Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Στο σφυρί βγάζουν οι Τούρκοι τη Μόρφου

  • Αδίστακτοι επιχειρηματίες πουλούν την ελληνοκυπριακή γη
  • Σε ψήφισμά του ο Δήμος Μόρφου, με αφορμή την 32η Αντικατοχική του Πορεία, καλεί τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση να πείσουν την Τουρκία να αλλάξει στάση στο Κυπριακό
Την ανάγκη τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση να πείσουν την Τουρκία να αλλάξει τη στάση της και να εργαστεί για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού και την αποκατάσταση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, τονίζει σε ψήφισμά του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, ο Δήμος Μόρφου.
Όπως επισημαίνει ο Δήμος, η τουρκική αδιαλλαξία υπονόμευσε και συνεχίζει να υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών, και εμπόδισε την επίτευξη προόδου, η οποία οφείλεται ουσιαστικά στην έλλειψη πολιτικής βούλησης από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Μιλώντας στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης για τις εκδηλώσεις που προγραμματίζει ο Δήμος στα πλαίσια της 32ης Αντικατοχικής Πορείας Διαμερίσματος Μόρφου, ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης, Χαράλαμπος Πίττας, είπε: «Ο βίαιος διαμελισμός, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο εποικισμός, η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο σφετερισμός των ε/κ περιουσιών και ο εθνικός διαμελισμός που επέβαλαν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής παραμένουν κύρια χαρακτηριστικά της διχοτομημένης μας πατρίδας».


Οικοδομικός οργασμός…
Όπως υπέδειξε και συμπεριλαμβάνεται στο ψήφισμα, στις κατεχόμενες περιοχές υπάρχει ένας πρωτοφανής οικοδομικός οργασμός και διεξάγεται μεγάλης κλίμακας παράνομη πώληση περιουσιών που ανήκουν στους Ελληνοκυπρίους που εκδιώχθηκαν βίαια από τα σπίτια και τις περιουσίες τους το 1974. Σύμφωνα με τους Μορφίτες, το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου έχει γίνει άσυλο για διεφθαρμένους και αδίστακτους επιχειρηματίες, που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν γρήγορο κέρδος από την παράνομη πώληση των περιουσιών αυτών. «Η παρούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη, αποτελεί προσβολή στη διεθνή έννομη τάξη και μια συνεχή απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής», τονίζει ο κατεχόμενος Δήμος.

Στη συνέχεια ο Δήμος Μόρφου, κάνοντας αναφορά στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, σημειώνει: «Σειρά ψηφισμάτων των Γενικών Συνελεύσεων των ΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολυάριθμων άλλων διεθνών οργανισμών, απεικονίζουν την καθολική καταδίκη της τουρκικής εισβολής και όλες τις μετέπειτα παράνομες πράξεις της ενάντια στην Κύπρο». Επιπλέον, συνεχίζει ο Δήμος Μόρφου, «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει βρει την κυβέρνηση της Τουρκίας ένοχη για συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. Ακόμη και σήμερα, ενώ διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων, η Τουρκία και τα κατοχικά στρατεύματα δημιουργούν παράνομα τετελεσμένα επί του εδάφους στις ελληνοκυπριακές περιουσίες στη Μόρφου και την ευρύτερη περιοχή», συμπληρώνει ο Δήμος Μόρφου.

Συμμετέχουμε στις διαπραγματεύσεις, αλλά…
Στο ψήφισμα που θα αποσταλεί στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, σύμφωνα με τον κ. Πίττα, θα σημειώνεται ότι «οι συνεχείς προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους, η εμμονή στον μύθο της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, καθώς και οι αδιάλλακτες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, δεν συνέβαλαν στις προσπάθειες υλοποίησης καμιάς συμφωνίας, ούτε στην υλοποίηση της επιδίωξης μιας κοινώς αποδεκτής δίκαιης και λειτουργικής λύσης». Ωστόσο, θα υποδεικνύεται στο ψήφισμα, ότι παρά τα αδιέξοδα στους διάφορους γύρους συνομιλιών, η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να συμμετέχει σ’ αυτές. «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, όμως, σε πολλές περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, γίνονται από τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου δηλώσεις, οι οποίες αμφισβητούν τη βάση πάνω στην οποία διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις», συνεχίζει το ψήφισμα του Δήμου Μόρφου.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας

Όπως αναφέρθηκε στη δημοσιογραφική διάσκεψη και περιλαμβάνεται στο ψήφισμα, «ανάμεσα σε πολλές προκλητικές δηλώσεις, η τουρκοκυπριακή ηγεσία αλλά και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερτογάν δήλωσε προκλητικά, σε παράνομη επίσκεψή του στις κατεχόμενες περιοχές, ότι η περιοχή της Μόρφου δεν πρόκειται να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της. Αυτές οι αδιάλλακτες δηλώσεις και τοποθετήσεις δεν μας καθιστούν αισιόδοξους για την έκβαση των συνομιλιών», τονίζει ο Δήμος Μόρφου.

Βάσει του ψηφίσματος, η πιο πρόσφατη εξέλιξη στο Κυπριακό αφορά τις τουρκικές απειλές γι' ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ως απάντηση στις έρευνες της Κύπρου για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ). Οι απειλές της Τουρκίας, επισημαίνεται, είναι εντελώς απαράδεκτες και αποτελούν πρόκληση τόσο για τα Ηνωμένα Έθνη όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι πρέπει να πιέσουν την Τουρκία να αλλάξει τη στάση της και να εργαστεί για μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό και για την αποκατάσταση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

Τι πρέπει να εγγυάται η λύση

Στο ψήφισμα αναφέρεται, εξάλλου, πως «η Κύπρος πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητο, ενιαίο κράτος, με μια ενιαία κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα και εδαφική ακεραιότητα, ενώ η λύση δεν θα πρέπει να αναγνωρίζει επεμβατικά δικαιώματα σε οποιαδήποτε χώρα. Η Κύπρος δεν θα πρέπει να είναι όμηρος της Τουρκίας ή άλλων ξένων συμφερόντων», συνεχίζει στο ψήφισμά του προς τον Μπαν Κι Μουν ο Δήμος Μόρφου.

Μια τέτοια λύση, προστίθεται, πρέπει να εγγυάται:
1. την απόσυρση όλων των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων,
2. το δικαίωμα όλων των προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους με ασφάλεια,
3. την κατοχύρωση των τριών βασικών ελευθεριών, ελευθερία διακίνησης, εγκατάστασης και περιουσίας,
4. τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και
5. την αποκατάσταση των δικαιωμάτων όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου.

Οι εκδηλώσεις του Δήμου

Ο Δήμαρχος Μόρφου, αναφερόμενος στη συνέχεια στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στα πλαίσια της 32ης Αντικατοχικής Εκδήλωσης του Δήμου, ανέφερε πως αύριο Τετάρτη, θα πραγματοποιηθούν δύο αιμοδοσίες σε Λευκωσία (γραφεία του Δήμου, Ζήνωνος Σώζου 16) και Λεμεσό (γραφεία Συνεργατικής Πιστωτικής Εταιρείας Μόρφου, Λεοντίου Α, 232Ζ). Επίσης, την Παρασκευή, 12 του μήνα, στις 2 το μεσημέρι, θα γίνει υποδοχή στο Δημαρχείο Μόρφου των αντιπροσωπιών και ξένων προσωπικοτήτων, οι οποίοι θα λάβουν μέρος στις αντικατοχικές εκδηλώσεις του Δήμου, ενώ την επομένη (ημέρα Σάββατο), στις 7 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο: «Μια Ευρώπη, μια φωνή».

Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων του Δήμου Μόρφου θα είναι η Κυριακή, 14 Οκτωβρίου, οπότε θα τελεστεί μνημόσυνο πεσόντων στην εκκλησία Αγίου Αυξειβίου στον Αστρομερίτη και δέηση γι' ανεύρεση των αγνοουμένων Μορφιτών και επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες. Ακολούθως, θα γίνει συγκέντρωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Αστρομερίτη, όπου θα αφιχθεί φλόγα από τον Τύμβο Μακεδονίτισσας και στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι θα πορευθούν προς το Μνημείο Πεσόντων της Μόρφου στο οδόφραγμα Αστρομερίτη, όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων και θα επιδοθεί το ψήφισμα του Δήμου σε μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Τέλος, στον χώρο του οδοφράγματος η χορωδία του Πολιτιστικού Ομίλου Μόρφου θα τραγουδήσει αγωνιστικά τραγούδια. Αξίζει να σημειωθεί πως η Αντικατοχική Πορεία του Δήμου θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία αντιπροσωπιών βουλευτών από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα Κοινοβούλια της Ελλάδας, Μ. Βρετανίας, και Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων από Ελλάδα, Αγγλία, Μάλτα, Ελβετία και Γαλλία. 

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΑΔΑΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου