Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Σαμαράς: Γίναμε Βουλγαρία Μέρκελ: Μειώστε μισθούς!



Αν κάποιος μπορούσε να ακούσει την περασμένη Τρίτη τα όσα διημείφθησαν στο τετ α τετ της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ με τον κ. Αντώνη Σαμαρά, θα βρισκόταν προ εκπλήξεως. Ιδιαίτερα αν θυμόταν τις βαριές κουβέντες που είχαν ανταλλάξει μεταξύ τους στις 23 Ιουνίου του 2011 κατά τη διάρκεια της θυελλώδους συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Τότε μια ευρισκόμενη εν εξάλλω καταστάσει Γερμανίδα καγκελάριος έκανε επίθεση στον πρόεδρο της Ν.Δ. γιατί δεν στήριζε την κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου. Η κυρία Μέρκελ, μάλιστα,
ξεχνώντας ακόμη και τους κανόνες διπλωματικής ευπρέπειας, απευθύνθηκε στον κ. Σαμαρά στον ενικό, λέγοντας: «Πες μας επιτέλους ένα δυο πράγματα που θέλεις να αλλάξεις, να τα αλλάξουμε». Χρειάστηκε να περάσουν δεκαέξι μήνες για να δώσει την απάντηση ο κ. Σαμαράς σε αυτό το ερώτημα που του είχε απευθύνει τότε η κυρία Μέρκελ.

Και φυσικά ο ενικός του 2011 δεν είχε καμία σχέση με τον ενικό που κυριάρχησε στο τετ α τετ της κυρίας Μέρκελ με τον κ. Σαμαρά την περασμένη Τρίτη τόσο στο Μαξίμου όσο και στο Hilton κατά τη διάρκεια της συνάντησης με επιχειρηματίες. Ακόμη και η φράση που είπε η ευρισκόμενη σε δίαιτα Γερμανίδα καγκελάριος στον «μπουφέ» που προσφέρθηκε ήταν ενδεικτική. «Αντώνη, σε ευχαριστώ, έφαγα στο αεροπλάνο» είπε στον κ. Σαμαρά όταν της πρόσφερε ένα από τα καναπεδάκια που υπήρχαν στο γεύμα εργασίας.

Ο πρωθυπουργός κάθισε στο γραφείο του έχοντας την κυρία Μέρκελ απέναντι. Είχε όλους τους φακέλους με τα «ακανθώδη ζητήματα» πάνω. Αναφορές και στοιχεία που του είχε παραδώσει η ελληνική task force έπειτα από συνεννοήσεις και ατέλειωτες ώρες διαβουλεύσεων με τα υπουργεία. Εντυπωσιασμένη η κυρία Μέρκελ από την οργανωτικότητα του πρωθυπουργού, του είπε: «Αντώνη, ασκείς τον σωστό τρόπο διοίκησης. Είσαι πάνω απ' όλα τα υπουργεία. Αυτό κάνω κι εγώ», για να της απαντήσει ο πρωθυπουργός: «Θέλω πάντα να ξέρω τι γίνεται με τις οδηγίες που δίνω. Δεν αφήνω ποτέ τα θέματα στην τύχη τους».

Μετά η συζήτηση μπήκε στα «καυτά θέματα».

Μέρκελ: «Αντώνη, πρέπει να μειώσεις το εργατικό κόστος για να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική».
Σαμαράς: «Η πτώση του εργατικού κόστους είναι σε τέτοιο βαθμό, που κανείς δεν φανταζόταν πριν από λίγα χρόνια. Ιδού τα στοιχεία. Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα. Δες τις συνέπειες της ύφεσης. Η δημοσιονομική μας προσαρμογή είναι μεγάλη. Σε κάποιους τομείς έχουμε γίνει σαν τη Βουλγαρία».
Μέρκελ: «Πρέπει να προχωρήσεις τις μεταρρυθμίσεις και στο άνοιγμα των επαγγελμάτων. Γιατί δεν έχουν πέσει οι τιμές στα προϊόντα την ώρα που οι μισθοί έχουν περικοπεί. Τι φταίει;»
Σαμαράς: «Η αγορά έχει στεγνώσει. Δεν υπάρχει ρευστότητα. Οι τράπεζες δεν δανείζουν. Ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις κινδυνεύουν πλέον να κλείσουν. Η ψυχολογία είναι αρνητική. Η ανεργία είναι εφιάλτης. Πρέπει να πέσει χρήμα στην αγορά. Πρέπει η δόση να δοθεί ολόκληρη και γρήγορα. Οι Ελληνες ματώνουν».
Μέρκελ: «Το καταλαβαίνω. Κατανοώ τις θυσίες που έχουν κάνει, αλλά η Γερμανία δεν μπορεί να σώσει όλες τις χώρες του Νότου. Και εγώ δέχομαι κριτική στο εσωτερικό. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Αξιοποιήστε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Συνεργαστείτε τόσο με την Task Force και τον Ράιχενμπαχ όσο και με τον Φούχτελ. Μπορούν να βοηθήσουν. Θα δω μήπως η επιμήκυνση που ζητάτε συνδυαστεί με την τμηματική καταβολή της βοήθειας. Ζήτησα από τους συνεργάτες μου να δουλέψουν πάνω σε ένα πλάνο που θα αφορά το σπάσιμο της δόσης των 31 δισ. σε 3 η 4 δόσεις. Κι αυτές ανάλογα με την πρόοδο που θα σημειώνετε».
Σαμαράς: «Μα αυτό θα γίνει για μας το μαρτύριο της σταγόνας. Εάν δεν δοθεί ολόκληρη η δόση, θα είναι καταστροφή. Το τραπεζικό σύστημα δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει. Η Ελλάδα με τον έναν τρόπο ή τον άλλο έχει εκπληρώσει τις περισσότερες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και το ίδιο θα πράξει με όσες έχουν απομείνει. Είμαστε αποφασισμένοι. Είναι ώρα της Ευρώπης να βοηθήσει να εκταμιευτεί ολόκληρη η δόση μέσα στον Νοέμβριο. Χωρίς ανάπτυξη, χωρίς μεγάλα έργα και χωρίς ρευστότητα δεν θα αλλάξει το κλίμα».
Μέρκελ: «Θέλω να λάβετε υπόψη σας ότι από το 2013 δεν θα υπάρχει το IMF. Τους βλέπω να σταματούν να συμβάλουν στην οικονομική βοήθεια προς τη χώρα σας. Θέλω πολύ να τα καταφέρετε και να μείνετε στο ευρώ, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αφήστε μας να σας διασώσουμε μέσα από μια διαδικασία αυστηρής λιτότητας, από την οποία περάσαμε κι εμείς».
Σαμαράς: «Είμαστε 3 χρόνια σε ύφεση, οι Ελληνες υποφέρουν. Μη μας στραγγίζετε άλλο».
Μέρκελ: «Οχι όλοι. Καθημερινά σχεδόν με ενημερώνουν για νέα σκάνδαλα διαφθοράς και φοροδιαφυγής στη χώρα σας. Για πολίτες δύο ταχυτήτων και για πολιτικούς με τεράστιες καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού. Κάντε μεταρρυθμίσεις. Θεωρώ πολύ σημαντική εξέλιξη τις οικονομίες κλίμακος που έχουν επιτευχθεί στα νοσοκομεία και στους ΟΤΑ».
Σαμαράς: «Αν επιμείνουμε μόνο στη δημοσιονομική προσαρμογή σε απόλυτο βαθμό, η εξίσωση θα χαθεί. Πρέπει να μπουν στον παρανομαστή η ανάπτυξη, η ρευστότητα και οι επενδύσεις».

Στο Hilton ο κ. Σαμαράς είπε μια ακόμη «ατάκα» απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες: «Μιλήστε μου ανοικτά. Οχι ως πρωθυπουργο. Δείτε με ως δημοσιογράφο και μάλιστα καλοπροαίρετο».


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου