Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Η διατροφή επηρεάζει άμεσα τη μνήμη και το συναίσθημα

Η διατροφή επηρεάζει άμεσα τη μνήμη και το συναίσθημαΣύμφωνα με νέα έρευνα η διατροφή δεν επηρεάζει μόνο το σώμα, με την προσθαφαίρεση κιλών, αλλά και τον εγκέφαλο, καθώς επιδρά άμεσα στη γνωσιακή ικανότητα, τη μνήμη και το συναίσθημα.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή του Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ, Άλαν Λόγκαν και από επιστήμονες ειδικούς στη διατροφική νευροεπιστήμη αποδεικνύει ότι τόσο η υγιεινή διατροφή όσο και η ανθυγιεινή επηρεάζουν, με συγκεκριμένους τρόπους, τις λειτουργίες του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη, τη διάθεση και τη δυνατότητα συγκέντρωσης.

Για την καθημερινή του λειτουργία ο εγκέφαλος καταναλώνει περίπου το 20% των θερμίδων, αλλά
για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται ένα σωστό ισοζύγιο από όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Οπότε, για να είναι κάποιος περισσότερο συγκεντρωμένος, προκειμένου οι πληροφορίες να μεταφέρονται άνετα μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου, χρειάζεται να λαμβάνει θερμίδες ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα.

Σύμφωνα με μελέτες, σημαντική για την καλή λειτουργία των νευρικών ινών είναι η πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που βοηθούν στη δημιουργία και τη σωστή συντήρηση της μυελίνης, ουσίας που επικαλύπτει και προφυλάσσει τα νεύρα και βρίσκονται σε αφθονία στα ψάρια.

Όσον αφορά τη βελτίωση της διάθεσης σημαντικό ρόλο παίζουν οι νευροδιαβιβαστές, όπως είναι η δοπαμίνη και η σερετονίνη.

Οι τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και λίπη προκαλούν ταχεία έκκριση δοπαμίνης, με αποτέλεσμα η διάθεση να ανεβαίνει κατακόρυφα, αλλά και να πέφτει εξίσου απότομα.

Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί προτείνουν διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, η οποία αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης με σταθερό ρυθμό, ενώ την έκκριση σεροτονίνης βοηθά το αμινοξύ "τρυπτοφάνη".

Γαλακτοκομικά προϊόντα, πουλερικά, μπανάνες και ξηροί καρποί περιέχουν τρυπτοφάνη, όντας παράλληλα και καλές πηγές άλλων αμινοξέων, όπως η τυροσίνη και η αδρεναλίνη, με αποτέλεσμα ωστόσο να δυσχεραίνουν τον ύπνο, γι’ αυτό δεν πρέπει να καταναλώνονται πριν την κατάκλιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου