Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Μετά το 2014 πιθανόν η αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν

 Μετά το 2014 πιθανόν η αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν
Συνάντηση με τον Χαμίντ Καρζάι είχε ο Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσιγκτον
Νωρίτερα από το προβλεπόμενο θα τερματιστούν οι βασικές στρατιωτικές επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν αλλά η πλήρης αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ μπορεί να μετατεθεί μετά το 2014, ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα μετά τη συνάντηση που είχε με τον αφγανό ομόλογό του Χαμίντ Καρζάι στον Λευκό Οίκο. Οι αμερικανικές δυνάμεις θα δώσουν το βάρος στην εκπαίδευση του αφγανικού στρατού από την άνοιξη, αντί για τα μέσα του έτους, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
Οπως εξήγησε ο Ομπάμα, «οι στρατιώτες μας θα έχουν μια διαφορετική αποστολή: να εκπαιδεύουν, να
συμβουλεύουν, να υποστηρίζουν τις αφγανικές δυνάμεις. Θα πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, για ένα νέο στάδιο προς μια πλήρη και ολοκληρωτική εθνική κυριαρχία» του Αφγανιστάν.
Από την πλευρά του, ο Καρζάι δήλωσε ευτυχής για την εξέλιξη.
Ο αριθμός των δυνάμεων που θα παραμείνουν και η φύση της αποστολής τους μπορεί να αποσαφηνιστεί σε μια «διμερή συμφωνία για την ασφάλεια», η οποία απομένει ακόμα να ολοκληρωθεί, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.
Στο κείμενο αναφέρεται ακόμη μια ρύθμιση «προστασίας» από κάθε είδους δίωξη των αμερικανικών δυνάμεων και προστίθεται ότι αναφέρεται πως δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει να διατηρήσει «μόνιμες βάσεις» στο Αφγανιστάν.
Οι τελικές αποφάσεις για την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού θα ληφθούν τους επόμενους μήνες, είπε ο Μπαράκ Ομπάμα και αφού θα έχει ακούσει τις προτάσεις από τα επιτελεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου