Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Πιθανό Eurogroup για την Ελλάδα την Τετάρτη αν υπάρξει συμφωνία στο Euro Working Group


Πιθανή είναι μια συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, μέσω τηλεδιάσκεψης, την προσεχή Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, εφόσον έχει επέλθει τη Δευτέρα συμφωνία στο Euro Working Group. Αυτό δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι οι εργασίες του Euro Working Group θα διακοπούν απόψε και θα επαναληφθούν τη Δευτέρα, δίνοντας ουσιαστικά μια χρονική διορία στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς να συμφωνήσουν στα μέτρα του πακέτου (δημοσιονομικά και εργασιακά).

Πάντως, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ανέφεραν ότι «εάν η τρόικα ζητεί όλα τα μέτρα σε ένα άρθρο, τότε όλα σε ένα άρθρο».
Σύμφωνα με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Κουτρουμάνης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Πάρις Κουκουλόπουλος), στον κ. Στουρνάρα τέθηκαν βασικά δύο ζητήματα, που αφορούν τα εργασιακά και τις συντάξεις.

Για τα εργασιακά, το ΠΑΣΟΚ ζητεί τη διατήρηση της επεκτασιμότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Δηλαδή, αυτή να δεσμεύει όλους τους εργοδότες και όχι μόνον όσους την υπογράψουν. Αυτό, σύμφωνα με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, θα αφορά και το επίδομα γάμου και τις τριετίες (σημειώνεται ότι η τρόικα απαιτεί ότι εάν μια επιχείρηση δεν έχει υπογράψει την ΕΓΣΣΕ, τότε καταργούνται τριετίες και επίδομα γάμου για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους).

Στο θέμα των συντάξεων, το ΠΑΣΟΚ προτείνει η μείωση των συντάξεων να αρχίζει από το πρώτο ευρώ και από την κατώτατη σύνταξη (486 ευρώ/μήνα) κλιμακωτά. Οι κλίμακες να ξεκινούν από το 6% και να φθάνουν έως το 14% μαζί με τα δώρα, δηλαδή να διατηρηθούν τα δώρα (με το προσχέδιο του Μνημονίου, οι μειώσεις αρχίζουν από το 14% για τις κατώτατες συντάξεις, μειώνονται στο 10% για τις μεσαίες συντάξεις και αυξάνονται εκ νέου στο 17% για τις υψηλές συντάξεις, οπότε ένας χαμηλοσυνταξιούχος κάτω των 65 ετών, μπορεί να χάσει έως 30% αθροιστικά μαζί με την κατάργηση του ΕΚΑΣ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου