Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Το «μετέωρο βήμα» της συγκυβέρνησης



Παζάρι εντός... παζάρι και εκτός. Απλώς όλα πρέπει να τελειώνουν την ερχόμενη εβδομάδα. Στο εσωτερικό οι κόνξες των κυβερνητικών εταίρων για διάφορα θέματα συνεχίζονται και στην παράταση της συμφωνίας. Από τη μια το ΠΑΣΟΚ βρήκε πεδίο δόξης λαμπρό τις αποκρατικοποιήσεις και από την άλλη η Δημοκρατική Αριστερά συνεχίζει τις ενδοκυβερνητικές διαπραγματεύσεις.

Βέβαια, από το καμία συζήτηση για τα εργασιακά, το κόμμα του κ. Κουβέλη έχει περάσει στο δεν μας ικανοποιεί η παρούσα συμφωνία, μετακινώντας τις κόκκινες γραμμές της στο επίδομα γάμου και την
καθολικότητα της Συλλογικής Σύμβασης. Παράλληλα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συνεχίζει τις επαφές του με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ «ειδικό ρόλο» ανέλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος που ήδη βρίσκεται στην Αμερική κάνοντας επαφές με IMF, IIF, Treasury Department, κτλ., σε συνεννόηση με το Μαξίμου ώστε να μην τιναχτούν όλα στον αέρα.

Τα σενάρια βέβαια παραμένουν ανοικτά, μια και αυτές τις ώρες παίζεται ένα σκληρό πόκερ με αρκετές μπλόφες από όλες τις πλευρές. Τόσο από τους εκπροσώπους των δάνειων δυνάμεων, που αν και έχουν κερδίσει την πίτα ολάκερη θέλουν και τον σκύλο χορτάτο, όσο και από τους κυβερνητικούς εταίρους που θέλουν να περιορίσουν τις απώλειές τους και να πείσουν την κοινωνία ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν στις διαπραγματεύσεις. Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν θέλει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης και ούτε οι κυβερνητικοί εταίροι θέλουν να χρεωθούν τη χρεοκοπία της χώρας. Ο άγνωστος παράγοντας «Χ», βέβαια, είναι οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ., που κανείς δεν γνωρίζει μετά βεβαιότητας πώς θα πράξουν. Δηλαδή πόσοι από αυτούς που διαρρέουν την καταψήφιση των μέτρων θα επιμείνουν στην τελική τους απόφαση.

Στο Μαξίμου είναι αισιόδοξοι, θεωρώντας ότι το «μασάζ» που έχει γίνει θα αποδώσει και δεν θα υπάρχουν απώλειες που θα διακινδυνεύσουν την κυβερνητική σταθερότητα. «Αν τολμούν ας με ρίξουν κι ας αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον τόπο και στην Ιστορία. Δεν μπορώ να διανοηθώ τι θα γίνει την επόμενη μέρα με την Ελλάδα εκτός ευρώ», εξομολογήθηκε ο πρωθυπουργός στη στενή του ομάδα.

Ο κ. Σαμαράς σκοπεύει να συνεχίσει τους «αιφνιδιασμούς επισκέψεων» σε βουλευτές του μόλις κλείσει το πακέτο, ενώ ανοικτή παραμένει η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Με τη διαγραφή Σταυρογιάννη έστειλε το μήνυμα και όπως έλεγε στενός του συνεργάτης, ο καθένας από εδώ και πέρα αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Για τους εταίρους του στην κυβέρνηση ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει ακόμη και μόνος του, μια και δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Από τη μεριά του το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει αρκετούς τριγμούς. Το πρόβλημα του κ. Βενιζέλου είναι μεγάλο, καθώς αντιμετωπίζει εσωκομματική αμφισβήτηση. Για τον ίδιο είναι ψήφος εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Οσο λιγότερες απώλειες τόσο πιο ισχυρός θα είναι την επόμενη μέρα ισχυρίζονται οι συνεργάτες του. Την άποψη αυτή βέβαια δεν την ασπάζονται αρκετοί, καθώς τον περιμένουν στη γωνία. Ενδεικτικό του φόβου που νιώθει το σύστημα Βενιζέλου είναι ότι σε non paper που εξέδωσε η Ιπποκράτους ισχυρίζεται ότι «όταν η χώρα βρίσκεται σε μια τόσο λεπτή φάση, είναι προφανώς παράταιρο να δίνουν κάποιοι έμφαση σε εσωκομματικά ζητήματα. Συνεπώς, το ΠΑΣΟΚ δεν μετέχει σε καμία τέτοια συζήτηση, δεν απαντά σε κανέναν». Παράλληλα θα συνεχιστεί το ψηστήρι προς τη ΔΗΜ.ΑΡ. ώστε να συνταχθεί με την κυβερνητική πλειοψηφία.

Η ΔΗΜ.ΑΡ. από τη μεριά της είναι στην κόψη του ξυραφιού. Ηδη μετρά την απώλεια του Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ενώ στον αφρό βγαίνουν και τα υπόλοιπα προβλήματα που έχει και είναι δομικά.

Η πορεία του κόμματος του κ. Κουβέλη θα είναι επίπονη, καθώς πιέζεται από παντού. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Κουβέλης έχει ζητήσει να μην τον στριμώχνουν, διότι η εξαφάνισή του από τον... πολιτικό χάρτη θα οδηγήσει τους πάντες από αριστερά στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Αγίου Κωνσταντίνου βράζει με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, γιατί με τις δηλώσεις του τους φέρνει προ τετελεσμένων κάθε φορά.

Το έκτακτο Εurogroup
Και ενώ αυτό είναι το σκηνικό στο εσωτερικό, στο εξωτερικό το παζάρι συνεχίζεται αμείωτο. Στις 29 και 30 Οκτωβρίου θα συνεδριάσουν εκ νέου οι εμπειρογνώμονες των οικονομικών επιτελείων των χωρών της ευρωζώνης, αλλά με την ιδιότητα της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής (EFC) και με αντικείμενο την προετοιμασία του τακτικού Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου. Δεν αποκλείεται βέβαια, αν όλα πάνε σύμφωνα με το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα, να υπάρξει το έκτακτο Εurogroup την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου. Εκεί θα κριθεί εάν η Ελλάδα πάρει βαθμό προβιβάσιμο που θα της διασφαλίσει τη δόση. Για να συμβεί όμως αυτό, την Κυριακή το βράδυ θα πρέπει να έχουν κλειδώσει όλα...


Νίκος Ελευθερόγλου




«Με νοιάζει μόνο να σώσουμε τη χώρα»


Ανέκαθεν, η εκ του σύνεγγυς επαφή ενός πολιτικού αρχηγού, πόσο μάλλον όταν είναι και πρωθυπουργός, με τους βουλευτές του λειτουργούσε εξευμενιστικά ως προς τα εσωτερικά πάθη και αποτρεπτικά σε πιθανά «αντάρτικα». Κάτι ανάλογο συνέβη και το βράδυ της Τρίτης, όταν ο Αντώνης Σαμαράς συνάντησε τους βουλευτές της Ν.Δ. στο εντευκτήριο της Βουλής.

Ο στόχος προφανής: Να καλμάρει τα τεταμένα νεύρα των βουλευτών, οι οποίοι δεχόμενοι την πίεση της κοινωνίας βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Ο πρωθυπουργός πήρε την κατάσταση στα χέρια του και όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις των βουλευτών η επόμενη ημέρα τούς βρήκε αρκετά πιο ήρεμους. «Μας έκανε καλό η συνάντηση με τον Σαμαρά. Ηρέμησε την Κοινοβουλευτική Ομάδα» έλεγε «γαλάζιος» βουλευτής ο οποίος φωτογραφιζόταν ως «αντάρτης».

Μεγάλο ρόλο στην απόφαση όσων έκαναν δεύτερες σκέψεις σχετικά με την ψήφιση των μέτρων φαίνεται πάντως ότι παίζει και το εξής επιχείρημα: «Στο δεύτερο Μνημόνιο λέγαμε ότι υπάρχει η εναλλακτική της Νέας Δημοκρατίας. Τώρα η εναλλακτική είναι ο Τσίπρας. Τι θα κάνουμε; Θα ρίξουμε τον Σαμαρά για να φέρουμε στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ;» έλεγε άλλος βουλευτής.

Από τις εικόνες που ξεχώρισαν ήταν και αυτή του πρώην εκπροσώπου της Ν.Δ. Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος έπειτα από καιρό βρέθηκε δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά. Παρακολούθησαν μάλιστα δίπλα δίπλα, από την τηλεόραση που βρίσκεται στο εντευκτήριο, το μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του πρωθυπουργού. Η αντίδραση μάλιστα των βουλευτών, όταν από τα χείλη του ακούστηκε το «την Ελλάδα θα τη σώσουμε όσοι τολμήσουμε», ήταν αυθόρμητη και το παρατεταμένο χειροκρότημα έδειξε πολλά.

Μολονότι απομένει ένα βήμα πριν από την κατάθεση των μέτρων στη Βουλή, οι συζητήσεις δεν ήταν μόνο πολιτικές. «Τι κάνει η Μαριάννα;» ρώτησε ο κ. Σαμαράς τον Χρήστο Κέλλα, εννοώντας τη σύζυγο του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου της Λάρισας Θανάση Μητσίου, η οποία πέρασε περιπέτεια υγείας.

«Πρόεδρε, προχώρα και μη φοβάσαι τίποτα. Σε στηρίζει όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα» είπε κάποια στιγμή ο Ιορδάνης Τζαμτζής στον κ. Σαμαρά. «Δάνη, το μόνο που με νοιάζει είναι να σώσουμε τη χώρα. Δεν φοβάμαι κανέναν και τίποτα» απάντησε ο πρωθυπουργός.

Οταν ο κ. Σαμαράς κάθισε στον καναπέ, έκανε χώρο και για τον Γιάννη Στουρνάρα. «Γιάννη, κάθισε μαζί μας» του είπε. Ο Στουρνάρας κάθισε με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι κρέμονταν σαν τα τσαμπιά πάνω από τον καναπέ να μη χάσουν την ευκαιρία: «Υπουργέ, καλώς ήρθες στη Νέα Δημοκρατία» είπαν κάποιοι. «Η αλήθεια είναι ότι πρώτη φορά βρίσκομαι ανάμεσα σε τόσους πολλούς νεοδημοκράτες» απάντησε ο υπουργός.

Μέσα σε όλους βρέθηκε και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος πάντως έδωσε τη διαφορετική νότα: «Παιδιά, το έχω ξαναδεί εγώ αυτό το έργο πριν από δύο χρόνια. Γι’ αυτό προσέξτε» είπε, εννοώντας τις παλαιότερες εικόνες αποθέωσης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στον Γιώργο Παπανδρέου.

Το «μασάζ» πάντως των βουλευτών δεν σταμάτησε μετά τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά. Στη μάχη μπαίνουν και τα βαριά όπλα. Οπως ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης ο οποίος πύκνωσε τις επαφές αλλά και ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος δείχνει να έχει ανεβασμένες μετοχές.


Γιώργος Λυκουρέντζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου