Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Συστράτευση ενάντια στις Συγχωνεύσεις Σχολείων


sxoleio_kleisto_thumb307_

 Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας
Αντωνοπούλου 66 Βόλος, T.K. 382 21
Τηλέφωνα: 24210)20483 (Κάθε Δευτέρα 19:00-21:00) – 6936)584278
Fax: 24210)20483
e-mail: elme.mag@gmail.com
Ιστοσελίδα: www.elme-mag.gr
Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2012
Αρ. Πρωτ: 085
Προς
Σχολεία & Υπηρεσίες
Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Μαγνησίας
ΜΜΕ
 Θέμα: «Συστράτευση ενάντια στις Συγχωνεύσεις Σχολείων»
 Σήμερα στις 10:30 τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ Μαγνησίας επισκέφτηκαν τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κατόπιν πρόσκλησής του. Το αντικείμενο της συνάντησης
ήταν οι «Μεταβολές σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2013-2014» όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας ή οι Συγχωνεύσεως – Καταργήσεις Σχολείων όπως πραγματικά είναι.
 Σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο μέχρι τις 19/10/2012 οι Διευθυντές Εκπαίδευσης θα πρέπει να καταχωρήσουν στο Σύστημα Καταγραφής-Survey (μόνο ηλεκτρονικά) τις προτάσεις-εισηγήσεις τους για τις μεταβολές των σχολικών μονάδων της αρμοδιότητάς τους.Επίσης, οι Διευθυντές Εκπαίδευσης καλούνται να ζητήσουν εγγράφως τη γνωμοδότηση των Δημοτικών Συμβούλιων επί των προτάσεων για κάθε είδους σχολική μεταβολή (ίδρυση, προαγωγή, συγχώνευση, υποβιβασμό, κατάργηση και να τις διαβιβάσουν στο Υπουργείο μέχρι τις 09/11/2012.
 Βεβαίως, η εγκύκλιος αναφέρει ότι «… θα είναι καλό να εξασφαλίζεται η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη διατύπωση της καλύτερης δυνατής εκπαιδευτικής πρότασης προς όφελος των μαθητών και της εκπαίδευσης και την αποφυγή των εκ των υστέρων διαμαρτυριών.»
 Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο κλήθηκε το ΔΣ της ΕΛΜΕ.
 Στη συνάντηση τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ Μαγνησίας τόνισαν και τεκμηρίωσαν την πάγια και πολλάκις εκφρασμένη άποψή τους ότι υπό τις παρούσες συνθήκες με τις αφόρητες οικονομικές και κοινωνικές καταστάσεις τις οποίες βιώνει κάθε πολίτης αυτής της χώρας, κάθε απόπειρα τροποποίησης, συγχώνευσης, κατάργησης σχολείου είναι προδήλως κακόβουλη, στοχεύει στη χειραγώγηση εκπαιδευτικών και μαθητών, θα επιφέρει τη διάλυση των Δημόσιων Σχολείων, θα προκαλέσει χάος στα σχολεία του κέντρου και θα συντελέσει στο μαρασμό των τοπικών κοινωνιών της περιφέρειας.
 Με δύο λόγια τονίστηκε ότι η ΕΛΜΕ Μαγνησίας είναι αντίθετη σε κάθε «μεταβολή» σχολείου, σε κάθε συγχώνευση ή κλείσιμο σχολείου.
Επίσης τα μέλη του ΔΣ υπενθύμισαν στον Διευθυντή Εκπαίδευσης το γνωστό δεκάλογο της ΕΛΜΕ ενάντια στις συγχωνεύσεις σχολείων και του ζήτησαν να προτείνει «καμία μεταβολή – καμία συγχώνευση». Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, καλεί τους συλλόγους Διδασκόντων και τους Διευθυντές κάθε Σχολείου, να συστρατευτούν με τους μαθητές τους, τους γονείς και κάθε πολίτη η φορέα που αντιδρά στη διάλυση των Σχολείων και να αντιδράσουν με όσο σθένος διαθέτουν.
 Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Μαγνησίας καλεί κάθε εκπαιδευτικό, κάθε Σχολικής Μονάδας, να αντισταθεί και συγκεκριμένα προτείνει:
Κάθε σύλλογος διδασκόντων,
 να ενημερώσει τους άλλους δύο παράγοντες της Σχολικής Κοινότητας, τους μαθητές και τους γονείς τους, για τον επικείμενο κλείσιμο του Σχολείου τους.
να ενημερώσει τους τοπικούς (και όχι μόνο) πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς, συνδικαλιστικούς, συνεταιριστικούς παράγοντες για τα τεκταινόμενα.
να ενημερώσει τους συνεργαζόμενους με το σχολείο εργαζόμενους ή επαγγελματίες (υπαλλήλους καθαριότητας, φύλακες, τροφοδότες, επισκευαστές) για όσα σχεδιάζεται να συμβούν.
να φροντίσει για τη δημοσιοποίηση του προβλήματος τοπικά και υπερτοπικά.
μαζί με τους μαθητές, τους γονείς, τους εκεί εργαζόμενους και τους τοπικούς παράγοντες να βρει τρόπους αντίδρασης, να οργανώσει την αντίστασή του στο κλείσιμο των Σχολείων και να κινητοποιηθεί αγωνιστικά.
μαζί με το ΔΣ της ΕΛΜΕ να παρέμβει δυναμικά στο Δημοτικό Συμβούλιο κάθε Δήμου της Μαγνησίας ώστε να προτείνει: «καμία μεταβολή, κανένα κλείσιμο, καμία συγχώνευση Σχολείου ».

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                   Ο Γραμματέας

Σωκράτης Σαβελίδης                 Αλέκος Αρβανιτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου