Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Der Spiegel: Διετή επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος εισηγείται η Τρόικα

Δύο χρόνια επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος εισηγήθηκε στο Eurogroup η Τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel”, το οποίο περιγράφει διάσταση απόψεων στο εσωτερικό της ομάδας των εκπροσώπων των πιστωτών.
«Η Τρόικα ερίζει για την ελληνική έκθεση», είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος, στο οποίο αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ “τσακώθηκαν” για την αναμενόμενη
από καιρό έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα.
Αρχικά, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, είχε συμφωνηθεί μεταξύ των διεθνών δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης η μείωση του χρέους μέχρι το 2020 στο 120% του ΑΕΠ και η τήρηση αυτού του στόχου αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσει να εκταμιευθεί η επόμενη δανειακή δόση ύψους 31, 5 δισ. ευρώ.
«Λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης, όμως, η Αθήνα δεν θα πετύχει τον στόχο του 120%, όπως δείχνουν εσωτερικοί υπολογισμοί της τρόικας», τονίζεται στο δημοσίευμα και εξηγείται ότι «η διαμάχη περιστρέφεται γύρω από το πόσο μεγάλη θα είναι η απόκλιση, με το ΔΝΤ να προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος το 2020 θα ανέρχεται τουλάχιστον στο 140% του ΑΕΠ, την ΕΚΤ να υπολογίζει παρόμοιο ποσοστό, αλλά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκτιμά αισιόδοξα την κατάσταση και να προβλέπει το ύψος του χρέους στο 128% του ΑΕΠ το 2020».
Οι ειδικοί της τρόικας εισηγήθηκαν, υποστηρίζει το Spiegel, την περασμένη εβδομάδα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να δώσουν δύο χρόνια επιμήκυνση στην Αθήνα, κάτι τέτοιο όμως θα κόστιζε, σύμφωνα με τις προβλέψεις, περίπου 30 δισ. ευρώ επιπλέον. Το ποσό θα μπορούσε να βρεθεί μόνο με “κούρεμα” των απαιτήσεων των επίσημων πιστωτών ή με ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, ενδεχόμενα τα οποία απορρίπτει μέχρι τώρα η γερμανική κυβέρνηση, επειδή αναμένει αντιδράσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, αναφέρει το περιοδικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου