Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Βγήκαν τα μεγάλα μαχαίρια: Καυγάς Σόιμπλε-Λαγκάρντ για το πόση λιτότητα χρειαζόμαστε


Η κρίση στις σχέσεις και τις αντιλήψεις(;) μεταξύ του ΔΝΤ και Γερμανίας +δορυφόρων, εκδηλώνεται πλέον στο πιο υψηλό της επίπεδο καθώς σύμφωνα με τους Financial Times, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, αμφισβήτησε και άσκησε σκληρή κριτική στις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ για την ανάγκη χαλάρωσης πλέον των μέτρων της σκληρής λιτότητας που έχει επιβληθεί στις οικονομίες της “ευρωπαϊκής περιφέρειας”.
«Όταν υπάρχει ένας συγκεκριμένος μεσοπρόθεσμος στόχος, δεν ωφελεί αν κάποιος αρχίζει να πηγαίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε. «Άν όντως θέλεις να ανέβεις ένα
ψηλό βουνό και αρχίζεις να το κατεβαίνεις, τότε το βουνό γίνεται ακόμη ψηλότερο» συμπλήρωσε.
Ο Γερμανός, αμφισβητεί ευθέως τις απόψεις της Γαλλίδας, ότι οι χώρες της Ευρωζώνης δεν πρέπει να επιμένουν άκριτα  στους σκληρούς δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί, (σ.σ. ξεχνώντας ότι και η η ίδια έχει συμβάλλει στην επιβολή τους)  αν αυτοί οι στόχοι πλήττουν την ανάπτυξη πολύ περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις. Αντιθέτως, θα πρέπει να θέτουν σε λειτουργία «αυτόματους σταθεροποιητές» της οικονομίας, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, δηλαδή υψηλότερες κρατικές δαπάνες και χαμηλότερα φορολογικά έσοδα.
Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της διαμάχης, καθώς ο μεν Σόιμπλε, δεν χάνει ευκαιρία να δηλώνει, ότι η χώρας μας, το μόνο που έχει ως επιλογή, είναι να υλοποιήσει τα μέτρα που της έχουν επιβληθεί, η δε Λαγκάρντ εσχάτως, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του αιτήματος για χρονική επιμήκυνση του προγράμματος.
“Λάθος Φάρμακο”
H έκκληση της επικεφαλής του ΔΝΤ  να μπει φρένο στα προγράμματα λιτότητας σε όλο τον κόσμο, και ειδικά στην ευρωζώνη έγινε στο Τοκιο.
Τις θέσεις της μάλιστα συμμερίστηκε η μεγάλη ιαπωνική τράπεζα Nomura, που τόνισε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες χορηγούν “λάθος φάρμακο” (ΣΣ ποιόν σας θυμίζει;)  για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και κάλεσε την Α. Μέρκελ και τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι να αλλάξουν κατεύθυνση.
«Ανησυχούμε όλο και περισσότερο από τις επιπτώσεις που έχουν τα προγράμματα λιτότητας στην παγκόσμια ανάπτυξη», τόνισε η κ. Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν έχει πλέον νόημα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προσκολλώνται δογματικά σε δημοσιονομικούς στόχους μείωσης των ελλειμμάτων τη στιγμή που έχουν απογοητευτικές επιδόσεις στον τομέα της ανάπτυξης.
Στη σύνοδο του Τόκιο αναμένεται να κορυφωθεί η κόντρα Ε.Ε.-ΔΝΤ για την Ελλάδα και άλλες παραμέτρους της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων η κ. Λαγκάρντ κάλεσε ΗΠΑ, Ε.Ε. και Ιαπωνία να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίλυση των διεθνών προβλημάτων, προειδοποιώντας πως η αβεβαιότητα που παρατηρείται παγκοσμίως αποτρέπει τους επιχειρηματίες από τις επενδύσεις και τη  δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου