Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Ζούμε πάλι μέρες από το 2008 - Προβληματισμός από τα διαδοχικά τρομοκρατικά χτυπήματα

Με αυξημένες περιπολίες κατά τη διάρκεια της νύχτας και εντολές για στοχευμένη επιτήρηση περιοχών που έχουν χαρτογραφηθεί ως «επικίνδυνες» για εκδήλωση νέου χτυπήματος από κουκουλοφόρους απαντά η Αστυνομία στο συντονισμένο μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων στην Αττική.

Τα «χτυπήματα» κορυφώθηκαν με την εκτός ελέγχου επιδρομή με μολότοφ στο σπίτι του αδερφού του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, στο λόφο του Στρέφη. Στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. σήμανε συναγερμός, με τους
ανώτατους αξιωματικούς να εκτιμούν ότι οι επιθέσεις «φούντωσαν» λόγω των
αστυνομικών επιχειρήσεων που έγιναν σε καταλήψεις κτιρίων που αποτελούσαν για χρόνια σύμβολα του αναρχικού χώρου, όπως η βίλα Αμαλία.

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τις Αρχές είναι ότι ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα εμφανίστηκαν τόσο πολυπληθείς ομάδες κουκουλοφόρων που έδρασαν με καλά οργανωμένο σχέδιο «χτυπώντας» σπίτια γνωστών δημοσιογράφων, δημόσια κτίρια, γραφεία κομμάτων και την οικία του αδερφού του κ. Κεδίκογλου.

Στέλεχος της Αστυνομίας επισημαίνει στον «Ε.Τ.» ότι «η τελευταία φορά που σημειώθηκε συντονισμένο μπαράζ σε τόσες διαφορετικές περιοχές της Αθήνας με στόχο δημόσια πρόσωπα ήταν το διάστημα πριν από τις συλλήψεις των φερόμενων ως μελών της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς». Έκτοτε δεν υπήρχε άλλο τέτοιο κρούσμα και για αυτό οι εκρήξεις στις οικίες δημοσιογράφων μάς προβλημάτισαν. Όπως και το τυφλό χτύπημα στο σπίτι του αδερφού του κ. Κεδίκογλου, καθώς στόχος έγινε συγγενικό πρόσωπο του πολιτικού και όχι ο ίδιος ο πολιτικός, ο οποίος φυλάσσεται».

Εκτιμάται από τους αρμόδιους αστυνομικούς ότι στο μπαράζ επιθέσεων τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής σε Κολωνάκι, Πεντέλη, Αγία Παρασκευή, Άλιμο και Μαρούσι στα σπίτια δημοσιογράφων συμμετείχαν τουλάχιστον 15 άτομα, ενώ περίπου 10 ήταν οι κουκουλοφόροι που επιτέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο σπίτι του αδερφού κυβερνητικού εκπροσώπου.

Την ώρα της επίθεσης, στην τριώροφη πολυκατοικία στο λόφο του Στρέφη βρισκόταν ο αδερφός του κ. Κεδίκογλου μαζί με τη σύζυγο και το 3χρονο παιδί τους. Οι δράστες έσπασαν στις 23.15 με βαριοπούλα τη γυάλινη είσοδο, περιέλουσαν με βενζίνη τον ισόγειο χώρο και εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ προκαλώντας μεγάλη πυρκαγιά και εκτεταμένες υλικές ζημιές. Νωρίτερα είχαν προσπαθήσει να παραβιάσουν πόρτα ασφαλείας στο εσωτερικό της πολυκατοικίας χωρίς να τα καταφέρουν, ενώ διέφυγαν πεζή με κατεύθυνση τα Εξάρχεια.

Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι η «καταδρομική» ενέργεια προκάλεσε έντονο προβληματισμό στην ΕΛ.ΑΣ., καθώς η περιοχή στην οποία βρίσκεται το σπίτι θεωρείται μία από τις καλύτερα φυλασσόμενες στην πρωτεύουσα. Μάλιστα, ο λόφος του Στρέφη ανήκει στις περιοχές που φυλάσσονται από τους μοτοσικλετιστές της ομάδας «Δέλτα», που έχουν ως αποκλειστικό αντικείμενο την αντιμετώπιση αυτών ακριβώς των επιδρομών.

Το δίκτυο πληροφοριών της Κρατικής Ασφάλειας, επίσης, δεν λειτούργησε, γεγονός που αποδίδεται στο πλεονέκτημα αιφνιδιασμού των κουκουλοφόρων, αλλά και στη συνέχεια, παρά τις ισχυρές δυνάμεις και τη μεγάλη κινητοποίηση, δεν υπήρξαν συλλήψεις.

Στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης εκτιμούν ότι όσο οι παρεμβάσεις της Αστυνομίας γίνονται εντονότερες στην Αθήνα τόσο οι ομάδες κουκουλοφόρων θα προσπαθούν να κλιμακώσουν τις δράσεις τους. Για το λόγο αυτό έχουν δοθεί εντολές για αυξημένα μέτρα ασφαλείας κατά τις νυχτερινές ώρες στους δρόμους της Αθήνας με επίκεντρο σημεία που θεωρούνται στόχοι. Στα μέτρα θα συνδράμουν αστυνομικοί με πολιτικά, όπως και άνδρες από διάφορες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

Ανάληψη ευθύνης

Η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Μαχόμενη Μειοψηφία» μαζί με την ομάδα «Κύκλος παραβατικών / Πυρήνας Εραστές της Ανομίας» ανέλαβαν την ευθύνη για το μπαράζ εμπρησμών σε πέντε σπίτια δημοσιογράφων στην Αττική με προκήρυξή τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

«Τα ΜΜΕ αποτελούν επίσημη εκπροσώπηση του συστήματος. Καλούμε κάθε ατομικότητα, παρέα, συλλογικότητα να αντιληφθεί την κρισιμότητα των καιρών μας και να δράσει ενάντια στον ολοκληρωτισμό που μας επιβάλλεται. Όσο περισσότεροι τόσο πιο επικίνδυνοι. Όσο πιο ενωμένοι τόσο πιο δυνατοί. Όσο πιο “ποιοτικοί” τόσο πιο εύστοχοι. (…). Μέσα απ’ τις φωτιές μας θέλουμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στις κοινότητες αγώνα που έχουν μπει στο στόχαστρο της καταστολής», αναφέρει ο συντάκτης του κειμένου.

Στη συνέχεια, ζητά την «άμεση απελευθέρωση του αντάρτη Σάββα Ξηρού» και καταφέρεται με υβριστικούς χαρακτηρισμούς εναντίον των πέντε δημοσιογράφων (Γιώργου Οικονομέα, Αντώνη Σκυλλάκου, Χρήστου Κώνστα, Πέτρου Καρσιώτη, Αντώνη Λιάρου).
Α.Καλλαφάτης, στον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου