Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Καμπάνια προώθησης του ελληνικού ελαιολάδου στη Γερμανία

Καμπάνια προώθησης του ελληνικού ελαιολάδου στη ΓερμανίαΚαμπάνια προκειμένου να προωθηθεί το ελληνικό ελαιόλαδο σε γκουρμέ εστιατόρια και ξενοδοχειά της Γερμανίας ξεκινά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς τα κέρδη ελληνικών εταιριών και συνεταιρισμών προς τη χώρα αγγίζουν τα 21,5 εκατ. ευρώ, με 17 εκατ. εξ αυτών να αφορούν στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.Κατόπιν τούτου προκύπτει ότι τα περιθώρια εξαγωγής ελληνικού τυποποιημένου ελαιολάδου στη Γερμανία είναι τεράστια.

Το σχέδιο που προωθείται από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη βασίζεται στη
σκέψη να εισαχθεί το ελληνικό ελαιόλαδο στην κουζίνα μαγείρων και σεφ γνωστών εστιατορίων και ξενοδοχείων της Γερμανίας, στην οποία κυριαρχούν αντίστοιχα προϊόντα της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Το εν λόγω σχέδιο αναφέρεται στη δημιουργία και τη διανομή σε επαγγελματίες του χώρου (σεφ, μαγείρους, τουριστικά στελέχη, κ.ά.) ενός οδηγού ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα διατροφικά οφέλη κλπ.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί και θα μοιραστεί σε ξενοδοχεία και εστιατόρια μια λίστα, ένας "άτλαντας" όπως αποκαλείται από τον κ. Τσαυτάρη, που θα περιλαμβάνει και τα 25 ελληνικά ελαιόλαδα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ).

Επίσης, μελετάται η δυνατότητα δημιουργίας ειδικής ιστοσελίδας αποκλειστικά για το ελληνικό ελαιόλαδο στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το προϊόν και τις ελληνικές εταιρίες. Στην καμπάνια θα συμβάλουν και τα χιλιάδες ελληνικά εστιατόρια της Γερμανίας, όπου και εκεί θα γίνει προσπάθεια να μπει το ελληνικό ελαιόλαδο στην κουζίνα τους, από την οποία συχνά απουσιάζει.

Κατά το προηγούμενο έτος, η αξία εξαγωγών ελαιολάδου στη Γερμανία ανήλθε στα 21,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 2,2% συγκριτικά με το 2010. Από το ποσό αυτό, περίπου 16,8 εκατ. αφορούσαν στην αξία του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, που σε ποσότητα έφθασε τους 4.400 τόνους.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελλήνων Εξαγωγέων, το πρώτο εξάμηνο του 2012 οι εξαγωγές παρθένου ελληνικού ελαιολάδου προς ΕΕ και τρίτες χώρες άγγιξαν τα 97 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περιόδο.Εντούτοις, τους τελευταίους μήνες οι εξαγωγές παρουσιάζουν αύξηση, με αποτέλεσμα τον Αύγουστο να ανέλθουν σχεδόν στο 72%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου