Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Ελληνικό σχέδιο έξι σημείων για επιμήκυνση

Ελληνικό σχέδιο έξι σημείων για επιμήκυνσηΕνώ το ΔΝΤ επιμένει στην ανάγκη νέου κουρέματος του  ελληνικού χρέους,  Βρυξέλλες και Αθήνα ετοιμάζονται για αυτό που οι Ευρωπαίοι θεωρούν "μικρότερο κακό" -  μία επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής, η οποία θα συνδυασθεί με παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και μείωση των επιτοκίων τους.  Τη λύση αυτή αναγκάζεται να αποδεχθεί εκ των πραγμάτων  η τρόικα, η οποία - κατά τον Spiegel - εισηγείται προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να δώσουν στην Ελλάδα δύο επιπλέον χρόνια περιθώριο για την επίτευξη των στόχων. Βασικό επιχείρημα είναι η  μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση της ελληνικής οικοβνομίας.
Το θέμα αναμένεται ότι θα συζητηθεί και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή, χωρίς να
ληφθούν αποφάσεις και να γίνουν ανακοινώσεις. Θα προετοιμασθεί μόνον το έδαφος για μελλοντικές αποφάσεις στο Eurogroup, όπου θα διατυπωθεί και επισήμως το ελληνικό αίτημα.
Μέχρι τότε πρέπει να έχει συμφωνηθεί μια φόρμουλα για την εξασφάλιση των πρόσθετων κεφαλαίων που θα χρειασθεί να λάβει η Ελλάδα.
Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο στην Αθήνα και οι εμπειρογνώμονες των Βρυξελλών  συνεργάζονται ήδη σε καθημερινή βάση για να βρεθεί λύση σ' αυτό το πρόβλημα.
Από ελληνικής πλευράς έχει ετοιμασθεί ήδη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, για να καλυφθεί αυτό το χρηματοδοτικό κενό και να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη της επιμήκυνσης.
Το ελληνικό σχέδιο προβλέπει:

* Ανανέωση (μετάθεση αποπληρωμής) μέρους των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και λήγουν ως το 2016. Η συνολική αξία τους είναι 15 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των τόκων.
* Επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής  πρώτου δανείου από τις χώρες της Ευρωζώνης.

* Μείωση των επιτοκίων στο πρώτο δάνειο στήριξης.

* Απόδοση στην Ελλάδα των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ομόλογα που αγόρασαν σε χαμηλές τιμές.

* Ανακεφαλαιοποίηση ελληνικών τραπεζών απευθείας μέσω του ESM, ώστε τα 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης να μην καταγραφούν στο δημόσιο χρέος.

* Αύξηση δανεισμού μέσω εντόκων γραμματίων
 Το ελληνικό σχέδιο έχει τεθεί υπόψιν και των  εκπροσώπων της τρόικας, οι οποίοι θεωρούν ότι μπορεί να  καλυφθούν μ' αυτόν τον τρόπο οι πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες,  εκφράζουν όμως αμφιβολίες εάν τα προτεινόμενα μέτρα μπορεί να γίνουν αποδεκτά από  τις χώρες της ευρωζώνης και την ΕΚΤ.
Όπως επισημαίνεται από πολλές πλευρές,  τα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνουν ένα ιδιότυπο κούρεμα μικρότερης κλίμακας, το οποίο θα επιβαρύνει πρωτίστως τις χώρες  της ευρωζώνης.  Όμως οι υπουργοί τους έχουν δηλώσει χωρίς περιστροφές ότι δεν θα δεχθούν να επωμισθούν κι άλλα βάρη για την Ελλάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου