Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Ο χάρτης της «εθνικής υπερηφάνειας» στην Τουρκία

Μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Bahcesehir υπό την αιγίδα του ερευνητικού ινστιτούτου «Αξίες του Κόσμου 2012» έδειξε ότι τα αισθήματα υπερηφάνειας των Τούρκων πολιτών δείχνουν σημαντικές περιφερειακές διαφορές.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι, ερωτηθείς για το αίσθημα τους αν είναι υπερήφανοι να είναι Τούρκοι, περίπου το 10% της τουρκικής κοινωνίας αρνήθηκε να λέγεται Τούρκος. Στα νότια-ανατολικά, σε μεγάλο βαθμό κατοικημένα από Κούρδους, μόνο το 23% δηλώνουν να  είναι υπερήφανοι που είναι Τούρκοι.
Η έρευνα δημοσκόπησε 2.205 άτομα σε 64 πόλεις σε όλη την Τουρκία και 152 νομούς μεταξύ 2011 και 2012.
Σχεδόν το 85% των ερωτηθέντων στην Κεντρική Ανατολία και το 80% στην περιοχή της Μεσογείου είναι υπερήφανοι που είναι Τούρκοι.
Περίπου το 71% των ερωτηθέντων ήταν υπερήφανοι να είναι Τούρκοι στις περιοχές του Αιγαίου, της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης.
Η ίδια έρευνα έδειξε επίσης ότι η τουρκική κοινωνία είναι «η πιο θρησκευτική και δεξιά» της Ευρώπης. Περίπου το 85% των Τούρκων πολιτών αυτοπροσδιορίζονται ως θρήσκοι, σύμφωνα με την έρευνα. Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι αυτό το στατιστικό στοιχείο ήταν 83% το 2006, 80% το 2001, 78% το 1996 και 75% το 1990.
Ο Καθ. Γιλμάζ Εζμέρ, επικεφαλής της ομάδας που διεξήγαγε την έρευνα, δήλωσε ότι πρόκειται για αύξηση του συντηρητισμού στην Τουρκία.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 29% των Τούρκων προσεύχονται πέντε φορές την ημέρα και νηστεύουν κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, σύμφωνα με τις εντολές του Κορανίου.
Η έρευνα δείχνει επίσης το βαθμό με τον οποίο η φυλετική διάκριση εσωτερικεύεται από τις Τουρκάλες γυναίκες. Περίπου το 71% των γυναικών της Τουρκίας επιβεβαιώνουν ότι «η γυναίκα πρέπει να υπακούει πάντα τον άντρα της και να ακολουθήσει τη συμβουλή του!».
Η εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί εξάλλου να πέσει δραματικά με μόνο το 39% των Τούρκων να έχουν εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από την άλλη πλευρά, η υποστήριξη προς τον τουρκικό στρατό μειώθηκε έντονα από 94% το 1996 σε 78% φέτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου