Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Η S&P υποβάθμισε την Ισπανία, σπρώχνει σε διάσωση Πολύ αισιόδοξοι οι στόχοι Ραχόι επισημαίνουν ΔΝΤ και Κεντρική Τράπεζα

Η S&P υποβάθμισε την Ισπανία, σπρώχνει σε διάσωσηΜε νέα υποβάθμιση της Ισπανίας απαντά η Standatd & Poor's στην έλλειψη πολτικής βούλησης για την έξοδο από την κρίση στην Ευρωζώνη. Οι δαιρκείς καθυστερήσεις στην υποβολή αιτήματος διάσωσης από την Ισπανία και η επιδεινούμενη κατάσταση της οικονομίας της χώρας προκαλούν ανησυχία και καθυστούν αβέβαιη την προοπτική της χώρας. Υπό αυτό το πρίσμα η S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά δυο βαθμίδες στο ΒΒΒ-, μια ανάσα πάνω από το "junk".
Μετά από αυτή την εξέλιξη περιορίζονται δραματικά οι πολιτικές
επιλογές της κυβέρνησης Ραχόι και έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στην υποβολή αιτήματος αγοράς Ισπανικών ομολόγων από την ΕΚΤ και ταυτόχρονα διάσωσης από τον ESM.
Η S&P επισημαίει ότι "η ικανότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας να ανταποκριθούν στο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί διολισθαίνει".
Με από την τελευταια υποβάθμιση Moody's και S&P κατατάσουν στην Ισπανία στο ίδιο επίπεδο, με την πρώτη να έχει τη χώρα σε καθεστώς αναθεώρησης για πιθανή υποβάθμιση.
Εκπρόσωπος Τύπου της Ισπανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει κυβερνητική αντίδραση για το θέμα, επιχειρώντας να το υποβαθμίσει.
Σύμφωνα με την S&P η χώρα βρίσκεται σε ύφεση για παραπάνω από ένα έτος και η ανεργία υπερβαίνει το 25%, ενώ ο χρόνος επανάκαμψης στη δουλειά υπερβαίνει τα 2 έτη.
Τα έσοδα από φόρους υποχωρούν και το κόστος συντήρησης των κοινωνικών παραοχών για τους ανέργους αυξάνεται επικίνδυνα απειλώντας το στόχο της κυβέρνησης για έλλειμμα 6,3% το τρέχον έτος.
Το ΔΝΤ και η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θέτουν εν αμφιβόλω την επίτευξη των στόχων Ραχόι επισημαίνοντας ότι αυτά βασίζονται σε μια ιδιαίτερα αισιόδοξη αντιληψη για την κατάσταση της οικονομίας.
Πτωτικά αντέδρασε το ευρώ μετά την υποβάθμιση της Ισπανίας υποχωρώντας κατά 0,25% απέναντι στο δολάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου