Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Τον ερχόμενο Φεβρουάριο η επιβεβαιωτική γεώτρηση της Noble στην «Αφροδίτη»

Τον Φεβρουάριο του 2013 αναμένεται να ξεκινήσει η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ, ανέφερε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης.
Ο κ. Χριστοφίδης μιλούσε στο συνέδριο του Economist, στη Λευκωσία, με θέμα την κατάσταση των ερευνητικών διαδικασιών στην Κύπρο αναφορικά με τα ενεργειακά αποθέματα.
Ομιλητής στην ενότητα αυτή του συνεδρίου ήταν και ο διευθυντής της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy στην Κύπρο, Τζον Τόμιτς, ο οποίος εξήγησε την απόφαση της εταιρείας του να μην υποβάλλει αίτηση κατά τον β` γύρο αδειοδότησης, ενώ αναφέρθηκε και στα πιθανά σχέδια της εταιρείας να μεταφέρει στην Κύπρο γεωτρύπανο για εντοπισμό πετρελαίου στο τεμάχιο 12.
Στην ομιλία του, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι τα θέματα ενέργειας αποκτούν πλέον ιδιαίτερη
σημασία καθώς μετά την γεώτρηση της Noble, η Κύπρος μπήκε στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.
Αναφερόμενος στο τρίπτυχο της ενεργειακής πολιτικής της Κυβέρνησης, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι περιλαμβάνει τη θωράκιση της Κύπρου σε γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό επίπεδο, την δημιουργία τρίτου ενεργειακού διαδρόμου και τη μελλοντική κάλυψη των αναγκών, καθώς και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος της Κύπρου, με την εισαγωγή του φυσικού αερίου και μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ.
Παράλληλα αναφέρθηκε στα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά δεδομένα της ευρύτερης περιοχής που περιβάλλει την Κύπρο, το ιστορικό της οριοθέτησης της κυπριακής ΑΟΖ με τα γειτονικά κράτη, καθώς και το χρονικό του α` και β` γύρου αδειοδότησης των τεμαχίων της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ανέφερε επίσης ότι έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση για δημιουργία τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο, κάτι που είπε ότι θα αποτελέσει την μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με κόστος 7-10 δις ευρώ.
Ο διευθυντής της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy στην Κύπρο, Τζον Τόμιτς, αναφερόμενος στην πιθανότητα εντοπισμού πετρελαίου στο οικόπεδο 12, είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να μην δικαιολογούν την ύπαρξη πετρελαίου, παρόλο που δεν έχει ακόμα εντοπιστεί.
Σύμφωνα με τον κ. Τόμιτς, η Noble Energy παρέλαβε πρόσφατα ένα νέο γεωτρύπανο με δυνατότητες γεώτρησης σε μεγάλο βάθος, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για εντοπισμό πετρελαίου στο ισραηλινό οικόπεδο Λεβιάθαν, όπου πιστεύεται ότι υπάρχει πετρέλαιο, ενώ σχεδιάζει, χωρίς αυτό να έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, τη μεταφορά του γεωτρύπανου και στην Κύπρο για τον εντοπισμό πετρελαίου, στο οικόπεδο 12.
Για την ανακάλυψη φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, υπενθύμισε ότι πρόκειται για 5-8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, με μέσο όρο τα 7 και σημείωσε ότι η Noble προγραμματίζει δεύτερη γεώτρηση εντός του οικοπέδου στις αρχές του 2013.
Ο Τζόν Τόμιτς, είπε ότι Noble Energy αποφάσισε να μη λάβει μέρος στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι θεωρεί πολύ θετική την έλευση και άλλων εταιρειών στην Κύπρο, γεγονός που θα δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας και θα υπάρξει διαμοιρασμός του κόστους ανάμεσα στις εταιρείες.
Αναφέρθηκε, τέλος, στις δραστηριότητες της εταιρείας διεθνώς, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ανακαλύψεις φυσικού αερίου στα οικόπεδα Ταμάρ και Λεβιάθαν, του Ισραήλ.
Στην ενότητα αυτή του συνεδρίου του Economist μίλησε και ο Πάνος Παπαναστασίου, Κοσμήτορας Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου ο οποίος αναφέρθηκε στους μηχανισμούς διαχείρισης των ενεργειακών θεμάτων στην Κύπρο, σε σύγκριση με άλλες χώρες και ιδιαίτερα στην Νορβηγία.
Είπε ότι στην Κύπρο ουσιαστικά λειτουργούν ή προωθούνται τρία διαχειριστικά σώματα και εξήγησε ότι το πρώτο από αυτά είναι η Υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, που αποτελεί κυβερνητικό φορέα.
Ακολούθως, αναφέρθηκε στο δεύτερο σώμα, που είναι η ΚΡΕΤΥΚ, η οποία, όπως είπε, θα πρέπει να έχει καθαρά επιχειρηματικό ρόλο. Συμπλήρωσε ότι η ΚΡΕΤΥΚ θα δημιουργεί κοινοπραξίες με άλλες διεθνείς εταιρείες για να αναπτύξει τις ενεργειακές υποδομές που είναι απαραίτητες για εξαγωγές, με πιο σημαντική την υποδομή του τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό.
Ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι είναι σημαντικό η ΚΡΕΤΥΚ να ελέγχεται όπως όλες οι άλλες εταιρείες με τα οποίες θα δημιουργεί κοινοπραξίες.
Τέλος, αναφέρθηκε στο τρίτο σώμα, το ταμείο διαχείρισης των εσόδων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, το οποίο είπε ότι θα είναι κάτω από την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, για την διασφάλιση της ανεξαρτησίας του.
Ο Διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος μιλώντας για το θέμα των υποδομών μεταφοράς του φυσικού αερίου, και προβαίνοντας σε σύγκριση των πλεονεκτημάτων που προσφέρει ένας αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου σε σχέση με το τερματικό υγροποίησης, είπε ότι ένας αγωγός προϋποθέτει τη δέσμευση των αγοραστών για 20-25 χρόνια. Πριν ληφθεί δηλαδή η απόφαση για κατασκευή αγωγού, θα πρέπει να έχουν υπογραφεί συμβόλαια με τους αγοραστές οι οποίοι θα εγγυώνται ότι θα παραλαμβάνουν για 20-25 χρόνια τις ποσότητες φυσικού αερίου, πράγμα που παρέχει ασφάλεια στους παραγωγούς ότι θα πουλήσουν τις ποσότητές τους, όπως ανέφερε.
Είπε ακόμα ότι ένας αγωγός προς την Ευρώπη μπορεί να χρηματοδοτηθεί μερικώς από την ΕΕ και εφόσον χαρακτηριστεί ως έργο ευρωπαϊκού κοινού ενδιαφέροντος, μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την ΕΤΕπ με χαμηλά επιτόκια, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Καραγιαννάκο, δύσκολα θα μπορούσε να γίνει στην περίπτωση της εγκατάστασης υγροποιημένου φυσικού αερίου. Όπως ανέφερε, μέχρι τώρα ποτέ στην Ευρώπη δεν έχει επιδοτηθεί η κατασκευή μιας τέτοιας εγκατάστασης.
Σύμφωνα με τον κ. Καραγιαννάκο, οι ποσότητες φυσικού αερίου στη λεκάνη της Λεβαντίνης μπορούν να στηρίξουν και τις δύο εναλλακτικές εξαγωγής του φυσικού αερίου.
Η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, είπε, είναι η ωριμότερη στον κόσμο και παρουσιάζει έλλειμμα 100 δισ κυβ. μέτρων φυσικού αερίου, έως το 2025, λόγω της μείωσης της εσωτερικής παραγωγής.
Τέλος, παρέμβαση στο συνέδριο έκανε και ο Nicola Monti, CEO της εταιρείας Edison International.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου