Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΜΣΕΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ Τι προβλέπει το πακέτο, τι παραμένει ανοιχτό

«Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο. Συμφωνήσαμε στα περισσότερα ζητήματα», δήλωσε χθες το βράδυ ο Π. Τόμσεν
Τη συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας σε όλα τα ακανθώδη ζητήματα, πλην του εργασιακού, επικύρωσαν αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν
«Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο. Συμφωνήσαμε στα περισσότερα ζητήματα», δήλωσε χθες το βράδυ ο Π. Τόμσεν
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση άλλης μίας μαραθώνιας σύσκεψης, ο κ. Τόμσεν, που τις τελευταίες ημέρες κρατούσε αδιάλλακτη στάση, εμφανίστηκε χαμογελαστός και αιφνιδίασε τους δημοσιογράφους δηλώνοντας:
«Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο. Συμφωνήσαμε στα περισσότερα ζητήματα. Για τα λίγα που απομένουν αναμένουμε ότι θα τα καλύψουμε σύντομα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα. «Υπήρξε πολύ σημαντική πρόοδος στις διαβουλεύσεις με την τρόικα τους τελευταίους μήνες. Υπάρχουν ορισμένα ανοιχτά ζητήματα, τα
οποία αναμένουμε ότι θα κλείσουν τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε ο υπουργός.
Οπως διευκρίνισε, για το θέμα της αγοράς εργασίας υπήρξε πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και τις επόμενες ημέρες ο κ. Βρούτσης θα προτείνει λύσεις στα ζητήματα που έχουν ανακύψει.
Πέρα από τα εργασιακά, απομένουν κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες σχετίζονται με παρεμβάσεις στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών που, σύμφωνα με παράγοντα του οικονομικού επιτελείου, είναι «ελάσσονος σημασίας».
Τι προβλέπει το πακέτο, τι παραμένει ανοιχτό
Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε πως περιμένουμε όλη τη δόση γύρω στα μέσα Νοεμβρίου, άρα η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί το αργότερο στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα, πιθανότατα σε ένα έκτακτο Eurogroup.
Για την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους σημείωσε ότι αναμένεται πριν από τις αμερικανικές εκλογές. «Υπάρχουν τρόποι να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα. Η σημαντικότερη παράμετρος είναι τι υποθέσεις κάνουμε για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως υπέρ του «κουρέματος» του χρέους τάσσεται μόνο ο κ. Τόμσεν. Διαφωνούν ο κ. Μαζούχ, ο κ. Μορς και φυσικά το υπουργείο Οικονομικών.
Πιο αναλυτικά, η συμφωνία μεταξύ τρόικας και οικονομικού επιτελείου προβλέπει:
Τα μέτρα της επόμενης διετίας θα είναι 13,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 11 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών και 2,5 δισ. ευρώ από την αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Η ύφεση για το 2013 υπολογίζεται πλέον στο 4,2% (3,8% εκτιμούσε το οικονομικό επιτελείο και 5% η τρόικα).
Τα μέτρα θα ψηφιστούν μετά την έγκρισή τους από το Eurogroup και πριν από την εκταμίευση της δόσης.
Εξετάζονται «σενάρια» για την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια.
Από εδώ και στο εξής, επειδή οι δύο πλευρές έχουν συγκλίνει σε μεγάλο βαθμό, το πιο πιθανό είναι οι επικεφαλής της τρόικας να μην επιστρέψουν στην Αθήνα μετά τη Σύνοδο Κορυφής και οι συνεννοήσεις να γίνουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Μόνο αν παραστεί ανάγκη θα έλθουν, λένε από το υπουργείο Οικονομικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στη στάση που έχει κρατήσει το τελευταίο διάστημα η τρόικα.
«Παρά τις όποιες εντάσεις αυτούς τους δύο μήνες των σκληρών διαπραγματεύσεων, επέδειξαν πνεύμα καλής συνεργασίας, πρότειναν συμβιβαστικές λύσεις και είμαι πεπεισμένος ότι κάνουν το καλύτερο δυνατό για να βρεθούν λύσεις στα δύσκολα προβλήματα που, πράγματι, υπάρχουν», είπε χαρακτηριστικά.
Προσέθεσε πως και το υπουργείο ο Οικονομικών «δεν θα παύσει να προτείνει συμβιβαστικές λύσεις σε όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν, ακόμη και όταν αφορούν άλλα υπουργεία».
«Παραμένω αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν κατ' ευχήν», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.
Κώστας Τσαχάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου