Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει!



 Κεντρική και υπέρτατη δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά και της Νέας Δημοκρατίας ήταν –και είναι- η διασφάλιση της παρουσίας μας στην Ευρωζώνη και η οριστική απαλλαγή της χώρας από τους κινδύνους και τις απειλές εξόδου.

Άμεσος στόχος της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης του Α. Σαμαρά ήταν η αλλαγή του κλίματος απέναντι στη χώρα και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της. Ο στόχος αυτός έχει ήδη επιτευχθεί. Η επιτυχία αυτή δεν ήταν καθόλου αυτονόητη πριν από τρεις μήνες όταν η εικόνα της Ελλάδας είχε δυστυχώς φθάσει στο ναδίρ, και η υπήρχε ακόμα και η απειλή της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ.

Για τους καθ’ έξιν μηδενιστές της κάθε θετικής προσπάθειας, τους εκφραστές των μαγικών
λύσεων και του ανεύθυνου και ανέξοδου λαϊκισμού η ανάκτηση της θετικής εικόνας της χώρας αποσιωπάται ή υποτιμάται. Η πραγματικότητα, όμως, τους εκθέτει στα μάτια των πολιτών:

-      Η επίσκεψη Μέρκελ ήταν το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα για να αλλάξουν η εικόνα, η θέση και η διαπραγματευτική δύναμη της Ελλάδας στο εξωτερικό. Μάλιστα, η καγκελάριος της Γερμανίας, από το βήμα της γερμανικής Βουλής (18/10/12), όχι μόνο εξέφρασε την επιθυμία της να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, αλλά αναγνώρισε και την ειλικρινή βούληση της κυβέρνησης και τμημάτων της κοινωνίας για αλλαγή.

-      Στη πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες η μόνη δήλωση που έγινε ήταν για την Ελλάδα. Για πρώτη φορά εκφράστηκε, όχι απλά η ευχή, αλλά η βεβαιότητα, ότι η Ελλάδα, όπως πάει, μπορεί να τα καταφέρει. Τονίστηκε, επίσης, η μεγάλη αποφασιστικότητα της κυβέρνησής μας και επαινέθηκαν δημόσια οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού.

-      Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξή του (18/10/12) αναφέρθηκε στην Ελλάδα και υποσχέθηκε ότι «θα κάνει τα πάντα προκειμένου η χώρα να παραμείνει στην ευρωζώνη και μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει τους απαιτούμενους πόρους, χωρίς να της τεθούν νέοι όροι». Έκανε, επίσης,  αποδεκτή την πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα.

-      Η κα Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ (14/10/12) στο Τόκιο, δήλωσε: «… τώρα βρίσκεται στην εξουσία μια κυβέρνηση συνεργασίας που είναι αξιόπιστη και αφοσιωμένη στις μεταρρυθμίσεις και στην επαναφορά της οικονομίας σε πορεία ανάπτυξης και σταθερότητας».

-      Ο Γενς Μπάστιαν από την Task Force (ομάδας κρούσης της Κομισιόν στην Ελλάδα)σεσυζήτηση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Heinrich Boll (16/10/12) με τον τίτλο «Τι θα γίνει με την Ελλάδα;», μεταξύ των άλλων, είπε: «Για πρώτη φορά υπάρχει διαφάνεια και μια ροή πληροφοριών, όπου οι υπηρεσίες από μόνες τους καταφέρνουν να υπάρχει διαφάνεια».

-      Σύμφωνα με ανάλυση της Credit Suisse: «Παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση και τις πολιτικές αναταραχές των τελευταίων μηνών (εκλογές, διαρκής συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ), τα δημοσιονομικά και οικονομικά μεγέθη στη χώρα είναι τόσο θετικά, σε βαθμό που προκαλούν έκπληξη».

-      Χειροπιαστή απόδειξη ότι η χώρα αλλάζει προς τη σωστή κατεύθυνση αποτελεί η σημαντική βελτίωση του επιχειρηματικού της περιβάλλοντος. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας «Doing Business 2013», η Ελλάδα, τον τελευταίο χρόνο, ανέβηκε 22 θέσεις μεταξύ των 185 χωρών που αξιολογούνται στην έκθεση, κατατασσόμενη στην 78η θέση.

-      Την αλλαγή της κατάστασης επιβεβαιώνουν, επίσης, οι με αυξανόμενο ρυθμό θετικές αναφορές των διεθνών ΜΜΕ,τα οποία, μέχρι πρότινος, ήταν ιδιαίτερα επικριτικά για τη χώρα.

Κανείς, βέβαια, δεν διατείνεται ότι η κατάσταση είναι εύκολη ή ότι ο ελληνικός λαός δεν υπόκειται σε επώδυνες θυσίες. Αλλά κανείς, επίσης, μπορεί να υποστηρίζει, εφόσον είναι καλοπροαίρετος κριτής, ότι η κατάσταση δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Η Ελλάδα από σύμβολο ενός αποτυχημένου πολιτικού συστήματος, γίνεται σύμβολο μιας θεαματικής επιστροφής. Από μια οικονομία σε βαθιά και μακροχρόνια ύφεση μετασχηματίζεται σε μια οικονομία που αλλάζει δομικά και ριζικά σε όλες τις πτυχές της. Η πραγματικότητα, που διαμορφώνεται βάσει σχεδίου και συντονισμένων προσπαθειών, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου