Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ Η Γερμανία τιμά για πρώτη φορά τους Ρομά που έπεσαν θύματα των Ναζί

Η Γερμανία τιμά για πρώτη φορά τους Ρομά που έπεσαν θύματα των Ναζί
Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ απέτισε σήμερα φόρο τιμής στους Ρομά που υπήρξαν θύματα του Ολοκαυτώματος, στη διάρκεια της τελετής εγκαινίων ενός μνημείου για αυτούς στο Βερολίνο, ενώ υποσχέθηκε να τους υπερασπιστεί έναντι των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν στην Ευρώπη.
«Αυτό το μνημείο μας θυμίζει ένα λαό ξεχασμένο εδώ και καιρό (…) Ο φόρος τιμής στα θύματα περιλαμβάνει επίσης μια υπόσχεση: ότι θα προστατεύσουμε μια μειονότητα, ένα καθήκον για σήμερα και αύριο», δήλωσε η Μέρκελ μιλώντας ενώπιον Ρομά που επέζησαν από τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, τις οικογένειές τους και γερμανούς βουλευτές.
«Οι Ρομά υποφέρουν ακόμη σήμερα από τις διακρίσεις και την απόρριψη, πρέπει ακόμη σήμερα να
μάχονται για τα δικαιώματά τους. Είναι καθήκον της Γερμανίας και της Ευρώπης να τους στηρίξουν», πρόσθεσε η Μέρκελ.
Οι δηλώσεις αυτές της καγκελαρίου έγιναν μετά την ομιλία του Ζόνι Ουάιζ, ενός Ολλανδού που κατάφερε σε ηλικία 7 ετών να δραπετεύσει από το τραίνο που τον είχαν βάλει μαζί με τους γονείς του για να τους μεταφέρουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς.
Η μητέρα του ήταν μεταξύ των 2.900 Σίντι και Ρομά που σκοτώθηκαν στους θαλάμους αερίων του Άουσβιτς τον Αύγουστο του 1944.
Ο Ουάιζ κατήγγειλε τις διακρίσεις που αναγκάζονται να υποστούν σήμερα οι Σίντι και οι Ρομά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. «Η κοινωνία δεν έχει μάθει σχεδόν τίποτα από όσα συνέβησαν. Διαφορετικά θα μας συμπεριφερόταν αλλιώς», σημείωσε ο ίδιος.
Το μνημείο προς τιμή των Ρομά, μια στρογγυλή, σκοτεινή πισίνα νερού με έναν μικρό τριγωνικό λίθο στο κέντρο, βρίσκεται στο Βερολίνο κοντά στο μνημείο για τους έξι εκατομμύρια Εβραίους και σε αυτό για τους ομοφυλόφιλους που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Τρίτου Ράιχ.
Σύμφωνα με ιστορικούς, μεταξύ 220.000 και 500.000 Σίντι και Ρομά σκοτώθηκαν από τους Ναζί, που τους θεωρούσαν κατώτερη φυλή. Κάποιοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια σφαγών και άλλοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως το Άουσβιτς.
Η Γερμανία συμφώνησε πριν 20 χρόνια έπειτα από εκκλήσεις του Κεντρικού Συμβουλίου των Γερμανών Σίντι και Ρομά να κατασκευάσει ένα μνημείο προς τιμή των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, αλλά τα σχέδια γι' αυτό καθυστέρησαν εξαιτίας διαφωνιών για την κατασκευή, το κόστος αλλά και λαθών που έγιναν στη διάρκεια της ανέγερσής του.
Ο ισραηλινός καλλιτέχνης Ντάνι Κάραβαν είχε την ιδέα για την σκοτεινή πισίνα ως σύμβολο του θανάτου και της απώλειας, αλλά επίσης και για την αναγέννηση.
Το νέο αυτό μνημείο θα το φροντίζει το ίδιο ίδρυμα που διαχειρίζεται το μνημείο του Ολοκαυτώματος.
Παράλληλα σχεδιάζεται η κατασκευή ενός ακόμη μνημείου για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και αυτούς με νοητική υστέρηση που σκοτώθηκαν στο πλαίσιο της πολιτικής ευγονικής των Ναζί, σημείωσε η Μέρκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου