Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

ΔΝΤ: Καμία διάθεση χαλάρωσης της λιτότητας στην Πορτογαλία

ΔΝΤ: Καμία διάθεση χαλάρωσης της λιτότητας στην ΠορτογαλίαΑπαντώντας στα ΜΜΕ που ερμήνευσαν τις πρόσφατες δηλώσεις στελεχών του ΔΝΤ ως διάθεση "χαλάρωσης" του προγράμματος προσαρμογής της Πορτογαλίας, ο επικεφαλής της αποστολής στη χώρα, Αμπέντε Σελασιέ, χαρακτηρίζει "επιτακτική" την πολιτική λιτότητας, σε έγγραφο που κοινοποιήθηκε από την Ουάσινγκτον.
"Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι απαραίτητη στις χώρες με υψηλό βάρος χρέους και περιορισμένους πόρους χρηματοδότησης και αυτή είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα η
Πορτογαλία" αναφέρει.
"Χώρες σαν την Πορτογαλία πρέπει να προχωρήσουν σε δημοσιονομική προσαρμογή, λαμβάνοντας υπόψη όσο το δυνατόν περισσότερο τον αντίκτυπο στην ανάπτυξη και άλλους μακροοικονομικούς παράγοντες" συνεχίζει, επισημαίνοντας στη συνέχεια σε δηλώσεις του ότι η εν λόγω ανακοίνωση "αποτελεί απάντηση στις ερμηνίες των ΜΜΕ για τη θέση του ΔΝΤ".
Αυτά ενώ στη Λισαβόνα οι τόνοι ανεβαίνουν δραματικά στη συζήτηση σχετικά με την εξισορρόπηση της δημοσιονομικής προσαρμογής και την ανάγκη να προσταυευθεί η ανάπτυξη.
Στον προϋπολογισμό του 2013, η κεντροδεξιά κυβέρνηση περιλαμβάνει αύξηση της φορολογίας εισοδήματος στο 34%, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, διαδηλώσεις και κίνδυνο διάσπασης του εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού.
Οι επικριτές της πολιτικής αυτής θεώρησαν, ότι η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία, όπου το Ταμείο παραδεχόταν πως έχει υποτιμηθεί ο αντίκτυπος των περικοπών στην ανάπτυξη, αποτελούσε προτροπή χαλάρωσης της λιτότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου