Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Το... πινγκ πονγκ για τη λίστα



«Κόκκινο» στο αίτημα της Επιτροπής Ελέγχου «πόθεν έσχες» της Βουλής να της παραδώσει τα ονόματα πολιτικών οι οποίοι ελέγχονται από τις φορολογικές αρχές έδειξε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, αρνούμενος να παραδώσει τέτοιου είδους στοιχεία στη Βουλή.

Από την πλευρά της η Βουλή, δεδομένης της άρνησης του δικαστικού λειτουργού, αποφάσισε να καλέσει προς ακρόαση τον νυν ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλο, θεωρώντας ότι αυτός είναι διορισμένος από την πολιτική ηγεσία και άρα πρέπει να μιλήσει στη Βουλή για τους ελέγχους που διενεργούνται ή θα διενεργηθούν σχετικά με πολιτικά πρόσωπα. Πόσο μάλλον όταν προχθές στην Επιτροπή Θεσμών διέψευσε μεν ότι υπάρχει λίστα αλλά
δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο και για τους ελέγχους σε πολιτικά πρόσωπα. Ούτως ή άλλως, ο κ. Στασινόπουλος δήλωσε προχθές ότι ο ίδιος δεν έχει καμία αντίρρηση να σταλούν τα στοιχεία που ζητάει η Βουλή.

Η άρνηση, ωστόσο, του κ. Πεπόνη προκάλεσε ένα «παράλογο» πινγκ πονγκ επιστολών ανάμεσα στις δύο πλευρές, σε ένα παιχνίδι λέξεων που θύμισε... κολοκυθιά. Στην επιστολή του, ο κ. Πεπόνης είπε μεν ότι δεν μπορεί να στείλει ολόκληρη τη λίστα, μπορεί ωστόσο, αν η Βουλή του αποστείλει κάποια ονόματα, να απαντήσει αν αυτά τα ονόματα πολιτικών ελέγχονται.

Πώς απάντησε η Βουλή; Με ρελάνς. Κι αυτό γιατί αποφάσισε να αποστείλει στον κ. Πεπόνη λίστα με ΟΛΑ τα ονόματα των υπόχρεων υποβολής δηλώσεων «πόθεν έσχες» από το 1974. Δηλαδή περίπου 800 ονόματα πολιτικών! «Αν ο κ. Πεπόνης μας απαντήσει, τότε θα βρούμε ποιοι πολιτικοί ελέγχονται, αφού στην ουσία του στέλνουμε όλους τους εν ζωή πολιτικούς» είπε στη «δ» υψηλόβαθμο μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Παράλληλα, η επιτροπή απέρριψε πρόταση που έπεσε στο τραπέζι να εξεταστεί κατά προτεραιότητα η περίπτωση του ίδιου του προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου «πόθεν έσχες» της Βουλής Θανάση Νάκου, ο οποίος φέρεται ως ένα από τα πολιτικά πρόσωπα που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ. Η επιτροπή απεφάνθη ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «προνομιακή μεταχείριση» και γι’ αυτό αποφασίστηκε και η περίπτωση του κ. Νάκου να εξεταστεί μαζί με όλες τις άλλες. Κανένας πάντως από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θέτει θέμα αντικατάστασης του κ. Νάκου, ο οποίος άλλωστε έχει χαρακτηρίσει την καταγγελία αστεία, προσφεύγοντας παράλληλα στη Δικαιοσύνη.


Γιώργος Λυκουρέντζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου