Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Το ΡΚΚ ελπίζει σε μια κουρδική άνοιξη


Με τη Συρία να είναι σχεδόν εκτός ελέγχου, την πιθανότητα πολέμου στην Τουρκία, τις μάχες στο Ιράκ να συνεχίζονται και τις κυρώσεις στο Ιράν, η Μέση Ανατολή μοιάζει για άλλη μια φορά με καζάνι που βράζει.  Ο κορυφαίος διοικητής του PKK, Μουράτ Καραγιλάν, μιλά σε συνέντευξή του στο Al Jazeera για την κατάσταση των 40 εκατ. Κούρδων που ζητούν αναγνώριση.
Τελευταία, όλο και περισσότερα δημοσιεύματα θέλουν το ΡΚΚ να εμπλέκεται σε επιθέσεις στην Τουρκία. Το να εντοπίσεις τον Καραγιλάν δεν είναι και εύκολη υπόθεση, γράφει ο δημοσιογράφος του Al Jazeera. Πόσο μάλλον τώρα που μετακινείται συνεχώς για να γλιτώσει από τις τουρκικές
επιθέσεις. Τον εντόπισαν στο βόρειο Ιράκ και ιδού τι είπε:
«Η Τουρκία φοβάται τις αλλαγές στην περιοχή. Φοβούνται ότι οι Κούρδοι θα ξυπνήσουν και θα ξεσηκωθούν όπως οι υπόλοιποι λαοί της Μέσης Ανατολής». Διευκρίνισε επίσης ότι δεν υπάρχουν μαχητές του ΡΚΚ μέσα στη Συρία. «Αυτή είναι τουρκική προπαγάνδα.  Απ’ όσο γνωρίζω, υπάρχουν δυνάμεις του Δημοκρατικού Κόμματος  Ένωσης (PYD) στην περιοχή αλλά δεν συνεργάζονται με το καθεστώς, ούτε με τις κυβερνητικές δυνάμεις». Τονίζει επίσης ότι « το ΡΚΚ δεν αποδέχεται την τουρκική εμπλοκή στη Συρία». «Υπάρχουν πολλά κουρδικά πολιτικά κόμματα στη Συρία που δεν συνεργάζονται ούτε με τη συριακή κυβέρνηση, ούτε με την αντιπολίτευση και προτιμούν να μένουν ουδέτερα. Για παράδειγμα στο Αλέπο, οι Κούρδοι αποφάσισαν να μείνουν εκτός μάχης επειδή βλέπουν ότι η αντιπολίτευση της Συρίας υποστηρίζεται από τους Τούρκους» υποστηρίζει.
Και συνεχίζει: «Οι Κούρδοι δεν εμπλέκονται σε μάχες επειδή σκοπός τους δεν είναι να καταλάβουν τη Δαμασκό. Θέλουν μόνο τα φυσικά τους δικαιώματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα: θέλουμε επανάσταση και δεν στηρίζουμε την επανάσταση. Πιστεύουμε σε έναν διαφορετικό τρόπο». Σχολιάζει επίσης ότι η περιοχή πλήττεται από έναν «σεκταριστικό πόλεμο». «Η Τουρκία θέλει να αντιστρέψει τις θέσεις μας. Θέλουν να τελειώσουν το ΡΚΚ, στοχοποιώντας το σε αυτόν τον πόλεμο. Οι Κούρδοι δεν θα γίνουν στρατός κανενός. Πρέπει να μείνουμε ανεξάρτητοι και να συνεργαστούμε με τους ανθρώπους. Θα είμαστε με τη μεριά της δημοκρατίας. Αν η Δύση φέρει τη δημοκρατία θα συμμετέχουμε. Αν η Δύση έχει κρυμμένη ατζέντα δεν θα λάβουμε μέρος. Ήρθε η ώρα να τελειώσουν αυτά τα καθεστώτα. Αργά ή γρήγορα θα πέσουν. Η χρήση βίας, αποκλειστικά, θα προκαλέσει περισσότερες καταστροφές τώρα και στο μέλλον. Πρέπει να γίνει αλλαγή και ο Άσαντ δεν πρέπει να επιμένει στην εξουσία» καταλήγει.
 antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου