Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Αντ. Σαμαράς: «Με πίστη και ενότητα θα τα καταφέρουμε»



Το μήνυμα ότι με πίστη στις δυνάμεις του και ενότητα ο ελληνικός λαός θα τα καταφέρει έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς από τη Θεσσαλονίκη. Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης «Kειμήλια απελευθέρωσης 1912-1913» που έγιναν στο ΥΜΑΘ, σημείωσε ότι σε 10 χρόνια που θα γιορτάζουμε την Παλιγγενεσία θα είμαστε πολύ καλύτερα.

Παράλληλα, επισήμανε με νόημα προς διάφορες πλευρές ότι «δεν μπορούν κάποιοι να νοσταλγούν τους δυνάστες του έθνους για να πουλήσουν πατριωτισμό», καθώς και ότι «ο πατριωτισμός πάει χέρι χέρι με τη δημοκρατία».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η επέτειος για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης είναι «μια ευκαιρία όχι μόνο να τιμήσουμε τους προγόνους μας, αλλά και να σκύψουμε μέσα μας, για να δούμε τις δυνάμεις που έχουμε ως έθνος». Τόνισε δε ότι όταν οι Ελληνες κατάφεραν αυτόν τον άθλο,
βρίσκονταν υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο και σε κατάρρευση. «Ποτέ μια χώρα δεν κατάφερε τόσο σύντομα να συνέλθει και να καταγράψει τέτοιον θρίαμβο. Οι δυσκολίες δεν πτόησαν το φρόνημα του Ελληνισμού, δεν νίκησαν την Ελλάδα, αλλά την αναγέννησαν, την έκαναν πιο δυνατή» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αποκαθιστούμε την αξιοπιστία της χώρας και αγωνιζόμαστε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της λιτότητας. Μέχρι πριν από λίγους μήνες, οι περισσότεροι δεν πίστευαν ότι θα μείνουμε στην ευρωζώνη, μας είχαν για ξεγραμμένους. Τώρα ποντάρουν στην επιτυχία μας. Πρέπει να κάνουμε κι άλλα. Δεν έχουμε πετύχει ακόμη τους στόχους μας. Θα τα καταφέρουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Κάθε μεγάλη επιτυχία του έθνους βασίζεται σε δύο στοιχεία: πίστη στις δυνάμεις μας και ενότητα» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς και έδειξε προς μια επιγραφή στην αίθουσα της εκδήλωσης, η οποία αναφέρει: «Οι Ελληνες ενωμένοι κάνουμε θαύματα».

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό, σε μια εκδήλωση που ήταν ιδιαίτερα ποιοτική. Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στον Οδυσσέα Ελύτη και τον Γιάννη Ρίτσο, ενώ η ομιλία του, που έγινε στον αίθριο χώρο που βρίσκεται εντός του ΥΜΑΘ και ο οποίος ανοίγει πολύ σπάνια για το κοινό, καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένους.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θόδωρος Καράογλου τόνισε ότι «χάρη στην εποποιία του 1912-1913, στον μεγαλύτερο ελληνικό στρατιωτικό άθλο μετά το 1821 και στη θυσία όλων εκείνων που έπεσαν μαχόμενοι υπέρ της πατρίδας, μπορούμε και αναπνέουμε σήμερα τον αέρα της ελευθερίας».

Και πρόσθεσε:
«Οφείλουμε και πρέπει να τιμήσουμε το ηρωικό χθες, να αντιμετωπίσουμε περήφανα το σήμερα και να οραματιστούμε ένα καλύτερο αύριο για τις επόμενες γενιές των Ελλήνων», επισημαίνοντας ότι «η ιστορική λήθη βλάπτει τη συλλογική μνήμη, γι' αυτό λαός που ξεχνά την Ιστορία του δεν έχει μέλλον».


Η τελετή του ΑΠΘ

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών και η εκδήλωση των πρυτανικών αρχών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και τη γιορτή του αγίου Δημητρίου.

Στην προσφώνησή του, ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος είπε ότι η επέτειος σκιάζεται από την πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση ενώ, αναφερόμενος στα δημόσια πανεπιστήμια, τόνισε ότι χρειάζονται αλλαγές, όμως αυτές δεν πρόκειται να καρποφορήσουν αν δεν συναντήσουν τη συναίνεση των ανθρώπων της παιδείας.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής Ιστορίας Βασίλης Γούναρης, ο οποίος μίλησε για τις σχέσεις της Ελλάδας με τους λαούς των Βαλκανίων. Να σημειωθεί ότι, προσερχόμενος στην αίθουσα της εκδήλωσης, ο κ. Παπούλιας βρέθηκε αντιμέτωπος με ομάδα ηθοποιών του ΚΘΒΕ, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το ότι εδώ και πολύ καιρό παραμένουν απλήρωτοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου