Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

«Kαταστροφή η έξοδος από το ευρώ»



«Αποκλείουμε εντελώς την προοπτική εξόδου από το ευρώ. Γνωρίζουμε ότι αυτό για μας δεν είναι επιλογή. Είναι πλήρης καταστροφή. H Ελλάδα θα το καταφέρει. Η Ευρώπη θα τα καταφέρει». Αυτό το μήνυμα έστειλε από το Παρίσι στους εταίρους μας και στις δάνειες δυνάμεις ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Μιλώντας σε ένα ακροατήριο στο οποίο βρίσκονταν σημαντικοί επιχειρηματίες, ο κ. Σαμαράς χτύπησε παράλληλα το καμπανάκι για την ανάγκη διατήρησης της κοινωνικής συνοχής στη χώρα μας. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρωθυπουργός, «οι πολιτικοί είναι ίσως αναλώσιμοι. Η δημοκρατία όμως δεν είναι. Πολλές φορές έχει αποδείξει η Ιστορία ότι εάν καταρρεύσει η δημοκρατία και οι κοινωνίες διολισθήσουν στο χάος κανένα σχέδιο προσαρμογής δεν μπορεί να προχωρήσει. Πρέπει να μεγιστοποιήσουμε την αποδοτικότητα του σχεδίου προσαρμογής, προστατεύοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή και τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Κάνοντας αυτοκριτική από το βήμα του Συνεδρίου της Herald Tribune για την τελευταία
τριακονταετία πορείας της χώρας μας, αφού μίλησε για «καταχρήσεις της ισχύος των συνδικαλιστών», ο κ. Σαμαράς τόνισε: «Οταν υπολείπεσαι σε όρους ανταγωνιστικότητας, αυτό μπορεί μόνο να παράγει υψηλά ελλείμματα τόσο στον προϋπολογισμό όσο και ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Και, όταν συμβαίνει αυτό, το μόνο πράγμα που μπορείς να αναδιανείμεις είναι δανεικά - και αυτό εις βάρος των μελλοντικών γενεών. Αυτό ακριβώς συνέβαινε στην Ελλάδα επί σχεδόν 30 χρόνια».

Δεν παρέλειψε όμως, από την άλλη, να αναφερθεί στις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνησή του επισημαίνοντας ότι οι Ελληνες τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν απολέσει το 35% του βιοτικού τους επιπέδου.
«Τώρα προσπαθούμε να θεραπεύσουμε όλα αυτά τα σφάλματα. Περιορίζουμε τις κρατικές δαπάνες, καταπολεμούμε τη γραφειοκρατία, παρακάμπτουμε τη γραφειοκρατική αδράνεια, επισπεύδουμε τις επενδύσεις, προχωρούμε σε μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση που επιβάλλει μηδενική ανοχή στη φοροδιαφυγή, ενώ παρέχει κίνητρα σε επενδυτές. Επίσης προχωρούμε με ένα αναβαθμισμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αξιοποιώντας αδρανή περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής που θα μας επιτρέψει να εξυπηρετήσουμε το χρέος μας και να δρομολογήσουμε την οικονομία μας σε μια τροχιά διατηρήσιμης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης».

Τέλος ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να μπει στο ίδιο πρόγραμμα ανακεφαλοποίησης του τραπεζικού μηχανισμού, όπως μπήκε και η Ισπανία.


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου