Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Το προφίλ του... Φούχτολου, ο οποίος οργάνωνε αγώνες με καμήλες!



Ο δήμαρχος της Καστοριάς Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης τον βάφτισε «Φούχτολο», οι Ελληνες «προτέκτορα» τον ανέβαζαν «τσιράκι της Μέρκελ» τον κατέβαζαν. Ο περιφερειάρχης της Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τον αποκαλεί α λα κρητικά «Φουχτουλάκης». Πρόκειται για τον Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ και είναι ο άνθρωπος της Ανγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα.

Στην αρχή τον θεωρούσαν γραφικό. Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία σκιαγράφησε το προφίλ του έγραψε ότι στο Βερολίνο οργάνωσε κάποτε αγώνες με καμήλες ! Ο Χανς
Γιόαχιμ Φούχτελ ήταν για τους Ελληνες -που βρίσκονται στα κάγκελα με την εκ Γερμανίας προερχόμενη λιτότητα- η ενσάρκωση του «άσχημου Γερμανού».

Σε πρώτη φάση έγινε αντικείμενο μεγάλου χλευασμού στην Ελλάδα και οι επικριτές του τον θεωρούσαν άνθρωπο που στάλθηκε από την Γερμανία στην ελληνική επαρχία για να διασφαλίσει τα συμφέροντα μιας νέας ευρωπαικής αυτοκτορίας : της Γερμανίας.

«Ξέρετε, αυτό είναι για μένα, όπως λένε οι Γερμανοί, «χιόνι από τον περασμένο χρόνο». Εγώ είμαι στην Ελλάδα ως πεπεισμένος Ευρωπαίος και διαπιστώνω κάθε φορά ότι οι περισσότεροι Ελληνες σκέφτονται θετικά για τη Γερμανία και τους Γερμανούς» απαντά με στωικότητα ο ίδιος.

Ως εντεταλμένος της Ανγκελα Μέρκελ για τις ελληνογερμανικές σχέσεις στον τομέα της αυτοδιοίκησης, ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών δεν είναι δημοφιλής, οι δηλώσεις του δεν συγκίνησαν ποτέ έναν Ελληνα, το έργο του παραμένει άγνωστο. Μα τι κάνει στην Ελλάδα;

Ας σημειωθεί ότι χρειάστηκε η αναφορά του ονόματός του, ως «Φούχτελου» από την Ανγκελα Μέρκελ στη χθεσινή συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής για να ακούσουν οι Ελληνες την ύπαρξή τους. «Στην Ελλάδα τον λένε Φούχτελος. Βρήκα πολύ ωραίο το όνομα για τη δουλειά που κάνει» είπε χθες η προστάτης του κυρία Μέρκελ, προκαλώντας γέλια και ενθουσιασμό στα έδρανα των βουλευτών.

Ποιός είναι ο ρόλος του

Ο κ. Φούχτελ, με τα κατσαρά σκούρα μαλλιά και το μουστάκι, φέρνει λίγο σε Ελληνα. Δεν πρόκειται για τον κλασικό ξανθό «αρειανό». Και στις προσωπικές του στιγμές ο κ. Φούχτελ δεν παραλείπει να δηλώνει φιλέλληνας και λάτρης ελληνικών προϊόντων. Στον εορτασμό των γενεθλίων του τον περασμένο Φεβρουάριο για τα 60 χρόνια του ανάρτησε στο πάρτι του ένα πανό όπου αναγραφόταν ότι θα σερβίρεται αποκλειστικά και μόνο ελληνικό κρασί.

Μπανοβγαίνει με άνεση στο γραφείο του Πρωθυπουργού και των υπουργών της κυβέρνησης και ασχολείται εντατικά με τις συμπράξεις ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων. «Είμαι εντεταλμένος της καγκελάριου για τη λεγόμενη ελληνογερμανική συνέλευση, έναν μεγαλοφυή θεσμό, που δεν έχει τον όμοιό του στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο της συνέλευσης συναντώνται οι εκπρόσωποι της ελληνικής και γερμανικής αυτοδιοίκησης σε ισότιμη βάση. Ο στόχος είναι η ανταλλαγή εμπειριών και η μεταφορά τεχνογνωσίας από τις γερμανικές κοινότητες στις ελληνικές. Σε αυτό βοηθάει και η αδελφοποίηση των κοινοτήτων στη βάση της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, που παίρνει βαθμιαία επιδημική μορφή» δήλωνε ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Βήμα.

Τι έχουν αποδώσει οι προσπάθειές του ως τώρα ; Πολλά, αναφέρει ο ίδιος και τονίζει τις κοινές προσπάθειες που γίνονται στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, που είναι και το πρόβλημα νο 1 των ελληνικών κοινοτήτων. «Ο Δήμος της Νάξου μελετά ήδη διεξοδικά τα γερμανικά συστήματα διαχείρισης, το ίδιο κάνει η περιφέρεια Κρήτης, καθώς και άλλες περιοχές» λέει και ισχυρίζεται ότι δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε δεξιούς και αριστερούς δημάρχους.

Κάθε βδομάδα δίνει «ραπόρτο» στην Ανγκελα Μέρκελ και είναι εγκαταστημένος στη Θεσσαλονίκη όπου έχει ανοίξει ένα ελληνογερμανικό γραφείο. Εκεί γίνονται οι συζητήσεις των εμπειρογνωμόνων, και από εκεί επίσης μπορεί να γίνει απευθείας πρόσβαση στις γερμανικές τράπεζες δεδομένων. Πάνω από 50 νυν και πρώην γερμανοί δήμαρχοι δήλωσαν ήδη ότι θα περάσουν από εκεί μια εβδομάδα έκαστος για να βοηθήσουν στην πράξη.

Το προφίλ του σε γερμανική εφημερίδα

Εκτενή αναφορά στο πρόσωπο του κ. Φούχτελ έκανε η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία σκιαγράφησε το προφίλ του.

«Στο Βερολίνο οργάνωσε κάποτε αγώνες με καμήλες, στην Αθήνα έφερε μάλιστα και μιαν ορχήστρα πνευστών από την εκλογική του περιφέρεια, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη. Αυτή η εκλογική περιφέρεια έφτασε τελευταία μέχρι τη Θεσσαλονίκη, όπου ο Φούχτελ συνάντησε τον περασμένο Νοέμβριο το δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη. «Κοιταχτήκαμε και αμέσως κατάλαβε ο ένας τον άλλο» είπε ο Φούχτελ αμέσως μετά τη συνάντηση. Στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης, όπου συμμετείχαν τοπικοί άρχοντες από διάφορες περιοχές της Γερμανίας με έλληνες ομολόγους τους, ο γερμανός πολιτικός φάνηκε χρήσιμος λόγω των πολλών επαφών του με τη γερμανική τοπική αυτοδιοίκηση. Σε αυτή τη συνάντηση ο Φούχτελ εξύμνησε την εργατικότητα των Ελλήνων γκασταρμπάιτερ στη Γερμανία και τις αποδεδειγμένες εμπορικές και επιχειρηματικές ικανότητές τους» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Και ο αρθρογράφος καταλήγει: «Ο Φούχτελ επιθυμεί περισσότερες επαφές μεταξύ ελληνικών και γερμανικών πόλεων και μιλά για ξεχασμένη δυναμικότητα. Θέλει να συμβάλει στην αποδέσμευση κονδυλίων από τα κοινοτικά ταμεία. Αυτό το ξέρει πολύ καλά, γιατί στον επιτροπή προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής ήταν υπεύθυνος για τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό υπουργείου, του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου τώρα είναι υφυπουργός. Η αναβάθμισή του προκάλεσε έκπληξη, μάλλον οι επαφές του θα τον βοήθησαν».

πηγή: www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου