Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Στον Τύπο της Κυριακής: Το σχέδιο Μέρκελ-Σαμαρά για δόση και επιμήκυνση


Με τα ταμειακά αποθέματα της χώρας να φτάνουν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα αποκτά κομβική σημασία για τη συνέχιση της δανειοδότησης της χώρας και τη διαμόρφωση νέας πολιτικής που θα θέσει το δημόσιο χρέος σε βιώσιμη τροχιά.

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση για την άφιξη της κυρίας Μέρκελ στη χώρα μας, το πρωί της Τρίτης, είναι η κατάληξη μιας συνεχούς επαφής που διατηρούν σε ανώτατο επίπεδο Αθήνα και Βερολίνο. Ο κ. Σαμαράς και η Γερμανίδα καγκελάριος βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα του ελληνικού προγράμματος, αλλά και να δημιουργηθούν συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας.

Ο αρχικός σχεδιασμός στο Μέγαρο Μαξίμου για αποφάσεις σχετικά με την επιμήκυνση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής και της εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. μέσα στις επόμενες 10 μέρες έχει ανατραπεί καθώς οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με την Τρόικα βρίσκονταν έως και χθες σε εξέλιξη, φέρνοντας σε οριακό σημείο τα ταμειακά αποθέματα της χώρας.

Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί πως πλέον είναι σαφής η στόχευση του ΔΝΤ να τορπιλίσει την όλη διαδικασία πιέζοντας την Ε.Ε. να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη διάσωση της χώρας μας και προχωρώντας προφανώς σε ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους έτσι ώστε να γίνει βιώσιμο. Στο Μέγαρο Μαξίμου, έπειτα από πολλές συζητήσεις, πάντως, αποφασίστηκε η Αθήνα να παραμείνει ενεργά στο τραπέζι του διαλόγου ελπίζοντας πως θα βρεθεί λύση, παράλληλα όμως αποφασίστηκε και η εντατικοποίηση των επαφών του πρωθυπουργού με ομολόγους του στο εξωτερικό, αλλά και στελέχη της Ε.Ε., έτσι ώστε να προωθηθεί και μια ουσιαστική πολιτική λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Στο πλαίσιο αυτό, η επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα αποκτά ευρύτερη σημασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θα θέσει στη Γερμανίδα καγκελάριο σχέδιο για ολοκληρωμένη λύση που θα προβλέπει:
1) Τη συμφωνία για το δημοσιονομικό πακέτο της περιόδου 2013-2014 ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Το υπουργείο Οικονομικών στον Προϋπολογισμό του 2013 έχει δεχθεί μειώσεις δαπανών (μισθών, συντάξεων και επιδομάτων) ύψους 7,8 δισ., η Τρόικα με επικεφαλής τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, ζητεί περικοπές 9,5 δισ. Η συμβιβαστική λύση μπορεί να βρεθεί κοντά στα 8,5 με 9 δισ.
2) Την άμεση εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ήδη έχει καθυστερήσει πάνω από 2 μήνες. Η ελληνική πλευρά μπορεί να ζητήσει η δόση να είναι μεγαλύτερη (κοντά στα 40 δισ.) προκειμένου να δοθεί χρήμα στην αγορά και να τονωθεί η οικονομία, κάτι που εξετάζει η γερμανική πλευρά χωρίς να το έχει αποκλείσει.
3) Για να παρακαμφθούν οι ενστάσεις του ΔΝΤ για τη συνέχιση της δανειοδότησης της Ελλάδας, υπάρχει εναλλακτική πρόταση για αλλαγή του τρόπου ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος ώστε το ποσό των 50 δισεκατομμυρίων (25% του ΑΕΠ) να μη βαρύνει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αλλά τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Διάσωσης ESM, όπως ήδη προβλέπεται για την Ισπανία.

Δεν είναι τυχαία η σχετική αναφορά του κ. Σαμαρά στην εκδήλωση της «HeraldTribune» στο Παρίσι, ότι θα μπορούσε να ζητήσει από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από το Μηχανισμό.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα επιθυμούσε η Αθήνα να εντασσόταν σε μια συνολική λύση για τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, ενώ δεν θα έλεγε «όχι» σε μια πιο ενεργή συμμετοχή της ΕΚΤ με πιθανή παράταση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της ή ακόμα και μείωση του επιτοκίου.

Με δεδομένο ότι πολύ δύσκολα οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν στα χέρια τους την έκθεση της Τρόικας στη Σύνοδο Κορυφής, η Αθήνα το μόνο που θα μπορεί να αναμένει θα είναι μια ουσιαστική πολιτική στήριξη (με αρχή τις δηλώσεις που αναμένουμε από την κυρία Μέρκελ) αλλά και κάποιες κινήσεις που θα διασφαλίζουν την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας αμέσως μόλις εγκριθούν τα μέτρα. Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί πως στις 18 Οκτωβρίου θα μπορέσει να πάρει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης και για την επιμήκυνση έτσι ώστε αμέσως μετά να μπορέσει να περάσει και τα μέτρα από τη Βουλή. Με δεδομένο πάντως ότι τα ταμειακά αποθέματα φτάνουν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, δεν αποκλείεται τα πάντα να κριθούν είτε στο Γιούρογκρουπ, που έχει ήδη ανακοινωθεί για τις 12 Νοεμβρίου, είτε σε μια επόμενη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Μάλιστα, ήδη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο η σύνοδος αυτή προσδιορίζεται για τις 15 Νοεμβρίου.

 
Οι χειρισμοί Βενιζέλου για τη λίστα Λαγκάρντ προβληματίζουν το Μαξίμου

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν πάντως την έντονη ανησυχία τους για το πώς θα διαμορφωθεί μέχρι τότε το τοπίο σε κοινωνικό αλλά και πολιτικό επίπεδο, γι’ αυτό και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να κλείσουν όλα τα μέτωπα άμεσα.

Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί αναγκαία τη διατήρηση της κυβερνητικής συνοχής καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, η χώρα, όπως ο ίδιος δηλώνει, κινδυνεύει να βυθιστεί στο χάος. Σ’ αυτή τη λογική, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει παράλληλα με την ανακοίνωση του νέου πακέτου των μέτρων να παρουσιάσει και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα ενισχύσει την ανάπτυξη, όπως θα είναι οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. 

Ο πρωθυπουργός είναι έντονα προβληματισμένος και για το ενδεχόμενο οι χειρισμοί στην υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ από τον Ευάγγελο Βενιζέλο να δημιουργήσουν προβλήματα στην κυβερνητική συνοχή. Ηδη, οι όροι που θέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να ψηφίσει τα μέτρα, δηλαδή να υπάρξουν πρώτα η εκταμίευση της δόσης και η απόφαση για την επιμήκυνση και μετά να πάει το πακέτο στη Βουλή, προκάλεσαν δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου, που πάντως εκτιμά πως όλα αυτά βασίζονται στους επικοινωνιακούς χειρισμούς του κ. Βενιζέλου με στόχο να διατηρηθεί το ΠΑΣΟΚ ενωμένο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου