Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Ο Diyar Garib ηγέτης του PCDK ("αδερφού" Κόμματος του PKK) διαψεύδει την είδηση για μυστική συνάντηση με την Ιρακινή Κυβέρνηση


image
Φήμες αναφέρουν συνάντηση αξιωματούχων του Κόμματος Δημοκρατικής Λύσης στο Κουρδιστάν (PCDK)- «αδελφού κόμματος» του Κουρδικού   Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ)- που εδρεύει στο Νότιο Κουρδιστάν με  αξιωματούχο της Ιρακινής Κυβέρνησης της Βαγδάτης του πρωθυπουργού   του Ιράκ Νούρι Αλ Μαλίκι.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Diyar Garib- ηγέτης του PCDK- του Shahin Cilo ηγετικού στελέχους του PKK και ενός ακόμα στελέχους του PKK απο την Συρία και από την πλευρά της Ιρακινής κυβέρνησης ενός συμβούλου ασφαλείας στην Επαρχία του Κιρκούκ και στην συνέχεια ο  Diyar Garib ταξίδεψε  στη Βαγδάτη με άλλο στέλεχος του  ΡΚΚ .Η Ιρακινή κυβέρνηση φέρεται να δεσμεύτηκε οτι θα παρέχει στο PKK στρατιωτικό εξοπλισμό.

Την  είδηση αυτή μεταδίδει η εφημερίδα Rudaw στην ηλεκτρονική της  έκδοση και την βασίζει σε ανώνυμη πηγήDiyar Garib αρνείται τους ισχυρισμούς αυτούς και προσθέτει ότι το Κόμμα Δημοκρατικής Λύσης στο Κουρδιστάν (PCDK) είναι  ένα πολιτικό κόμμα και ο Νούρι Αλ Μαλίκι είναι ο πρωθυπουργός του Ιράκ. Δεν θεωρώ την συνάντηση μαζί του ως κάτι που απαγορεύεται ανέφερε, όμως η συνάντηση αυτή ως περιγράφεται  δεν έχει πραγματοποιηθεί .

Το PKK έχει δική του αντιπροσώπευση στο Ιράκ και δεν χρειάζεται να κάνουμε εμείς κάτι για αυτούς  Σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ  της Ιρακινής Κυβέρνησης του Νούρι Αλ Μαλίκι και του  PKK, είπε ότι αποτελεί φημολογία και ότι δεν πιστεύει ότι οι σχέσεις μεταξύ του ΡΚΚ και της Κυβέρνησης Αλ Μαλίκι θα φτάσουν στο επίπεδο παροχής στρατιωτικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης

 Πολιτικοί  παρατηρητές έχουν επισημάνει μια στροφή στη ρητορική ορισμένων Ιρακινών αξιωματούχων  της Ιρακινής κυβέρνησης προς το PKK και αυτό είναι κάτι που προκαλεί εύλογα  ερωτήματα.Η κυβέρνηση της Βαγδάτης συμμετέχει σε τριμερή μηχανισμό μαζί με την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες με στόχο  την καταπολέμηση του ΡΚΚ.Ο Ιρακινός  πρωθυπουργός   Νούρι Αλ  Μαλίκι  ζήτησε πρόσφατα την απομάκρυνση των βάσεων του τουρκικού στρατού στις παραμεθόριες περιοχές της επαρχίας Duhok στην περιοχή του Νοτίου Κουρδιστάν. ενώ κατά το παρελθόν ζητούσε την απομάκρυνση των βάσεων του PKK απο το Ιράκ και το Νότιο Κουρδιστάν. Η αλλαγή κατά τον Diyar Garib οφείλεται στην διαμάχη  Ιράν και Τουρκίας η οποία έχει λάβει μεγαλύτερη διάσταση λόγω της εμπλοκής της Τουρκίας στην Συριακή Κρίση.

Επισημαίνοντας ότι η  διαφορά του Κόμματος Δημοκρατικής Λύσης στο Κουρδιστάν (PCDK) και της  Ιρακινής Κυβέρνησης εντοπίζεται στο γεγονός ότι το Κουρδικό Κόμμα επιζητεί την αλλαγή του ιρακινού Συντάγματος με δημοκρατικό τρόπο ενώ ο Ιρακινός πρωθυπουργός στοχεύει στο να συγκεντρώσει περισσότερες εξουσίες η Κυβέρνηση του. Χαρακτήρισε τις  τελευταίες δηλώσεις του Ιρακινού πρωθυπουργού   ως ι θετικές  για τα συμφέροντα του Κόμματος του όμως ξέχωρα από την κομματική στενή οπτική θεωρεί πως ο Ιρακιν΄ςο Πρωθυπουργός Νούρι Αλ   Μαλίκι προσπαθεί να μειώσει τα επιτεύγματα των Κούρδων»,


 Το Κόμμα Δημοκρατικής Λύσης στο Κουρδιστάν (PCDK) ιδρύθηκε το 2002 στα βουνά Καντίλ. Έχει ειπωθεί ότι έχει  μεσολαβήσει μεταξύ της Τουρκίας και του ΡΚΚ στο παρελθόν.Ο  Diyar Garib έχει παραδεχθεί οτι μεταξύ του 2006 και του 2007  είχε συναντήσεις με ορισμένες αμερικανικές και  διεθνείς οργανώσεις στην Ερμπίλ,  στο Κιρκούκ και στην Βαγδάτη και ότι οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν σε  γνώση της τουρκικής κυβέρνησης. Χωρίς να αναφέρει την ταυτότητας τους επιβεβαίωσε οτι ορισμένες οργανώσεις που βρίσκονται κοντά στις ΗΠΑ και στην Τουρκία  ζήτησαν  να χρησιμοποιήσει την επιρροή του Κόμματος του  στο ΡΚΚ ώστε να υπάρξει  κατάπαυση του πυρός".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου