Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΟΑΕΔ: «Μαϊμού» δικαιούχοι επιδομάτων

ΟΑΕΔ: «Μαϊμού» δικαιούχοι επιδομάτωνΕν μέσω τσεκουρώματος σε μισθούς και συντάξεις και αύξησης της ανεργίας οι "μαϊμού" δικαιούχοι επιδόματων συνεχίζουν ακάθεκτοι το έργο τους. Συγκεκριμένα, στον ΟΑΕΔ εντοπίστηκαν επιτήδειοι με πλαστά δικαιολογητικά, οι οποίοι εισέπραταν παρανόμως επιδόματα ανεργίας και μια σειρά άλλων παροχών, προκαλώντας ζημιά άνω των τριάμισι εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικότερα, 23 υποθέσεις με εκατοντάδες εμπλεκόμενους εντοπίστηκαν ήδη σε 7 νομούς της χώρας και παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη, ενώ 21 είναι οι πειθαρχικές υποθέσεις που έχουν παραπεμφεί στον εισαγγελέα. Οι 13 εκ των υποθέσεων εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ οι υπόλοιπες σε
Θεσσαλονίκη, Λάρισα,
Ρόδο, Κω, Ηράκλειο και Ζάκυνθο.

Πλαστά ένσημα, "μαϊμού", άδειες παραμονής στη χώρα και εικονικές απολύσεις είναι οι τρόποι για να πάρουν χιλιάδες ευρώ, άνθρωποι που δεν τα δικαιούνται. Το ρεκόρ απάτης κατέχει ένας άνεργος, κάτοικος Αττικής, ο οποίος κατάφερε να παίρνει επίδομα ανεργίας από 12 συνολικά υπηρεσίες του ΟΑΕΔ. Το κόστος φτάνει στα 58.277 ευρώ.

Το μέγεθος της κομπίνας αποδεικνύει και η περίπτωση μιας υπαλλήλου ιδιωτικής εταιρίας, που ενώ δεν είχε απολυθεί, πήρε 15.000 ευρώ από τον ΟΑΕΔ προκειμένου να ανοίξει δική της επιχείρηση ως άνεργη.

Οι "μαϊμού" - δικαιούχοι και όλοι οι εμπλεκόμενοι  εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι η μία υπηρεσία δεν γνώριζε τι κάνει η άλλη. Όπως αναφέρει ο διοικητής του Οργανισμού, αυτή η εικόνα  άλλαξε πλέον και έτσι αποκαλύφθηκε η απάτη.

"Όλες οι παροχές του οργανισμού γίνονται μέσω ενός κεντρικού πληροφοριακού συστήματος και όλες οι πληρωμές αποκλειστικά μέσω τραπεζών. Άρα δεν μπορεί κανείς να εισπράξει επιδόματα από διαφορετικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ. Παράλληλα, συνδεθήκαμε ηλεκτρονικά με το ΙΚΑ για τη διασταύρωση των ενσήμων και με το υπουργείο Εσωτερικών για τις άδειας παραμονής πολιτών αλλοδαπών από τρίτες χώρες", τονίζει ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Ηλίας Κικίλιας.

Οι απάτες αυτές δεν γίνονται φυσικά χωρίς τη συμμετοχή υπαλλήλων. Μόνο ένας υπάλληλος του ΟΑΕΔ, προκάλεσε ζημιά 1,5 εκατ. ευρώ στον Οργανισμό και πλέον έχει καταδικαστεί σε δις ισόβια, ενώ πέντε ακόμη υπάλληλοι καταδικάστηκαν σε ποινή πενταετούς φυλάκισης, καθώς προκάλεσαν ζημιά 376.492 ευρώ.

Σε μία ακόμη περίπτωση υπάλληλος, που προχώρησε στη μη νόμιμη καταβολή οικογενειακών επιδομάτων, υποχρεώθηκε να επιστρέψει 80.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου