Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Ε.Ε. Σε φόντο διαφωνιών και συγκρούσεων η Σύνοδος Κορυφής

Σε φόντο διαφωνιών και συγκρούσεων η Σύνοδος Κορυφής
Διαφωνίες και συγκρούσεις αναμένεται να κυριαρχήσουν στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινάει σήμερα στις 18:00 (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες με κύριο θέμα συζήτησης τις προτάσεις Ρόμπαϊ για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
Για άλλη μια φορά οι ευρωπαίοι ηγέτες προσέρχονται στη Σύνοδο διχασμένοι όσον αφορά τους τρόπους επίλυσης της κρίσης και με μειωμένες τις προσδοκίες για λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων. Την ίδια στιγμή οι κρίσιμες συζητήσεις για την Ελλάδα και την Ισπανία μετατίθενται για το Νοέμβριο.
Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες, η έκθεση για την εμβάθυνση της οικονομικής
και νομισματικής ένωσης θα εξεταστεί την πρώτη ημέρα της Συνόδου.
Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει κοινές προτάσεις των Προέδρων της ΕΕ Ρομπάι, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και ορίζει ως προτεραιότητα τη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, με χρονικό ορίζοντα την 1η Ιανουαρίου του 2013. Παράλληλα, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν στις προτάσεις τους την ανάγκη αυξημένου συντονισμού των εθνικών
οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών από τις Βρυξέλλες.
Το Βερολίνο, ωστόσο, έχει εκφράσει τη δυσφορία του για τις προτάσεις Ρόμπαϊ. Βασικό θέμα διαφωνίας αποτελεί η πρόταση για την εποπτεία των τραπεζών, καθώς το Βερολίνο προβάλει ενστάσεις όχι μόνο για τον αριθμό των τραπεζών που θα περιλαμβάνει, αλλά και για το ρόλο της ΕΚΤ και για τα χρονοδιαγράμματα.
Χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία ζητούν επειγόντως να ληφθούν οι αποφάσεις για την τραπεζική εποπτεία ως τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όμως η Γερμανία ζητάει περισσότερο χρόνο.
Εξάλλου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε έχει θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Συνόδου Κορυφής την ιδέα ενός «υπερεπιτρόπου», ο οποίος θα
έχει δικαίωμα βέτο επί των εθνικών προϋπολογισμών. Το ζήτημα αυτό προϋποθέτει αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ και για το λόγο αυτό η πρόταση Σόιμπλε ερμηνεύεται από πολιτικούς αναλυτές ως μία ακόμη προσπάθεια της Γερμανίας να καθυστερήσει τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων.
Άλλο θέμα τριβής αποτελεί, εξάλλου, η συζήτηση για κοινή έκδοση χρέους στην ευρωζώνη την οποία προσπαθούν να επαναφέρουν επιφυλακτικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Γαλλία και η Ιταλία.
Ωστόσο, η Γερμανία επανέλαβε την πάγια θέση της ότι δεν είναι διατεθειμένη να εξετάσει οιοδήποτε είδος κοινής έκδοσης χρέους και διεμήνυσε ότι όσοι επαναφέρουν στο τραπέζι αυτό το ζήτημα, το μόνο που καταφέρνουν είναι να δίνουν την εικόνα μιας ακόμη διχασμένης Συνόδου Κορυφής.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά μπορεί να αναμένει μια θετική δήλωση των 26 εταίρων της για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση προς την εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος προσαρμογής.
Η δήλωση αυτή θεωρείται σχεδόν βέβαιη, μετά τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της Τρόικας ότι οι απεσταλμένοι της ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στην Ελλάδα και ότι υπάρχει συμφωνία με τις
ελληνικές αρχές στα περισσότερα από τα βασικά μέτρα που απαιτούνται για τις μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, όπως έχει δηλώσει ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος, η τελική έκθεση της Τρόικας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, καθώς και το ζήτημα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας θα εξεταστούν από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης, ενδεχομένως ως τα μέσα Νοεμβρίου.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την Ισπανία, η Μαδρίτη δεν αναμένεται να ζητήσει οικονομική βοήθεια σήμερα και αύριο στη Σύνοδο Κορυφής—ωστόσο οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές εικάζουν ότι θα το πράξει αν όχι την ερχόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως ως τα μέσα Νοεμβρίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου