Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

"Πολιτιστικό εκβιασμό" ασκεί η Τουρκία σε διεθνή μουσεία

"Πολιτιστικό εκβιασμό" ασκεί η Τουρκία σε διεθνή μουσείαΕπιχείρηση ανάκτησης των -κατά την τουρκική κυβέρνηση- κλεμμένων αρχαιοτήτων, έχει ξεκινήσει η Τουρκία και η οποία έχει άρχισε τελευταία να αποδίδει καρπούς, με την επιστροφή μιας Σφίγγας και ακόμα μερικών χρυσών θησαυρών από το πλούσιο παρελθόν της περιοχής.
Η εκστρατεία των Τούρκων όπως ήταν αναμενόμενο έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία ορισμένων εκ των μεγαλύτερων μουσείων στον πλανήτη, οι διευθύνσεις των οποίων μιλούν ανοιχτά περί "πολιτιστικού εκβιασμού". Ενδεικτικά, ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης για την
Πολιτισμική Κληρονομιά και τα Μουσεία της Τουρκίας, Μουράτ Σουσλού, ζήτησε πριν από λίγους μήνες από το διοικητικό συμβούλιο του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης στη Νέα Υόρκη να αποδείξει την προέλευση των αγαλματιδίων και των επίχρυσων βάζων της συλλογής Νόρμπερτ Σίμελ, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα δώσει εντολή για διακοπή του προγράμματος δανεισμού πολιτισμικών θησαυρών.
Η Τουρκία δεν είναι βέβαια το μόνο κράτος που απαιτεί την επιστροφή αρχαιοτήτων που εκλάπησαν πριν από δεκαετίες ολόκληρες, δεδομένου ότι και η Ελλάδα έχει κάνει κατά περιόδους σχετικές... ανεπιτυχείς, προσπάθειες. Εντούτοις, είναι η ιδιαιτέρα επιθετική τακτική της Αγκυρας που προκαλεί ανησυχία στα μουσεία. Οι αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού όχι μόνο αρνούνται να δανείσουν εκθέματα στα μουσεία με τα οποία η χώρα βρίσκεται σε αντιπαράθεση, αλλά καθυστερούν επίτηδες να εκδώσουν άδειες ανασκαφής σε ξένες αρχαιολογικές αποστολές.
Το Μουσείο Περγάμου, πάντως, ενέδωσε στον τουρκικό εκβιασμό και επέστρεψε μια Χετταία Σφίγγα ηλικίας 3.000 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου