Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Κίνδυνος και για τις μικρές συντάξεις!



Οι περικοπές στις συντάξεις από τα 700 ευρώ και πάνω ξαναμπαίνουν στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα να απαιτεί πρόσθετα μέτρα (2-2,5 δισ. ευρώ) εκτός των ανακοινωθέντων 8,3 δισ., που καταγράφονταν στον Προϋπολογισμό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα επιχειρεί συμβιβασμό, ο οποίος θα κλείσει περιλαμβάνοντας μέτρα περίπου στο ήμισυ των απαιτήσεων της τρόικας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο παρασκήνιο υπάρχουν συνεχείς διαβουλεύσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες, που επείγονται να βρεθεί λύση ως το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. Κατά τις ίδιες πηγές, ιδιαίτερη κινητικότητα για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης δείχνουν η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία.

Οι πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα εστιάζονται στο να υποχωρήσει από κάποιες κόκκινες
γραμμές που έχουν συμφωνήσει οι αρχηγοί, όπως οι χαμηλές συντάξεις. Η υποχώρηση αυτή, όπως φαίνεται να προτείνεται στην Ελλάδα, μπορεί να συνοδευθεί με μια «ρήτρα ανάπτυξης», που θα προβλέπει ακύρωση επώδυνων μέτρων, όταν η οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται και άρα θα αντλεί από αλλού τους πόρους που σήμερα περικόπτονται από τα εισοδήματα.

Η τρόικα συναντήθηκε χθες νωρίς το απόγευμα με τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μετά το πέρας των συζητήσεων μαζί της έσπευσε να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τα τεκταινόμενα.

Ο Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μαξίμου έκανε λόγο για μεγάλο κενό, που γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί. Μάλιστα ο ίδιος, όταν ρωτήθηκε για το μέγεθος του κενού, είπε χαρακτηριστικά: «Είναι αρκετά μεγάλο. Θα πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός».

Ως περιθώριο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων έθεσε το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας υπογραμμίζοντας προβληματισμένος: «Θα έχει κλείσει, θα έρθουν στις δικές μας θέσεις, θα πάμε στις δικές τους. Θα φανεί».

Θυσία στην τρόικα είναι και τα οικογενειακό επιδόματα, τα οποία εφεξής θα παίρνουν λιγότεροι με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Ειδικότερα θα δίνονται μηνιαίως: 40 ευρώ για το πρώτο παιδί, 40 για το δεύτερο, 50 για το τρίτο, 50 για το τέταρτο και 60 για κάθε παιδί από το πέμπτο και πάνω.

Οσοι έχουν εισόδημα ως 10.000 ευρώ ετησίως θα παίρνουν ολόκληρο το ποσόν, όσοι είναι μεταξύ 10.000 και 20.000 ευρώ θα παίρνουν τα δύο τρίτα και όσοι είναι από 20.000 ως 30.000 ευρώ το ένα τρίτο. Από 30.000 ευρώ και πάνω δεν θα χορηγούνται επιδόματα.

Επίσης στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και μια νέα λίστα για τη φορολόγηση των φυσικών προσώπων με λιγότερα κλιμάκια από τη σημερινή. Το αφορολόγητο θα είναι 5.000 ευρώ. Από 5.000 ως 12.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 10%, από 12.000 ως 16.000 ευρώ θα είναι 18%, από 16.000 ως 26.000 ευρώ θα είναι 25%, ενώ από 26% και πάνω θα είναι 35%.


Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλος






Ζητούν απελευθέρωση ωραρίου στα εμπορικά

Θέμα απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων άνοιξε χθες η τρόικα στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ως γνωστόν έχουν θέσει εδώ και εβδομάδες στο υπουργείο Εργασίας θέμα αλλαγών στο ωράριο εργασίας (π.χ. εξαήμερη απασχόληση εντός του ορίου των 40 ωρών κ.λπ.), θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα είναι ευκολότερη η προσέλκυση επενδύσεων.

Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης επισημαίνουν ότι οι όποιες απαιτήσεις της τρόικας, όταν τεθούν επισήμως, πρέπει να συζητηθούν με το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης για τη διευθέτηση του ωραρίου εργασίας.

Στη χθεσινή συνάντηση τα στελέχη της τρόικας έθεσαν και το θέμα των καυσίμων και γενικότερα του περιορισμένου ανταγωνισμού στην αγορά και των υψηλών τιμών. Συζητήθηκε, επίσης, η καθυστέρηση στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ζητάει «νέο αναπτυξιακό πακέτο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ελλάδα έχει ήδη στείλει στην Κομισιόν προτάσεις για την αναθεώρηση του προγράμματος, με βάση και τις σημερινές ανάγκες της χώρας. Οι καθυστερήσεις στην απορρόφηση πόρων συνδέονται με την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και την αδυναμία του Δημοσίου και των επιχειρήσεων να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις.

Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης παρουσίασε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις 14 προτεραιότητες που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο. Ειδικά για τη λειτουργία της αγοράς καυσίμων, ενημέρωσαν την τρόικα ότι προχθές πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων με στόχο την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου. Εντός των ημερών προτίθεται να ανακοινώσει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Για τους τέσσερις μεγάλους οδικούς άξονες που εκτελούνται με συμβάσεις παραχώρησης, στο υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών είχαν ανακοινώσει ως δεσμευτική ημερομηνία την 30ή Σεπτεμβρίου για την επίτευξη συμφωνίας. Χθες έλεγαν ότι εντός των ημερών θα υπάρξει συμφωνία. Οι εργολάβοι, από την πλευρά τους, πιέζουν για ταχεία συμφωνία, με βάση τις δικές τους απαιτήσεις, και προειδοποιούν ότι τα έργα θα τιναχτούν στον αέρα, αν δεν υπάρχει αρχικό σχέδιο αναχρηματοδότησης ως τα τέλη Οκτωβρίου. Πρόκειται για τους οδικούς άξονες Ιόνια Οδός, Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα, Μαλιακός - Κλειδί και Ε65 (Αξονας Κεντρικής Ελλάδας).


Φώτης Κόλλιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου