Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

ΒΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ, ΜΕ ΕΝΤΟΝΟ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟ Ο Ραούλ Κάστρο άνοιξε τα σύνορα για τους Κουβανούς

O Ραούλ Κάστρο προχωρεί σταθερά και συστηματικά στο άνοιγμα της Κούβας προς τον υπόλοιπο κόσμο και τις αγορές
O Ραούλ Κάστρο προχωρεί σταθερά και συστηματικά στο άνοιγμα της Κούβας προς τον υπόλοιπο κόσμο και τις αγορές
Την ημέρα που συμπληρώθηκε μισός αιώνας από το ξέσπασμα της πασίγνωστης «Κρίσης των Πυραύλων», στις 16 Οκτωβρίου 1962, η οποία έφερε τις τότε υπερδυνάμεις (ΗΠΑ και ΕΣΣΔ) και ολόκληρο τον πλανήτη στα πρόθυρα ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος, διάλεξε η ηγεσία της Κούβας για να προχωρήσει σε ένα ιστορικό όσο και εξόχως συμβολικό βήμα: την άρση των περιορισμών που εμπόδιζαν τους Κουβανούς να ταξιδεύουν ελεύθερα στη χώρα της αρεσκείας τους.
Διαβατήριο
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Granma, της εφημερίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας,
από τις 14 Ιανουαρίου κάθε Κουβανός θα μπορεί να περνά τα σύνορα επιδεικνύοντας μόνο το διαβατήριό του και τη βίζα από τη χώρα προορισμού - εφόσον, βεβαίως, η συγκεκριμένη χώρα απαιτεί κάτι τέτοιο. Καταργείται, δηλαδή, η υποχρέωση να υπάρχει άδεια από την κυβέρνηση της Αβάνας, αλλά και να έχει στα χέρια του ο επίδοξος ταξιδιώτης μια πρόσκληση από πρόσωπο που κατοικεί ήδη στη χώρα την οποία προτίθεται να επισκεφθεί. Μέχρι σήμερα, οι διαδικασίες αυτές ήταν συνήθως ιδιαιτέρως χρονοβόρες και ακριβές, ενώ δεν ήταν σπάνιες οι περιπτώσεις που οι αρχές ασκούσαν βέτο κυριολεκτικά στο παρά πέντε.
Σύμφωνα πάντα με την Granma, θα συνεχίσουν να ισχύουν περιορισμοί όσον αφορά ορισμένες κατηγορίες Κουβανών. Τέτοιες είναι οι γιατροί και άλλοι ειδικευμένοι επιστήμονες, τους οποίους δεν θέλει επ' ουδενί να χάσει η Κούβα. «Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε το ανθρώπινο δυναμικό που σώρευσε η επανάσταση από την κλοπή ταλέντων στην οποία επιδίδονται οι ισχυρές χώρες», τονίζεται χαρακτηριστικά. Βεβαίως, είναι προφανές ότι όλες αυτές οι χώρες και κυρίως οι ΗΠΑ, θα στοχεύσουν ακριβώς αυτούς τους ανθρώπους -τόσο για να επωφεληθούν από τις ικανότητές τους όσο και για να αποδυναμώσουν και να ταπεινώσουν ακόμη περισσότερο την Αβάνα και την ηγεσία της.
Ανοιγμα
Πάντως, είναι γεγονός ότι ο ισχυρός άνδρας της χώρας, ο Ραούλ Κάστρο, προχωρεί σταθερά και συστηματικά στο άνοιγμα της Κούβας προς τον υπόλοιπο κόσμο και τις αγορές. Άλλωστε, είναι αυτός που έχει ανοίξει τον δρόμο για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από ιδιώτες (γη, σπίτια, αυτοκίνητα κ.λπ.), αλλά και την έλευση ξένων κεφαλαίων στην Κούβα. Πρόκειται, πρακτικά, για ένα εγχείρημα ελεγχόμενης μετάβασης στην καπιταλιστική οικονομία, το οποίο θα πάρει πολλά χρόνια να ολοκληρωθεί. Αναμφίβολα δε, η έκβασή του θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στην υπόλοιπη Λατινική Αμερική και ειδικά στη Βενεζουέλα, η οποία είναι και ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Κούβας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου