Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Ανταρσία στις τουρκικές φυλακές Σε επ' αόριστον απεργία πείνας κατήλθαν Κούρδοι κρατούμενο

Δεν αφήνουν τους φυλακισμένους μόνο\
Τις τελευταίες ημέρες, η γειτονική Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση. Κούρδοι κρατούμενοι ξεκίνησαν επ' αόριστον απεργία πείνας στις τουρκικές φυλακές.
Με την νέα απεργία, οι Κούρδοι κρατούμενοι εκφράζουν την διαφωνία τους με την πολιτική γραμμή που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση στο *Κουρδικό Ζήτημα (Τουρκικό Πρόβλημα).Η επ'αόριστον απεργία πείνας των Κούρδων κρατουμένων ξεκίνησε πριν από ένα μήνα στις φυλακές της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Την Τετάρτη, έχει εξαπλωθεί σε πολλές φυλακές της Τουρκίας. Κάποιοι από τους κρατούμενους δεν δέχονται τροφή ή νερό για πάνω από 35 ημέρες.Τις τελευταίες ώρες, στα δίκτυα κοινωνικής
διασύνδεσης κυκλοφορεί η πληροφορία ότι κάποιοι από τους κρατούμενους έχουν πλέον χάσει τις αισθήσεις τους και αδυνατούν να επικοινωνήσουν με το περιβάλλον τους.

Οι Κούρδοι κρατούμενοι τονίζουν ότι το νέο κύμα απεργίας θα συνεχιστεί επ' αόριστον. Σύμφωνα με το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα η επ'αόριστον απεργία πείνας των κρατουμένων έχει τρεις βασικούς στόχους: Με την απεργία, οι κρατούμενοι εκφράζουν την συμπαράσταση τους στον φυλακισμένο ηγέτη του αυτονομιστικού κινήματος, Αμντουλλάχ Οτζαλάν, ο οποίος βρίσκεται σε απομόνωση πάνω από 420 ημέρες.

Παράλληλα, οι κρατούμενοι δηλώνουν παρών στον νέο αγώνα του αυτονομιστικού κινήματος. Από την άλλη, επιχειρούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης στις άσχημες συνθήκες που επικρατούν στις τουρκικές φυλακές.

Την απεργία πείνας των Κούρδων κρατουμένων την υποστηρίζουν οι σοσιαλιστές κρατούμενοι, το τουρκικό σοσιαλιστικό κίνημα, η φιλελεύθερη διανόηση και μια μικρή μερίδα της τουρκικής αντιπολίτευσης.

Στο σύνολο τους, ακολουθώντας τις οδηγίες της τουρκικής κυβέρνησης, τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας αποσιωπούν το μεγάλο ανθρωπιστικό δράμα και δεν εστιάζουν στα παράπονα των Κούρδων κρατουμένων. Την ίδια στιγμή, η απεργία πείνας δεν βρίσκει αντίκτυπο και στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης της Δύσης και της διεθνής κοινότητας.

Με τις τελευταίες ανακοινώσεις της, η ηγεσία της ένοπλης πτέρυγας του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος (HPG) χαιρετίζει την νέα πρωτοβουλία των Κούρδων κρατουμένων και προειδοποιεί για την εντατικοποίηση των επιθέσεων της κατά του τουρκικού κράτους.
*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

*Το άρθρο αναφέρει Κουρδικό πρόβλημα θεωρώ πιο σωστη την έκφραση Κουρδικό ζήτημα για αυτό και υπηρξε η ανωτέρω διόρθωση.Τουρκικό Πρόβλημα λόγω κατοχής εδάφων του Κουρδιστάν και απο την Τουρκία
 Νίκος Στέλγιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου