Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Όλο το παρασκήνιο στις τελευταίες δραματικές διαβουλεύσεις των τριών αρχηγών


Ακόμη και το σενάριο για πρόωρες εκλογές έπεσε στο τραπέζι της ολιγόλεπτης συνάντησης που είχε ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, το δύσκολο βράδυ της περασμένης Τετάρτης. Είχε μόλις τελειώσει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η οποία είχε καταλήξει στην άρνηση Κουβέλη να συναινέσει στο εργασιακό πακέτο. Επειτα από αυτό τo τετ α τετ, ο κ. Βενιζέλος είπε στους συνεργάτες του ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση» με τριπλό στόχο: να διαφοροποιηθεί από τη Δημοκρατική Αριστερά και τον Φώτη Κουβέλη, να απαντήσει στην πίεση Λοβέρδου, Χρυσοχοΐδη και άλλων για καθαρή στήριξη και να στείλει καθαρό σήμα προς το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ όπου τα πράγματα είναι δραματικά και ο φόβος απωλειών που θα αποσταθεροποιούσε την κατάσταση παραπάνω από υπαρκτός.          
Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέληξαν στη σκληρή γραμμή που ακολούθησε ο Α. Σαμαράς με τη δήλωσή του «την Ελλάδα θα σώσουν όσοι τολμήσουν», συνδέοντας άμεσα τα μέτρα με την εκταμίευση της δόσης και την επιμήκυνση. Συμφώνησαν όμως να παραμείνουν σε συνεχή επαφή ακόμα και τις ημέρες που ο Ευ. Βενιζέλος θα βρίσκεται στις ΗΠΑ (ως το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης) ώστε να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενο ραγδαίας κυβερνητικής κρίσης.

Ο Α. Σαμαράς φέρεται να μη δέχθηκε την πρόταση Βενιζέλου να δώσει σήμα κινδύνου ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Τσακλόγλου στο EuroworkingGroup της Πέμπτης ότι στην κυβέρνηση δεν υπάρχει συμφωνία, δραματοποιώντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση με το επιχείρημα ότι θα υπάρξει πρόσθετη πίεση εκτός συνόρων προς τον Φώτη Κουβέλη και τη Δημοκρατική Αριστερά. Φέρεται να είπε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι υπάρχει χρόνος ως τη Δευτέρα, οπότε θα συνεχιστεί και η συνεδρίαση του EuroworkingGroup που διεκόπη προγραμματισμένα την περασμένη Πέμπτη. Συμφώνησαν ωστόσο να ξεκαθαριστεί προς την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς ότι την επόμενη εβδομάδα τα μέτρα θα πάνε στη Βουλή προς ψήφιση, άρα «ως το βράδυ της παραμονής κατάθεσης θα πρέπει να έχουμε συμφωνήσει ή να έχουμε διαφωνήσει». Αυτό το μήνυμα διαβιβάστηκε και στον Δημήτρη Χατζησωκράτη, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, την περασμένη Πέμπτη.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας έγινε γνωστό ότι άνοιξε παράθυρο ώστε το οικογενειακό επίδομα γάμου να μην «κοπεί», εξέλιξη που στο Μαξίμου και την Ιπποκράτους εκτιμούν ότι θα μετρήσει στην τελική απόφαση της Δημοκρατικής Αριστεράς και του Φώτη Κουβέλη. Οι προσπάθειες επίλυσης της εμπλοκής που δημιουργήθηκε εξαιτίας των απαιτήσεων της Τρόικας στα εργασιακά, αλλά και της άρνησης της ΔΗΜ.ΑΡ. να τις αποδεχτεί, παρά τις βελτιώσεις, λένε στο Μαξίμου, θα συνεχιστούν ως την τελευταία στιγμή. Αλλωστε, προβλήματα συνοχής αντιμετωπίζει και το ΠΑΣΟΚ με τον Ευ. Βενιζέλο να δείχνει ότι δεν μπορεί να χαράξει ενιαία γραμμή. Από την άλλη πλευρά, όμως, τόσο το Μαξίμου όσο και η Ιπποκράτους απορρίπτουν ως μη αποδεκτή τη φερόμενη ως απόφαση της Δημοκρατικής Αριστεράς για «παρών» στο άρθρο που θα πάει στη Βουλή για δημοσιονομικά και εργασιακά, όπως απορρίπτουν και τον ισχυρισμό της Δημοκρατικής Αριστεράς ότι ψηφίζοντας «ναι» στον Προϋπολογισμό στηρίζουν την κυβέρνηση.
«Αν δεχόμασταν κάτι τέτοιο, δε θα ήμασταν τρικομματική κυβέρνηση, θα ήμασταν τρικομματική παιδική χαρά», ήταν η φράση που αποτύπωνε το κλίμα που έβγαινε από Μαξίμου και Ιπποκράτους.

 


Οριο ασφαλείας για την κυβέρνηση οι 160 ψήφοι
Μαξίμου και Ιπποκράτους επιβεβαιώνουν πως δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά σενάρια για ψήφιση των μέτρων με σχετική πλειοψηφία που θα ισοδυναμούσαν -όπως έλεγαν- με την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση. «Τα μέτρα ή θα περάσουν με απόλυτη πλειοψηφία ή όχι», έλεγαν παράγοντες της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Παραδέχονταν ωστόσο ότι οι 160 ψήφοι υπέρ είναι το «όριο ασφαλείας» για να μπορέσει η κυβέρνηση να συνεχίσει. Γι’ αυτό και στην Ιπποκράτους δεν θεωρούν τυχαία δημοσιεύματα περί «δέκα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που είναι “ύποπτοι” να καταψηφίσουν». Είναι άλλωστε απλή αριθμητική. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ μετρούν 160 βουλευτές. Αν δέκα από το ΠΑΣΟΚ σκέπτονται να καταψηφίσουν, τότε το 160, το οποίο Μαξίμου και Ιπποκράτους θεωρούν ότι κάτω από αυτό η τρικομματική κυβέρνηση θα έχει πρόβλημα, οι ψήφοι της ΔΗΜ.ΑΡ. είναι απαραίτητοι… 
Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στις διαφωνίες της ΔΗΜ.ΑΡ. για τα εργασιακά, είπε ότι είναι το μοναδικό αγκάθι στη συμφωνία και εξέφρασε την ελπίδα το κόμμα του Φώτη Κουβέλη να συναινέσει το συντομότερο δυνατόν. Πάντως και ο υπουργός Οικονομικών δεν άφησε κανένα ενδεχόμενο ανοιχτό για υπαναχώρηση στα αιτήματα της ΔΗΜ.ΑΡ. και ειδικά στην κατάθεση των εργασιακών σε ξεχωριστό άρθρο, λέγοντας πως αντιστοίχως και το ΠΑΣΟΚ θα ήθελε 15 διαφορετικά άρθρα. Με το ίδιο επιχείρημα αντιμετώπισαν τη στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συνάντησαν τον κ. Στουρνάρα στο γραφείο του το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης. Από το υπουργείο Οικονομικών διέψευδαν και τις πληροφορίες ότι υπάρχει συζήτηση με την Τρόικα για να μην περιληφθούν τα εργασιακά στο πακέτο μέτρων που θα ψηφισθεί από τη Βουλή, αλλά σε επόμενο χρόνο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου