Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

ΚΥΠΡΟΣ: Ιδρύθηκε η κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων “ΚΡ. ΕΤ.Υ.Κ”

Γεγονός είναι πλέον η Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Λτδ (ΚΡ.ΕΤ.Υ.Κ) με την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη Δευτέρα του καταστατικού και ιδρυτικού εγγράφου της εταιρείας και με το διορισμό των τεσσάρων μη εκτελεστικών μελών του ΔΣ, των Σόλωνα Κασίνη, Ανδρέα Ζαχαριάδη, Χρίστου Ευθυβούλου και Νίκου Παπαευσταθίου. Παράλληλα, το Υπουργικό εισηγήθηκε προς τον Υπουργό Εμπορίου να διαβουλευθεί με τρία πρόσωπα για τις θέσεις των εκτελεστικών μελών του ΔΣ. Τα πρόσωπα αυτά είναι οι Χαράλαμπος Ελληνας, Σταύρος Σταύρου και Απόστολος Ανδρονίκου.
Σε δηλώσεις το πρωί στο Υπουργείο Εμπορίου, ο Υπουργός Νεοκλής Συλικιώτης άσκησε κριτική στην πλειοψηφία της Βουλής για την απόφασή της να καταθέσει πρόταση νόμου, η οποία ουσιαστικά, είπε, αφαιρεί από την Κυβέρνηση το δικαίωμα να ιδρύσει κρατική εταιρεία και παρακωλύει όλες τις
διεργασίες που είναι σε εξέλιξη για το θέμα του φυσικού αερίου. Διέψευσε ακόμη ότι δόθηκαν ήδη συμβόλαια και παχυλοί μισθοί στα πρόσωπα που ενδεχομένως να αναλάβουν ως εκτελεστικά μέλη του ΔΣ ξεκαθαρίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη αρχίσει. Είπε μάλιστα ότι αν τα άτομα αυτά τελικά αποδεχθούν, θα επιτελέσουν πατριωτικό καθήκον και θα αναλάβουν με χαμηλότερες αμοιβές από ό,τι σήμερα έχουν.
Για τα τέσσερα μη εκτελεστικά μέλη, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι ο Σόλων Κασίνης, Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας, είναι μέλος της ομάδας για τις διαπραγματεύσεις με την Noble και μέλος της ομάδας εργασίας για τις διαβουλεύσεις με το Ισραήλ για έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο ως ενδιάμεση λύση.
Ο κ. Zαχαριάδης είναι Βοηθός Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας με την Noble, ο κ. Παπαευσταθίου είναι έγκριτος νομικός, Διευθύνων Συνέταιρος στο δικηγορικό γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος & Συνεργάτες ενώ διετέλεσε και για δύο θητείες πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Ο κ. Ευθυβούλου είναι Ανώτερος Μηχανολόγος Μηχανικός στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΤΕΚ, ο οποίος για 2 συνεχείς θητείες, διετέλεσε Πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που ενδεχομένως θα αναλάβουν τις θέσεις των εκτελεστικών μελών του ΔΣ, είπε ότι πρόκειται για άτομα με ψηλά ακαδημαϊκά προσόντα και πολυετή διευθυντική εμπειρία σε μεγάλες διεθνείς εταιρείες που ασχολούνται στον τομέα των υδρογονανθράκων. Ο Χαράλαμπος Έλληνας, είναι διευθυντής της εταιρείας Mott MacDonald και διευθύνων σύμβουλος των διεθνών δραστηριοτήτων Oil, Gas & Petrochemical business της Εταιρείας. Ο κ. Σταύρου είναι Πρόεδρος σήμερα του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών και για πολλά χρόνια εργάστηκε στο Διεθνή Όμιλο Εταιρειών Oilinvest (Netherlands) B.V από διάφορα ψηλά αξιώματα. Ο Δρ. Απόστολος Ανδρονίκου, εργάζεται από το 1982 στην Εταιρεία Lloyd’s Register EMEA Oil & Gas Group, αναλαμβάνοντας διάφορες διευθυντικές θέσεις.
Ο κ. Συλικιώτης υπενθύμισε τη δέσμευσή του ότι ενόσω βρίσκεται στο Υπουργείο, θα εργάζεται για να γίνει πραγματικότητα η ελπίδα που γεννήθηκε στο λαό με την ανεύρεση φυσικού αερίου, αλλά και για να διατηρήσει η Κύπρος την προοπτική μετατροπής της σε περιφερειακό κέντρο ενέργειας και το κύρος που απέκτησε.
Ανέφερε ότι έχουμε φτάσει εδώ ως αποτέλεσμα των εργασιών τριών διαδοχικών Κυβερνήσεων, και έτσι θα συνεχίσουμε, «για να μπορεί να ασκεί η κάθε επόμενη Κυβέρνηση σωστά και υπεύθυνα το ρόλο της για την αξιοποίηση των κυπριακών υδρογονανθράκων».
Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι ενημέρωσε εδώ και καιρό τη Βουλή ότι η σύσταση εταιρείας είναι άμεσης προτεραιότητας αν θέλουμε να προλάβουμε τα χρονοδιαγράμματα έτσι ώστε το 2019 να έχουμε το Τερματικό Υγροποίησης Φυσικού αερίου για σκοπούς εξαγωγών.
Πρόσθεσε ότι σε κάθε βήμα χρησιμοποιήθηκε ως πρότυπο το Καταστατικό της Νορβηγικής Εταιρείας Στάτοϊλ, οι εισηγήσεις της ΡΑΕΚ και οι νομικές συμβουλές του Γενικού Εισαγγελέα ότι στο δικό μας νομικό σύστημα για την ίδρυση εταιρείας ιδιωτικού δικαίου ακολουθείται ο περί Εταιρειών Νόμος.
Εξήγησε ότι η εταιρεία θα έχει και αυστηρό έλεγχο και τα έσοδα από τις δραστηριότητες της, θα καταλήγουν σε Ειδικό Ταμείο Υδρογονανθράκων, το οποίο θα συσταθεί με νόμο.
Ο κ. Συλικιώτης μίλησε για «κατ’ εξακολούθηση εκτελεστές κάθε ελπίδας», οι οποίοι «στο βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων δεν αφήνουν να ανθίσει τίποτα». Ξεκαθάρισε ότι η Κυβέρνηση δεν ανέχεται και δεν λειτουργεί στη βάση εκβιασμών και ότι ο ίδιος για τη στελέχωση της Εταιρείας, δεν πρόκειται να μπει σε συνδιαλλαγές όπως γινόταν στο παρελθόν.
«Αυτήν την Εταιρεία θα πρέπει να την αφήσουμε να λειτουργήσει στα διεθνή πρότυπα και γι αυτό θα πρέπει να στελεχωθεί με ανθρώπους διεθνούς αξίας, κύρους και εμπειριών στον τομέα των υδρογονανθράκων», είπε ο κ. Συλικιώτης.
Σχολιάζοντας την πρόταση νόμου που κατατέθηκε από την αντιπολίτευση, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι η πρόταση αυτό που προνοεί είναι να απαγορεύσει στο κράτος να προχωρήσει στη σύσταση εταιρείας, δηλαδή να ακυρώσει τις εκτελεστικές εξουσίες της Κυβέρνησης, μέχρι να γίνει νόμος από τη Βουλή.
«Αντιλαμβάνεστε όλη αυτή η λογική καθυστερεί όλες τις διεργασίες και όλοι κατανοούμε ότι φτάσαμε σε ένα σημείο σήμερα που είναι άμεση αναγκαιότητα η ίδρυση της εταιρείας το συντομότερο, η οποιαδήποτε καθυστέρηση δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα», είπε ο Υπουργός.
Διερωτήθηκε γιατί αναδείχθηκε αυτό το θέμα τώρα και ποιο διάλογο και συνδιαλλαγή επικαλούνται κάποιοι.
«Διαβλέπω μια προσπάθεια από μερικούς να υπάρξει καθυστέρηση στη σύσταση κρατικής εταιρείας και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», συνέχισε.
Εξήγησε ότι η εταιρεία έχει μετοχικό κεφάλαιο που καταθέτει το κράτος, δεν είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και επομένως δεν χρειάζεται έγκριση προϋπολογισμού από τη Βουλή.
Ερωτηθείς εάν στις διαπραγματεύσεις με τη Νοble, η εταιρεία θα έχει λόγο, ο Υπουργός εξήγησε ότι για να προχωρήσει η Νοble στην υλοποίηση του προγράμματός της για τη σύσταση κοινοπραξίας για τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, απαιτείται να υπάρχει η κρατική εταιρεία, «άρα είναι αναγκαίο να συσταθεί σήμερα, να στελεχωθεί και να μπορεί να προχωρήσει σε όλες αυτές τις διεργασίες».
Συνέχισε λέγοντας ότι για να μπορέσει να δημιουργηθεί το τερματικό, απαιτούνται και μεγάλες επενδύσεις και η κρατική εταιρεία θα πρέπει να προσελκύσει επενδυτές, «άρα αν πραγματικά θέλουμε το συντομότερο να αξιοποιήσουμε τα κοιτάσματα από το οικόπεδο 12 ή και τα κοιτάσματα που θα βρεθούν ενδεχομένως στα άλλα οικόπεδα, θα πρέπει να προχωρήσουμε το συντομότερο με τις διεργασίες για τις υποδομές, η κρατική εταιρεία είναι απαραίτητο στοιχείο για να προχωρήσουν αυτές οι διεργασίες, η όποια καθυστέρηση στο να συσταθεί, απλώς μεταθέτει χρονικά την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ».
Είπε ότι η εταιρεία δεν θα έχει λόγο στη λήψη απόφασης για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης, ενώ για τη ΔΕΦΑ εξήγησε ότι θα συνεχίσει να διατηρείται ο ρόλος της για το εσωτερικό δίκτυο, δηλαδή για τη διαχείριση φυσικού αερίου στην εσωτερική αγορά.
Σε ερώτηση σε σχέση με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την επιλογή των τριών ατόμων με τους οποίους θα γίνουν διαβουλεύσεις για τις θέσεις των εκτελεστικών μελών στο ΔΣ, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι υπάρχει βασική πρόνοια στο καταστατικό σε ό,τι αφορά τον Πρόεδρο.
Αναφέρθηκε σε σχόλια που γίνονται για παχυλούς μισθούς και συμβόλαια τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
«Αντιλαμβάνεστε ότι αυτοί που σήμερα έχουν ψηλά πόστα και καριέρα σε διεθνείς εταιρείες με ψηλούς μισθούς, θα εκπληρώσουν ένα σημαντικό πατριωτικό καθήκον εάν αποδεχτούν να μετέχουν σε αυτή την εταιρεία, και τις εμπειρίες που απέκτησαν να τις βάλουν στην υπηρεσία της Κύπρου και με τα δεδομένα θα αμείβονται πολύ λιγότερα από ό,τι αμείβονται σήμερα τις εταιρείες που συμμετέχουν», ανέφερε.
Συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι Κύπριοι που δραστηριοποιούνται διεθνώς και έγινε η επιλογή στη βάση και των προσόντων «και από κει και πέρα θα δούμε μέσα από τη συζήτηση μαζί τους, έπρεπε να συσταθεί πρώτα η εταιρεία για να προχωρήσουμε σε αυτές τις διεργασίες, γιατί θα εργοδοτηθούν από την κρατική εταιρεία».
Είπε ότι η εταιρεία, με το διορισμό των μη εκτελεστικών μελών, θα ξεκινήσει τη λειτουργία της, θα οριστεί κάποιος να προεδρεύει με βάση συγκεκριμένη πρόνοια στο καταστατικό, μέχρι να γίνουν τα συμβόλαια με τα εκτελεστικά μέλη.
Στο καταστατικό της νέας εταιρείας και στο ιδρυτικό έγγραφο μεταξύ άλλων αναφέρονται οι σκοποί της ίδρυσής της, και το μετοχικό της κεφάλαιο που ανέρχεται σε ένα εκατομμύριο ευρώ διαιρεμένο σε ένα εκατομμύριο μετοχές αξίας ενός ευρώ η κάθε μια. Αναφέρεται ότι το ΔΣ θα αποτελείται από ένα εκτελεστικό Πρόεδρο, ένα εκτελεστικό αντιπρόεδρο Α’, ένα εκτελεστικό αντιπρόεδρο Β’ και 4 μη εκτελεστικά μέλη. Ο Πρόεδρος του ΔΣ πρέπει να είναι άτομο με δεκαετή τουλάχιστο διευθυντική πείρα σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται διεθνώς στον τομέα των

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου