Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Τέλη Οκτωβρίου αποφασίζει το Υπουργικό για την διαπραγμάτευση σχετικά με την ΑΟΖ

Το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να πάρει μέχρι το τέλος του μήνα απόφαση για τις εταιρείες με τις οποίες θα προχωρήσει σε διαπραγμάτευση, στα πλαίσια του β` γύρου αδειοδότησης στην Κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης.
Ο Υπουργός μιλούσε το πρωί στο συνέδριο του Economist, στη Λευκωσία με θέμα την διαμόρφωση ενός νέου ενεργειακού περιβάλλοντος και την γεωστρατηγική του σημασία στην περιοχή, ενώ παρεμβάσεις για το ίδιο θέμα έκαναν επίσης ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας Μάκης Παπαγεωργίου, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής Νίκη Τζαβέλα και ο Ian Lefebure, Διευθυντής της Pricewaterhouse Coopers Ρωσίας.
Στην ομιλία του ο κ. Συλικιώτης είπε ότι σε λίγες μέρες αναμένει έκθεση της αρμόδιας συμβουλευτικής επιτροπής, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο, για να την προωθήσει στο
Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να αποφασιστούν οι εταιρείες με τις οποίες θα αρχίσει η διαπραγμάτευση για τα τεμάχια της ΑΟΖ.
Εξάλλου, αναφέρθηκε στα ενεργειακά αποθέματα στη λεκάνη της Λεβαντίνης, που όπως είπε ανέρχονται σε 1,68 δις βαρέλια πετρελαίου και 122 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου.
Συμπλήρωσε ότι τα αποθέματα αυτά είναι δυνατόν να καταστήσουν την περιοχή έναν ενεργειακό τροφοδότη της περιοχής αλλά και της παγκόσμιας αγοράς.
Παράλληλα, είπε ότι η διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της ΕΕ για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας μπορεί να προκύψει με τον αγωγό ενέργειας της Νοτιανατολικής Μεσογείου, ενώ ανέφερε ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος.
Ακολούθως, ο Υπουργός ανέφερε ότι η Κυβέρνηση προχωρά στα θέματα ενέργειας στη βάση δύο θεμελιωδών παραμέτρων, την ανάπτυξη των αναγκαίων ενεργειακών υποδομών και τη δημιουργία νέων θεσμών, όπως η Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΚΡΕΤΥΚ), που όπως είπε, έχει συσταθεί κατά το νορβηγικό μοντέλο.
Παράλληλα, ως προς τις υποδομές, ανέφερε ότι η κατασκευή μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο αποτελεί αναγκαία περιφερειακή ενεργειακή υποδομή.
Όπως είπε, η Κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει, ώστε το 2019 να ολοκληρωθεί το τερματικό υγροποίησης στο Βασιλικό, ενώ πρόσθεσε ότι αυτό ήταν και ο βασικός λόγος για να προχωρήσει στη σύσταση της ΚΡΕΤΥΚ.
Εξάλλου, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι αρχίζουν οι διεργασίες για σύσταση Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων, ενώ πρόσθεσε ότι μεταξύ των στόχων του είναι το αποθεματικό του να διατίθεται για ανατροφοδότηση της βιομηχανίας υδρογονανθράκων. Συμπλήρωσε ότι ένα ποσοστό θα διατίθεται στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ είπε ότι μέρος του Ταμείου θα αποταμιεύεται και θα επενδύεται προς όφελος των μελλοντικών γενεών.
Ερωτηθείς για ενδεχόμενη αξιοποίηση κεφαλαίων του Ταμείου Υδρογονανθράκων προς όφελος της επιχειρηματικότητας, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της επανεκκίνησης της οικονομίας, εν μέσω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που περνά ο τόπος, ο κ. Συλικιώτης διερωτήθηκε για ποιόν λόγο πρέπει να υποθηκευτεί το μέλλον του τόπου για να καλυφθούν «τρύπες», όπως είπε, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εγκληματικό.
Ανέφερε ότι από το 2013 θα υπάρξει ώθηση στην οικονομία τόσο με τα έσοδα που θα προκύψουν από την υπογραφή για τα δικαιώματα με τις εταιρείες, αλλά και ακολούθως με την τροχοδρόμηση των απαραίτητων ενεργειακών υποδομών. Όλα αυτά είπε, θα στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα για την οικονομία της Κύπρου στο εξωτερικό.
Ερωτηθείς από τον Ρώσο Πρέσβη για τον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας και κατά πόσο λαμβάνεται υπόψη στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας, ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε στην στάση της Άγκυρας έναντι της Κύπρου.
Είπε ότι η Τουρκία δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες, ενώ συνεχίζεται η κατοχή της Κύπρου. Εξέφρασε την ευχή ο φυσικός πλούτος του νησιού να λειτουργήσεις ως καταλύτης της λύσης του Κυπριακού, ώστε να επωφεληθούν από τα ενεργειακά αποθέματα όλοι οι Κύπριοι, μετά τη λύση.
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε μια συνάντηση που προγραμματίζεται για τις 13 Δεκεμβρίου, για την ασφάλεια των υπεράκτιων εξορύξεων και τα σχέσεις της ΕΕ με τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας, όπου είπε ότι θα συζητηθεί η ανάγκη μιας περιφερειακής συνεργασίας.
Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση θα συμμετέχουν τα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ έχουν προσκληθεί και οι χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Ο Υπουργός κατέληξε λέγοντας ότι δεν γνωρίζει το κατά πόσο θα ανταποκριθεί η Άγκυρα στην πρόσκληση.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας Μάκης Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και στην απελευθέρωση αγοράς ενέργειας ως τις δύο βασικότερες προκλήσεις στη διαδικασία διαμόρφωσης μιας κοινής ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, σημειώνοντας ότι οι συσχετισμοί που θα αναπτυχθούν είναι καθοριστικοί και προϋποθέτει την ανάπτυξη περιφερειακών συνεργασιών, σημείωσε.
Υπέδειξε ότι για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού οι συσχετισμοί που θα αναπτυχθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα είναι καθοριστικοί και η ενίσχυσή της προϋποθέτει την ανάπτυξη περιφερειακών γεωπολιτικών συνεργειών που θα αμβλύνουν τις εσωτερικές αντιθέσεις και θα συντονίσουν τη σταδιακή μετάβαση προς την ενεργειακή ολοκλήρωση.
Ανέφερε ότι μια ισχυρή πολιτική για την ενεργειακή ασφάλεια θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την ενίσχυση της αλληλεγγύης στο πλαίσιο της ΕΕ και προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, σημαντικά κεφάλαια και μεγάλες επενδύσεις, στόχος ο οποίος, όπως είπε, σχετίζεται και με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Η διαμόρφωση του νέου ενεργειακού χάρτη στην Αν. Μεσόγειο θα ενισχύσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και απαιτεί συντονισμό και εμπέδωση της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της συναντίληψης. “Είμαστε όλοι συμμέτοχοι στο κοινό όραμα της βιώσιμης ανταγωνιστικής και ασφαλούς ενέργειας στην ΕΕ”, υπογράμμισε.
Είπε ακόμα ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στο νέο ενεργειακό χάρτη της ΕΕ και πρόσθεσε ότι η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο και στο Ισραήλ, και οι σεισμικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ελλάδα, διαμορφώνουν ένα μέλλον με σημαντικές προοπτικές για την ευρύτερη προοπτική.
Ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι η Ελλάδα διεκδικεί ισότιμη θέση στην ενίσχυση του ρόλου της περιοχής ως διαμετακομιστικού κέντρου ενέργειας, για να συμπληρώσει ότι αποτελεί στόχος η ενίσχυση των περιφερειακών συνδέσεων που θα επιτρέψουν την αξιοποίηση των νέων πηγών και στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα επιδιώκει να συνεργαστεί με την Κύπρο.
Το παράδειγμα της Κύπρου λειτουργεί ως ισχυρό πρότυπο για την Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου, μιλώντας για την μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα, μέσω της αξιοποίησης εγχώριων αποθεμάτων υδρογονανθράκων.
Η Νίκη Τζαβέλλα, Ελληνίδα Ευρωβουλευτής και Εισηγήτρια για τον Ενεργειακό Χάρτη 2050 είπε πως από την πλευρά των ευρωπαϊκών οργάνων, την Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο, γίνονται ενέργειες ώστε η εθνική νομοθεσία και προσπάθεια να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Ο ενεργειακός χάρτης 2050 έρχεται, σύμφωνα με την κ. Τζαβέλλα, να βελτιώσει και να διορθώσει τις μέχρι τώρα πολιτικές στην ενέργεια, οι οποίες αποδείχθηκαν λανθασμένες και χρειάζονται βελτίωση.
Ο ενεργειακός πλούτος που πρόσφατα ανακαλύφθηκε στην Αν. Μεσόγειο προσφέρει νέες λύσεις στον ενεργειακό χάρτη της ΕΕ, ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια, την ενεργειακή ποικιλομορφία και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρόμων, που είναι οι κυρίαρχοι στόχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημείωσε.
Σύμφωνα με την κ. Τζαβέλλα στην τελευταία έκθεση για τον Ενεργειακό Χάρτη 2050, το Ευρωκοινοβούλιο τονίζει ότι η ανάγκη επίτευξης ενεργειακής ασφάλειας, μέσω της ενεργειακής διαφοροποίησης, επικεντρώνεται στο δυναμικό ενός συμπληρωματικού διαδρόμου μεταφορές υγροποιημένου φυσικού αερίου, στην Αν. Μεσόγειο, που θα λειτουργήσει ως ευέλικτη πηγή ενέργειας και κίνητρο αύξησης του ανταγωνισμού εντός της εσωτερικής ενεργειακής αγοράς της ΕΕ.
Υπογραμμίζεται επίσης η αναδυόμενη σημασία της έρευνας για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική μεσόγειο και στην Αρκτική και η αναγκαιότητα οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ κρατών μελών και τρίτων χωρών.
Τέλος, στην ενότητα αυτή του συνεδρίου μίλησε και ο Ian Lefebure, Διευθυντής της Price Waterhouse Coopers στη Ρωσία, ο οποίος ανέφερε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση είναι σε καλύτερη θέση να διαπραγματευτεί με τις εταιρίες του β` γύρου αδειοδότησης, σε σχέση με τους όρους που συμφωνήθηκαν στον πρώτο γύρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου