Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Ρωσική απόβαση στην Ελλάδα για πολυτελή εξοχικά

Το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης μίας εξοχικής κατοικίας δύναται να εισπράξει 4, 5, 6 ή και περισσότερες χιλ. ευρώ ενοικιάζοντάς την για ένα, δύο ή και περισσότερους μήνες, από το τέλος της Ανοιξης μέχρι κ
Το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης μίας εξοχικής κατοικίας δύναται να εισπράξει 4, 5, 6 ή και περισσότερες χιλ. ευρώ ενοικιάζοντάς την για ένα, δύο ή και περισσότερους μήνες, από το τέλος της Ανοιξης μέχρι και τις αρχές του Φθινόπωρου, αποτελεί σήμερα ένα ισχυρό δέλεαρ.
Του Δημήτρη Διαμαντίδη
Σε νέο «Ελ Ντοράντο» για όλους τους εμπλεκόμενους εξελίσσεται πλέον η επέκταση σε όλο και περισσότερες τουριστικές περιοχές της χώρας του φαινομένου της ενοικίασης εξοχικών κατοικιών Ελλήνων από αλλοδαπούς και ιδιαίτερα από εύπορους Ρώσους.
Οι αυτοεξυπηρετούμενες επιπλωμένες επαύλεις, όπως είναι η ονομασία που έχει δώσει ο ΕΟΤ σ'
αυτό το είδος τουριστικού καταλύματος, δεν είναι κάτι άγνωστο στα νησιά και ιδιαίτερα στην Κρήτη. Στη νησιωτική Ελλάδα, όπου γενικά στα μεγαλύτερα νησιά ο τουρισμός παρέχεται πιο οργανωμένα, οι επαύλεις - κατοικίες αυτού του είδους, είτε μεμονωμένες, είτε ακόμη και σε συγκροτήματα, υφίστανται εδώ και χρόνια και ενοικιάζονται από τους ιδιοκτήτες τους σε ξένους, κυρίως τη θερινή περίοδο.
Όμως η κρίση και ο περιορισμός του διαθέσιμου καταναλωτικού εισοδήματος, επεκτείνει αυτό το φαινόμενο και στην ηπειρωτική χώρα και δη στη Χαλκιδική, όπου μέχρι πριν από μία διετία - τριετία, εκτός από ορισμένες σποραδικές περιπτώσεις, κατά κανόνα οι Έλληνες δεν ενοικίαζαν τις εξοχικές κατοικίες τους.
Εξτρα εισόδημα
Το γεγονός όμως ότι ο ιδιοκτήτης μίας εξοχικής κατοικίας, η οποία σημειωτέον εκτός από τις καλοκαιρινές διακοπές του, δεν του αποδίδει τίποτε, δύναται να εισπράξει 4, 5, 6 ή και περισσότερες χιλ. ευρώ ενοικιάζοντας την για ένα, δύο ή και πιο πολλούς μήνες από το τέλος της Ανοιξης μέχρι και τις αρχές του Φθινόπωρου, αποτελεί σήμερα ένα ισχυρό δέλεαρ.
Ωστόσο, η όλη διαδικασία κρύβει «παγίδες» και κινδύνους, ενώ βέβαια προκαλεί τη σφοδρή αντίδραση των ξενοδόχων, οι οποίοι δεν μπορούν να ανακόψουν τις ενοικιάσεις, αλλά ζητούν μετ΄ επιτάσεως οι σχετικές διαδικασίες να είναι διαφανείς και νόμιμες.
Η υλοποίηση μίας τέτοιας ενοικίασης για ένα εξοχικό στη Χαλκιδική με «καλές» προδιαγραφές, δηλαδή πρώτο στη θάλασσα ή σε πολύ κοντινή απόσταση απ' αυτήν και με πλήρεις ανέσεις κατοικίας, πραγματοποιείται και μέσω εξειδικευμένων γραφείων. Τέτοια ξεφύτρωσαν στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια και σε πολλές περιπτώσεις διαθέτουν αμιγώς ξενόγλωσσο υπαλληλικό προσωπικό με καταγωγή από Ρωσία και άλλα κράτη της Ν.Α. Ευρώπης.
Μάλιστα κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού δημιουργούν και προσωρινά υποκαταστήματα στη Χαλκιδική, έχοντας την έδρα τους στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να εξυπηρετούν αφενός τους πελάτες τους, αφετέρου ακόμη και διερχόμενους, οι οποίοι μπορεί να ενδιαφέρονται.
Η διαδικασία
Όταν ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης θέλει να δώσει το εξοχικό του για ενοικίαση, απευθύνεται σ' αυτά τα γραφεία, όπου αρχικά οι υπεύθυνοι τους εκτιμούν εάν αυτό το σπίτι έχει τις κατάλληλες προδιαγραφές για μία τέτοια χρήση.
Στη συνέχεια υπογράφεται μία εντολή ενοικίασης, η οποία προσομοιάζει τις ανάλογες, που χρησιμοποιούν τα μεσιτικά γραφεία και τα στοιχεία της κατοικίας συνήθως αναρτώνται σε σχετικές ιστοσελίδες με φωτογραφίες από το εσωτερικό - εξωτερικό της οικίας, αλλά και με περιγραφή της ευρύτερης περιοχής. Από τον Ιανουάριο και έπειτα ξεκινά συστηματικά η προσέλκυση των αλλοδαπών, οι οποίοι θέλουν να παραθερίσουν στη Χαλκιδική μ' αυτό τον τρόπο και έχουν επισκεφτεί τις ιστοσελίδες με τα σπίτια.
Επίσκεψη
Σε ορισμένες περιπτώσεις, εκτός από τα δεδομένα στο διαδίκτυο, ο δυνητικός πελάτης μπορεί να ζητήσει με δική του επιβάρυνση, να επισκεφτεί την Ελλάδα και «ιδίοις όμμασιν» να μεταβεί σ' όσα σπίτια τον ενδιαφέρουν για να είναι σίγουρος για την επιλογή του.
Εφόσον η συμφωνία κλείσει τότε δίνεται μία προκαταβολή στον ιδιοκτήτη και η εξόφληση γίνεται με την άφιξη του πελάτη το Καλοκαίρι στην εξοχική κατοικία, όταν και θα ξεκινήσει τις διακοπές του.
Τότε μάλιστα αποτυπώνεται και η ένδειξη από το μετρητή της ΔΕΗ και η διαφορά, η οποία αποτελεί ξεχωριστό κονδύλιο, σε σχέση με το ποσό της ενοικίασης, καταβάλλεται από τον ενοικιαστή στον ιδιοκτήτη, όταν αποχωρήσει από την οικία. Η οργάνωση της όλης διαδικασίας από τα σχετικά γραφεία μπορεί να φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο, με κλιμακούμενη βέβαια και την προμήθεια, που εισπράττουν.
Έτσι ένα βασικό πακέτο κράτησης με μία προμήθεια για το γραφείο ενοικίασης της τάξης του 10 - 15% υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη να κινητοποιηθεί και ο ίδιος λ.χ. για να υποδεχθεί τον ενοικιαστή. Στον αντίποδα προσφέρεται και πακέτο πλήρους διαχείρισης κατοικίας, όπου ο ιδιοκτήτης δεν κάνει απολύτως τίποτε, παρά εισπράττει το ποσό της ενοικίασης, με την προμήθεια όμως να προσεγγίζει έως και το 30%.
Υψηλότερες τιμές για τον ενοικιαστή προκύπτουν και εάν η κατοικία έχει πολυτελή εξοπλισμό διαβίωσης, ο οποίος ξεφεύγει από τα πρότυπα ενός μέσου εξοχικού.
«Οι τιμές κλιμακώνονται ανάλογα με τη σεζόν και κατά μέσο όρο για μία τετραμελή οικογένεια σε μία τέτοια κατοικία είναι περίπου 200 ευρώ την ημέρα στη high season (Ιούλιος - Αύγουστος) και ανάλογα πέφτουν στα 120 ευρώ για την υπόλοιπη περίοδο του Καλοκαιριού και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου» σημειώνει ο Αντίγονος Χαλκίδης, διοικητικό στέλεχος της εταιρείας «Halkidiki Villas.com».
«Οι Ανατολικοευρωπαίοι είναι οι περισσότεροι πελάτες και στη Χαλκιδική η αγορά τώρα ξεκινά να ανοίγει σταδιακά με το ενδιαφέρον να αυξάνεται τόσο από την πλευρά των ενοικιαστών όσο και από αυτή των ιδιοκτητών» δηλώνει ο ίδιος.
Οι «παγίδες»
Παρ' όλα αυτά το να ενοικιάσει κάποιος το εξοχικό του μ' αυτό τον τρόπο ελλοχεύει και κινδύνους, όπως το να προκληθούν καταστροφές στην οικία, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν καλύπτονται από την μικρή εγγύηση, πέραν του ποσού της ενοικίασης, η οποία καταβάλλεται στον ιδιοκτήτη.
Ο ιδιοκτήτης, εφόσον ο ενοικιαστής μάλιστα εγκαταλείψει και τη χώρα, είναι πολύ δύσκολο να διεκδικήσει αποζημίωση και σ' αυτή την περίπτωση αναλαμβάνει ρίσκο.
Στα «γκρίζα» σημεία περιλαμβάνονται και οι περιπτώσεις, όπου κάποια γραφεία πραγματοποιούν την όλη διαδικασία «μαύρα», δηλαδή χωρίς να κόβονται αποδείξεις για την είσπραξη της προμήθειας, ενώ βέβαια και ο ιδιοκτήτης δεν καταθέτει το μισθωτήριο συμβόλαιο στην εφορία, οπότε δεν φορολογείται. Ο έλεγχος των εξοχικών σε μία περιοχή, όπως η Χαλκιδική, με χιλιάδες αντίστοιχες κατοικίες είναι πρακτικά αδύνατος από υπηρεσίες, όπως το ΣΔΟΕ, καθώς επιπρόσθετα είναι και πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί η ταυτότητα και ο σκοπός παραμονής κάποιων αλλοδαπών σε μία οικία. Στην αδιαφάνεια αυτή εστιάζουν την κριτική τους οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής, οι οποίοι κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό, που πλήττει την ανταγωνιστικότητα των μονάδων τους και την απασχόληση σ' αυτές.
Πάντως, εάν η διαδικασία υλοποιείται με κατάθεση όλων των παραστατικών - συμβολαίου στην εφορία και έκδοση των αναλογούντων αποδείξεων, επί της ουσίας μεμπτό δεν υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου