Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ SOS για τα εκπαιδευτικά προγράμματα από τις περικοπές στον προϋπολογισμό της ΕΕ

SOS για τα εκπαιδευτικά προγράμματα από τις περικοπές στον προϋπολογισμό της ΕΕ
Οι περικοπές που έχει προταθεί να γίνουν στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για νέους, όπως το "Erasmus", τονίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης που αφορούσε το κατά πόσον κινδυνεύει να σταματήσει το εδώ και μία 25ετία επιτυχημένο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών "Erasmus", επισημάνθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ότι λόγω των περικοπών στους κοινοτικούς προϋπολογισμούς, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μην υπάρξει χρηματοδότηση και άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα της
ΕΕ για τους νέους.
Παρεμβαίνοντας ως εκπρόσωπος της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, στη συζήτηση για το κατά πόσον κινδυνεύει να σταματήσει το επιτυχημένο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών "Erasmus", ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Κύπρου Ανδρέας Μαυρογιάννης διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα δεν κινδυνεύει να "πεθάνει" και δεσμεύτηκε ότι η Κυπριακή Προεδρία δεν θα επιτρέψει να συμβεί αυτό.
"Είμαστε σε διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη συνέχιση αυτού του προγράμματος που για εμάς"--είπε-- "αποτελεί κομμάτι του οράματος μας για το μέλλον των νέων στην Ευρώπη".
Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, για να εξασφαλίσουμε την ομαλή διεξαγωγή του "Erasmus" τα επόμενα χρόνια, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μαυρογιάννης.
Στην συζήτηση που έγινε ωστόσο προέκυψε ότι εκτός από την αδυναμία κάλυψης των πληρωμών για το πρόγραμμα "Erasmus" κινδυνεύουν να σταματήσουν κι' άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα των νέων στην Ευρώπη, όπως το πρόγραμμα δια βίου μάθησης και το πρόγραμμα "Μαρί Κιουρί".
Το πρόβλημα συνδέεται με τις περικοπές που έχει προτείνει για τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2013 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι ευρωβουλευτές που μίλησαν επισήμαναν ότι δεν είναι μόνον το πρόγραμμα "Erasmus" που κινδυνεύει, αναφέροντας ότι το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα και την Ανάπτυξη, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Πρόγραμμα της Δια Βίου Μάθησης στερούνται επίσης επαρκών πόρων με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις που αφορούν τα κονδύλια αυτά για το 2012.
Ο διορθωτικός προϋπολογισμός για το 2012 που θα καλύψει τα ελλείμματα αυτά ανέρχεται σε 8,9 δισεκ. ευρώ.
Την διαβεβαίωση ότι τουλάχιστον για το 2013 δεν υπάρχει περίπτωση ματαίωσης του προγράμματος "Erasmus" έδωσε και ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Γιάνους Λεβαντόφσκι, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι κινδυνεύει να μην συνεχισθεί και το πρόγραμμα "Μαρί Κιουρί", αν δεν εξασφαλισθούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ που χρειάζονται για την χρηματοδότηση του.

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου