Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Θρίλερ: Οι διάλογοι που έβαλαν σε δοκιμασία τις αντοχές της κυβέρνησης!



To θρίλερ των... 8 που ξεκίνησε την Τρίτη το βράδυ συνεχίστηκε και χθες. Η κλωστή που ενώνει την τρικομματική κυβέρνηση δεν έχει κοπεί. Οι τελευταίες όμως 24 ώρες έχουν κυλίσει σαν να προβάλλεται ταινία θρίλερ.

Ολα ξεκίνησαν όταν στο τραπέζι των αρχηγών και ενώ παρουσιαζόταν η εναλλακτική πρόταση για το εργασιακό ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτης Κουβέλης αιφνιδιάζοντας τόσο τον κ. Σαμαρά όσο και τον κ. Βενιζέλο εμφανίζεται να λέει «όχι σε όλα». Και αυτό γιατί μέχρι τώρα ο κ. Κουβέλης αποτελούσε το
«χαϊδεμένο παιδί» του Μαξίμου και με προνομιακή μεταχείριση. Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που έγινε μεταξύ των τριών αρχηγών:

Αντώνης Σαμαράς: «Υπάρχει καταρχήν συμφωνία με την τρόικα στα εργασιακά. Σας έχει ενημερώσει σχετικά ο Γιάννης Βρούτσης».
Φώτης Κουβέλης: «Εμείς διαφωνούμε. Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτές τις αλλαγές και αναλαμβάνω την ευθύνη γι' αυτό που λέω».
Αντώνης Σαμαράς: «Αυτό που προέχει είναι η σωτηρία της χώρας, εδώ που έχουμε φτάσει δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω».
Ευάγγελος Βενιζέλος: «Το θέμα είχε τεθεί εκ νέου τον προηγούμενο Μάρτιο. Δεν υπάρχει λόγος να ανοίξει τώρα. Πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία από την πλευρά σας, κύριε πρωθυπουργέ, για να δοθεί πολιτική λύση».
Αντώνης Σαμαράς: «Γνωρίζετε ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στο θέμα των εργασιακών. Ζητούσαν πολύ περισσότερα...»

Ο κ. Κουβέλης συνέχισε λέγοντας: «Αν πω “ναι”, την επόμενη ημέρα η ΔΗΜ.ΑΡ. θα διασπαστεί». Ο κ. Βενιζέλος αρπάζει την ευκαιρία, ξεχνά τις διαφορές που είχε μέχρι χθες με τον κ. Κουβέλη και μιλά στις δηλώσεις του για «προτεκτοράτα» που επιδιώκει η τρόικα.

Ακολουθεί η δραματική δήλωση Σαμαρά που επί της ουσίας σημαίνει: «Εγώ δεν θα αφήσω τη χώρα να καταστραφεί. Θα προχωρήσω ακόμη και μόνος μου. Αν θέλουν, ας με ρίξουν».

Ακολουθεί ο πόλεμος των non paper και η ολονυκτία Σαμαρά με συνεργάτες του και τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους ηγέτες.

Την ίδια ώρα ο κ. Στουρνάρας είναι σε ανοικτή γραμμή με τους εκπροσώπους της τρόικας. Χθες ο κ. Στουρνάρας ανακοινώνει ότι το πακέτο «έκλεισε, συμφωνήσαμε σε όλα». Λίγη ώρα αργότερα η ΔΗΜ.ΑΡ. τον διαψεύδει και το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί πιέζοντας. Ο κ. Σαμαράς φωνάζει στο γραφείο του έξι υπουργούς και τους ζητά να τελειώνουν με τις εκκρεμότητες εδώ και τώρα.

Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Δημήτρης Σταμάτης συναντά τον εκπρόσωπο της ΔΗΜ.ΑΡ. Δημήτρη Χατζησωκράτη και μιλά στο τηλέφωνο με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Σήμερα θα φανεί αν το θρίλερ θα λήξει και με τι αποτέλεσμα.


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου