Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Τουρκικές φαντασιώσεις για εισβολή στην Συρία

Η Τουρκία θα υποστεί σημαντικές απώλειες 
σε περίπτωση μονομερούς επίθεσης κατά της Συρίας.
«Η στρατιωτική ισχύς της Τουρκίας είναι αρκετή για να σβήσει την Συρία από το χάρτη σε μερικές ώρες».

Egemen Bağış, υπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΕ

Τα τουρκικά αδιέξοδα στην Συρία γίνονται πλέον αντιληπτά από ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό δημοσιογράφων και αναλυτών. Ο αρθρογράφος Kadri Gursel της σκληροπυρηνικής εφημερίδας Μilliyetυποστηρίζει ότι η Τουρκία σύρθηκε κυριολεκτικά σε “πόλεμο φθοράς” με τη γειτονική Συρία επειδή απέτυχαν όλες οι προβλέψεις της και κυρίως οι εκτιμήσεις, πρώτον, ότι το καθεστώς Assad θα κατέρρεε σε σύντομο χρονικό διάστημα και δεύτερον, ότι θα εκδηλωνόταν στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ. Κατά τον Gursel, η κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Τουρκίας-Συρίας οφείλεται στον πανικό που διακατέχει τα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Άγκυρα. Ποιο θα ήταν το χειρότερο σενάριο για την Άγκυρα; Η πολιτική κλιμάκωσης της ακραίας ρητορικής και των προκλητικών ενεργειών να οδηγήσει σε πόλεμο, με την Τουρκία στη θέση του επιτιθέμενου και το ΝΑΤΟ στη θέση του θεατή.

Το αίσθημα απομόνωσης που βιώνει σήμερα η Άγκυρα στο χειρισμό της συριακής κρίσης επιδεινώθηκε από τη συνέντευξη του Henri Barkey, ειδικού σε θέματα Τουρκίας, στη δημοσιογράφο Ezgi Basaran της Radikal που έγινε πρωτοσέλιδο στις 11 Οκτωβρίου. Ο Barkey, άπταιστος γνώστης της τουρκικής γλώσσας, πρώην στέλεχος στη Διεύθυνση Σχεδιασμού Πολιτικής και μετέπειτα στη Δνση Πληροφοριών του State Department και νυν καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο Lehigh, ανέλαβε τον άχαρο ρόλο να επαναφέρει την Τουρκία στην σκληρή πραγματικότητα, ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία δεν μπορεί κυριολεκτικά να εισβάλλει στην Συρία, ακόμα και αν θα ήθελε. Τα κύρια σημεία της συνέντευξης του Barkey:
  • Στόχος της Τουρκίας είναι η δημιουργία Ζώνης Ασφαλείας και Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων ταυτόχρονα.
  • Η αεράμυνα της Συρίας είναι προηγμένη καθώς έχει σχεδιαστεί για την αποτροπή του Ισραήλ.
  • Η δημιουργία Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων απαιτεί την εμπλοκή εκατοντάδων μαχητικών αεροσκαφών των ΗΠΑ με αναπόφευκτες απώλειες [στο σημείο αυτό αναφέρει την απώλεια ενός A-6 και ενός Α-7 του Αμερικανικού Ναυτικού από ΜΑΝPADS στο Λίβανο το 1983].
  • Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πόσο δύσκολη είναι η επιβολή Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων [αναφέρει ότι στο Ιράκ υπήρχε καθημερινή προσβολή σταθμών ραντάρ με πενιχρά αποτελέσματα].
  • Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα υποστεί σημαντικές απώλειες.
  • Η τουρκική κοινή γνώμη δεν είναι προετοιμασμένη για παράπλευρες απώλειες.
  • Ο Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός στο ΝΑΤΟ αλλά παραμένει άπειρος.
  • Το 1998 η Κύπρος ήθελε να προμηθευτεί αντιαεροπορικά συστήματα S-300, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιεί σήμερα η Συρία. Εκείνη την εποχή, η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία εκπαιδεύτηκε στο Ισραήλ ακριβώς επειδή δε γνώριζε πως να αντιμετωπίσει αυτό το οπλικό σύστημα.
Σημειώνεται ότι ο Barkey δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να θεωρηθεί μεροληπτικός αφού επέκρινε ανοιχτά την τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση ότι τοποθετείται υπέρ του καθεστώτος Assad.
strategyreports.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου