Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Σε απολογία (άρον άρον) για τη λίστα



Στριμωγμένος στη γωνία είναι ο Γιώργος Παπακωνσσταντίνου μετά την επιστολή της Παρασκευής του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στον οικονομικό εισαγγελέα Γρ.Πεπόνη, με την οποία του γνωστοποιούσε ότι ουδέποτε πρωτοκολλήθηκε στο υπουργείο η «λίστα Λαγκάρντ», μολονότι από τη Γαλλία είχε φτάσει στην Ελλάδα πρωτοκολλημένη και με επίσημα διαβιβαστικά έγγραφα.

Ως απότοκος αυτής της εξέλιξης δεν μπορεί να μη θεωρείται και η εσπευσμένη από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κλήση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η ακρόαση του οποίου είχε μείνει εκκρεμής. Μολονότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Τάσος Νεράντζης διαβεβαίωνε την
περασμένη Παρασκευή ότι η ακρόαση του κ. Παπακωνσταντίνου θα διεξαγόταν μετά την 28η Οκτωβρίου, χθες πρωί πρωί η Βουλή χωρίς καμία άλλη εξήγηση ανατύπωσε το πρόγραμμά της και προσδιόρισε την ακρόαση -απολογία κατ’ άλλους- του κ. Παπακωνσταντίνου για αύριο στις 9 το πρωί.

Τα στελέχη της Επιτροπής δεν θέλησαν δώσουν πολλές εξηγήσεις και έμειναν στα τυπικά, ότι δηλαδή δεν υπήρχε λόγος να υπάρξει άλλη καθυστέρηση. αφού ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει επιστρέψει στην Ελλάδα. Κοινό μυστικό είναι ωστόσο ότι η επιστολή Στουρνάρα την Παρασκευή έχει ανατρέψει όλα τα δεδομένα και καθιστά επιβεβλημένη την επιτάχυνση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Ειδικότερα, βουλευτές-μέλη της επιτροπής συνομολογούσαν ότι αύριο η θέση του κ. Παπακωνσταντίνου θα είναι πολύ δύσκολη, καθώς από εκεί που θα έπρεπε να εξηγήσει για ποιον λόγο κράτησε στο συρτάρι του ένα αρχείο που έφτασε στην Ελλάδα από μυστικές υπηρεσίες, όπως είπε ο κ. Διώτης, τώρα θα πρέπει να δικαιολογήσει πειστικά για ποιον λόγο δεν πρωτοκόλλησε ένα επίσημο -όπως αποδεικνύεται από την επιστολή Στουρνάρα- έγγραφο των γαλλικών Αρχών. Πόσο μάλλον όταν τον έχει «αδειάσει» ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, λέγοντας στη δική του κατάθεση και ότι είναι αδιανόητο ο υπουργός Οικονομικών να είναι αυτός που διεξάγει την έρευνα, αλλά και αφήνοντας υπαινιγμούς ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε κάνει ουσιαστική αξιολόγηση της λίστας.

Αξίζει δε να υπενθυμιστεί ότι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής έχουν ήδη «καταθέσει» την άποψή τους οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρης, Γ. Διώτης -έχουν κληθεί ως ύποπτοι από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη- και Σπ. Κλαδάς, ο νυν επικεφαλής του Σώματος Στ. Στασινόπουλος και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, ενώ εκκρεμείς έχουν μείνει οι ακροάσεις των Φ. Σαχινίδη και Γ. Στουρνάρα, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα.


Γιώργος Λυκουρέντζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου