΦΠΑ στο χώρο της εστίασης
Μέσα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης βρίσκεται η αλλαγή της φορολόγησης στο χώρο της εστίασης, με μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, επανέλαβε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) στη Θεσσαλονίκη.
Όπως είπε ο υφυπουργός, βασικός στόχος είναι να πιστώνεται γρηγορότερα το ΦΠΑ στους συνεπείς επιχειρηματίες, αλλά και να ελέγχονται από τις φορολογικές αρχές όσοι δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. "Πρόθεσή μας μας είναι να αξιολογείται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο τρόπος επιστροφής", τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ για τη μείωση του ΦΠΑ παραδέχθηκε πως με τη διατήρησή του στο 23% "δεν είχαμε τα αναμενόμενα έσοδα, υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ενισχύθηκε η φοροδιαφυγή, ενώ
έκλεισαν και επιχειρήσεις". Έκανε επίσης γνωστό ότι υπέγραψε τις αποφάσεις για επιστροφές ΦΠΑ άνω των 300.000 ευρώ σε δικαιούχους, ενώ για ποσά μικρότερα των 300.000 ευρώ τόνισε ότι η διαδικασία ελέγχων θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες από τις ΔΟΥ της χώρας.
Αντίθετα, ο κ. Σταϊκούρας υπεραμύνθηκε του μέτρου για την εξίσωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, επαναλαμβάνοντας ότι η μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης όχι μόνο δε μείωσε τα δημόσια έσοδα, αλλά καταγράφηκε και αύξηση κατά 20% το πρώτο εικοσαήμερο του Ιανουαρίου, έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα.
Στην ομιλία του, τόνισε ότι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για το 2013 είναι, μεταξύ άλλων, η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, η επιτάχυνση της απορρόφησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και η αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, η επανέναρξη των μεγάλων δημοσίων έργων, κυρίως στους τέσσερις οδικούς άξονες της χώρας, η πιο ορθολογική αξιοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Θόδωρος Καράογλου, και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, ενώ ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Νικόλαος Πέντζος, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, είπε ότι η "γλυκόπικρη γεύση της διάσωσης, έστω και την τελευταία στιγμή, της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει για τον επιχειρηματικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας να σηματοδοτήσει μια νέα ευκαιρία για τη χώρα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου