Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Το μικρό χωριό στη Συρία όπου κυματίζουν κουρδικές σημαίες Το Αφρίν κατοικείται ως επί το πλείστον από σύριους κουρδικής καταγωγής

Το μικρό χωριό στη Συρία όπου κυματίζουν κουρδικές σημαίες
Οι ένοπλοι Κούρδοι του Αφρίν δεν βλέπουν με καλό μάτι τους μη Κούρδους επαναστάτες αλλά ονειρεύονται απόσχιση και ανεξαρτησία Δαμασκός, Συρία 
Ένα μικρό χωριό στη Συρία έχει υψώσει με περηφάνια την κουρδική σημαία. Το Αφρίν, στα βορειοδυτικά σύνορα της χώρας με την Τουρκία, κατοικείται ως επί το πλείστον από σύριους κουρδικής καταγωγής. Και η πρόσφατη εξέγερση εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ έδωσε το έναυσμα για να διατρανώσουν τις αυτονομιστικές τους τάσεις.

Περίπου δυόμισι εκατομμύρια Κούρδοι στη Συρία που καταπιέζονταν για χρόνια, άδραξαν την ευκαιρία για να οργανώσουν τη δική τους αυτόνομη περιοχή στα βόρεια της σπαρασσόμενης από τον εμφύλιο χώρας. Στις αρχές Οκτωβρίου ανακοινώθηκε η ίδρυση του κουρδικού στρατού του Δυτικού Κουρδιστάν, που φέρει την ονομασία «Στρατός Λαϊκών Ταξιαρχιών του Κουρδιστάν», κι έχει σκοπό να εξασφαλίσει την αυτονομία των περιοχών αυτών. Πολλές κουρδικές σημαίες κυματίζουν ήδη στα κυβερνητικά κτήρια του Αφρίν, ενώ και η κουρδική γλώσσα άρχισε να διδάσκεται στα τοπικά σχολεία.
«Η σημαία κάνει τους ανθρώπους στη πόλη να νιώθουν πως είναι ελεύθεροι, πως εκφράζουν την εθνική τους ταυτότητα και πως διαθέτουν αξιοπρέπεια», λέει ο 50χρονος Καλίλ, ο ράφτης του Αφρίν που εδώ και λίγο καιρό βλέπει τις δουλειές του να ανθούν, καθώς ράβει και διαθέτει σημαίες.  
«Πριν από μερικά χρόνια, το να υψώσεις την κουρδική σημαία ήταν κάτι αδιανόητο», καταλήγει ο Καλίλ, ο οποίος ωστόσο φοβάται για την σύγκρουση που έχει ενσκήψει μεταξύ του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ), δηλαδή των ανταρτών, και του Κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (Demokratik Birlik Partisi -ΚΔΕ) που ελέγχει τη πόλη.  
Αρκετοί Κούρδοι της Συρίας δεν συμμετέχουν στην εξέγερση εναντίον του Άσαντ, τονίζοντας την ουδετερότητά τους. Ωστόσο, πολλά μέλη του ΕΣΣ θεωρούν την ουδετερότητα ως «συνεργασία» με τον Ασαντ. Η κατάσταση περιπλέκεται, καθώς, όπως ισχυρίζονται πολλοί κάτοικοι του Αφρίν, η συμμετοχή στον αγώνα εναντίον του Ασαντ ισοδυναμεί με προδοσία απέναντι στον κουρδικό αγώνα για μελλοντική αυτονομία.
«Αν τολμήσεις να σηκώσεις την σημαία του ΕΣΣ μέσα στη πόλη, [οι Κούρδοι ένοπλοι του ΚΔΕ] μπορεί και να σε συλλάβουν», λέει στον απεσταλμένο των βρετανικών Times, Αλεξάντερ Κρίστι Μίλερ, ο Ρούνι, ένας Κούρδος που μάχεται μαζί με τον ΕΣΣ. «Μέλη της ταξιαρχίας μου, όταν γύρισαν να δουν τις οικογένειες τους στο Αφρίν, πιάστηκαν και βασανίστηκαν λόγω της συμμετοχής τους στην επανάσταση κατά του Ασαντ» επισημαίνει ο Ρούνι που θεωρεί πως όλες αυτές οι εντάσεις που οξύνονται μέσα στη πόλη «θα έχουν κακή κατάληξη».
Περίπου 30 εκατ. Κούρδοι ζουν διασκορπισμένοι στην Μέση Ανατολή, κυρίως σε τέσσερις χώρες: στην Τουρκία, στη Συρία, στο Ιράν και στο Ιράκ.
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=480760

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου