Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Συνέντευξη Μεϊμαράκη στον ΤτΚ: «Δεν θα είμαι Πρόεδρος-μαριονέτα»



Προσπάθειες δημιουργίας κλίματος πολιτικής αποσταθεροποίησης βλέπει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πίσω από τις επιθέσεις που δέχεται όπως λέει το τελευταίο διάστημα και σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να είναι ένας Πρόεδρος-μαριονέτα όπως κάποιοι επιθυμούν. Ο κ. Μεϊμαράκης προαναγγέλλει πρωτοβουλίες για την ανάκτηση του κύρους του πολιτικού κόσμου, ξεκαθαρίζει πως το κανάλι της Βουλής δεν θα κλείσει, ενώ αξιολογεί ιδιαίτερα θετικά την επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα.
    
     
   Κύριε πρόεδρε, επιστρέψατε στα καθήκοντά σας, δηλώσατε δικαιωμένος, προχωρήσατε όμως και σε καταγγελίες πως η επίθεση εναντίον σας είχε στόχο την
πολιτική σταθερότητα. Πιστεύετε πως κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα και να προκαλέσουν εξελίξεις;

Θα επαναλάβω ότι προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση και να οδηγήσουμε την Ελλάδα μπροστά είναι η ύπαρξη πολιτικής σταθερότητας και ομαλότητας. Μετά τις εκλογές αυτό διασφαλίσθηκε πλήρως με την κυβέρνηση συνεργασίας των τριών κομμάτων και με την προγραμματική τους σύγκλιση, που έχει ως βασικό στόχο να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Αν για οποιοδήποτε λόγο η ομαλότητα και η σταθερότητα εκλείψουν, τότε ούτε αυξημένη διαπραγματευτική ισχύ θα έχουμε ούτε ασφαλές περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων και θα προκληθεί μεγάλη ανασφάλεια στους πολίτες.
Ο εκδότης της εφημερίδας, κ. Χατζηνικολάου, γνώριζε το αποτέλεσμα ενός τέτοιου δημοσιεύματος, που βασίστηκε σε αστήρικτη καταγγελία από μόνο ένα πρόσωπο, εμπλεκόμενο στην υπόθεση, το οποίο μετέφερε, αορίστως, κάτι που άκουσε.
Πολλά μπορεί να είναι τα σενάρια.
Εγώ αυτό που γνωρίζω είναι ότι εάν δεν ήμουν Πρόεδρος της Βουλής, ίσως η είδηση να μην ήταν καν στην πρώτη σελίδα. Αρα στοχοποιείται ο θεσμός.
Ως προς τα περί επιστροφής μου θέλω να διευκρινίσω πως λειτούργησα θεσμικά. Για λόγους ηθικής τάξεως έκανα χρήση μιας διάταξης που επιτρέπει την αναπλήρωση του Προέδρου από τους αντιπροέδρους της Βουλής. Δεν πανηγύρισα, ούτε δήλωσα δικαιωμένος. Και αυτό διότι δεν αισθάνθηκα ποτέ ένοχος.


Τον κ. Καρούζο τον γνωρίζατε όμως, όπως επίσης οφείλω να πω πως το όνομά σας δεν το ενέπλεξαν δημοσιογράφοι στην υπόθεση. Η καταγγελία υπήρχε και ο κ. Χατζηνικολάου, ως ώφειλε, την ανέδειξε…
 
Είναι λογικό όταν φτάνει σε ένα δημοσιογράφο ένα θέμα στο οποίο γίνεται αναφορά για ξέπλυμα μαύρου πολιτικού χρήματος να του κινήσει το ενδιαφέρον. Οταν όμως το θέμα αφορά ένα μυθώδες ποσό της τάξεως των 10,2 δισ. ευρώ και γίνεται αόριστη αναφορά μόνο από ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο, οφείλει να το ελέγξει. Να ακολουθήσει κάποιους κανόνες και να ερευνήσει.
Υπάρχουν λοιπόν δύο ενδεχόμενα από τη στιγμή που γίνεται μια καταγγελία:
Ή ο δημοσιογράφος τη δημοσιοποιεί και μάλιστα την προβάλλει ως κυρίαρχο θέμα  στην πρώτη σελίδα και ενώ αφορά τον Πρόεδρο της Βουλής δεν το ερεύνησε καθόλου. Αρα δεν έχει το επίπεδο που νομίζαμε ότι είχε. 
Ή διερεύνησε την αστήρικτη καταγγελία, όπως πιστεύω, ήρθε σε επαφή ο ίδιος ή συνεργάτης του με τον καταγγέλλοντα και διαπίστωσε το ποιόν του, έχοντας ταυτόχρονα ενημερωθεί ότι το ΣΔΟΕ δεν έχει βάλει στο συρτάρι την υπόθεση. Σε αυτή την περίπτωση αναλαμβάνει τη δημοσιογραφική, πολιτική και ίσως ποινική ευθύνη απέναντι στην πολιτική σταθερότητα, αλλά και την ηθική μου υπόληψη.
Είτε τη μία μέθοδο ακολούθησε είτε την άλλη τίθεται πάραυτα στην κρίση της κοινωνίας. Αλλωστε και οι κρίνοντες κρίνονται.
Μέχρι σήμερα, τέσσερις Κυριακές, ενώ όλοι αναμένουμε τις «μεγάλες αποκαλύψεις» τελικά η υπόθεση έχει εξελιχθεί σε «κουμπαροσυζήτηση».
Και συντηρείται η εικόνα μόνο μέσω  φωτογραφιών στην εφημερίδα και τα ηλεκτρονικά sites του κ. Χατζηνικολάου, αλλά και μέσω εκπομπών στο ραδιόφωνο που του ανήκει, για να δημιουργηθούν δυσμενείς εντυπώσεις. Διότι οι μοναδικές αποκαλύψεις που όλοι είδαμε ήταν τα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την, από κοινού με τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Γεράκη, βάπτιση.
Τελικά το θέμα δεν είναι η καταγγελία και η υποχρέωση ή όχι ενός δημοσιογράφου να τη δημοσιοποιήσει, αλλά το πώς αυτή γίνεται... Ποιες δηλαδή μέθοδοι επιλέγονται, με ποιο τελικά στόχο ή σκοπό και τι αποτελέσματα επιφέρουν.

Τώρα που έχει περάσει κάποιο διάστημα, μήπως στις αντιδράσεις σας ήσασταν λίγο υπερβολικός;
 
Οι κινήσεις μου ήταν θεσμικές. Ζήτησα να αναπληρωθώ στην έδρα της Ολομέλειας. Εδωσα στη δημοσιότητα, μόνος μου, το «πόθεν έσχες» από το 1989 μέχρι σήμερα. Και όμως οι σε βάρος μου αθλιότητες συνεχίζονταν με αήθη τρόπο.
Χρησιμοποίησε όλα τα μέσα που διαθέτει. Ακούστηκαν από το ραδιόφωνο χυδαίες εκφράσεις και υπήρξαν δημοσιεύματα συνεχή, στο site που διαθέτει, αλλά και σε άλλα, με στόχο να με πλήξουν προσωπικά. Δημοσίευσε φωτογραφία που απεικόνιζε το δήθεν σαλέ του Προέδρου, ενώ επρόκειτο για άλλο σπίτι.
Εφθασαν στο σημείο να υποστηρίζουν ψευδέστατα ότι κατοικώ στην… Εκάλη ή στην Κηφισιά! Επανέφεραν στο δημόσιο διάλογο συζητήσεις που δεν τους τιμούν. Ο κ. Χατζηνικολάου κατ’ επανάληψη χρησιμοποίησε προσκεκλημένους του για να με πλήξει και άρχισε να συζητά, ξανά, το θέμα των συμβάσεων του υπουργείου Εθνικής Αμύνης τη στιγμή κατά την οποία η μοναδική κατηγορία που μου είχαν προσάψει τότε ήταν ότι δεν υπέγραψα συμβάσεις. Εντούτοις ο κ. Χατζηνικολάου επανέφερε θέματα όπως οι «διόπτρες», τα οποία και ήλεγξε. Και αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Εχει εισβάλει ανορθόδοξα και βάναυσα στην προσωπική και οικογενειακή μου ζωή, ελέγχοντας ακόμη και τον περίγυρό μου. Γνωρίζω πως ένας πολιτικός αυτά πρέπει να τα αναμένει και να τα υπομένει… Και γι’ αυτό τα αποδέχομαι.
Απαιτώ όμως όταν μετά την έρευνα δεν προκύπτει τίποτα να έχει τη γενναιότητα να πει και να γράψει «τον έψαξα και δεν βρίσκω τίποτα, τουλάχιστον μέχρι στιγμής». Οχι να σφυρίζει αδιάφορα.
Οπως πολλοί υποστηρίζουν, ο κ. Χατζηνικολάου παρουσίαζε ένα επίπεδο δημοσιογραφικό και τώρα απορούν γιατί επιλέγει τον κιτρινισμό. Και αναρωτιούνται τι κρύβεται από πίσω.
Πιθανόν κάποιοι να θεωρούν πως ο Πρόεδρος της Βουλής πρέπει να είναι μαριονέτα και απλά να προεδρεύει. Τους απαντώ ότι εγώ δεν θα είμαι ένας τέτοιος Πρόεδρος. Εγώ θα είμαι ένας Πρόεδρος που θα ανταποκριθεί στις σημερινές δύσκολες περιστάσεις με πολιτικές παρεμβάσεις, θεσμικά και δημόσια, με τρόπο που αρμόζει. Οι πολίτες με ξέρουν,  γνωρίζουν το χαρακτήρα μου, έτσι με ψηφίζουν και με στηρίζουν. Είμαι πολιτικός της μάχης και όχι… μαρμαρωμένος.

   

     
     Εχετε προαναγγείλει σημαντικές αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής αλλά και στον τρόπο λειτουργίας της με στόχο τον εκσυγχρονισμό της….
 

Πράγματι. Αυτός είναι ο στόχος μας. Οχι μόνο ο δικός μου αλλά όλων μας. Πιστεύω ότι όλοι επιθυμούμε να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Βουλής.
Ξέρουμε πως αυτή η νέα περίοδος είναι από τις πιο κρίσιμες και για το λόγο αυτό οφείλουμε και θα λάβουμε τα μέτρα που απαιτούνται ώστε να αναδειχθεί ο ρόλος της Βουλής και των βουλευτών. Εχω τονίσει πως  προτίθεμαι να δώσω έμφαση στην κοινοβουλευτική διπλωματία που αποτελεί άξονα παραγωγής πολιτικής.
Επίσης βασική μας επιδίωξη είναι να δείξουμε στους πολίτες πως βιώνουμε τα προβλήματά τους και αγωνιζόμαστε για την επίλυσή τους. Θα είμαστε δίπλα τους, θα τους ενημερώνουμε για όλα και γι’ αυτό το κανάλι της Βουλής ούτε πωλείται ούτε παραχωρείται.





 
ΤΙΤΛΟΣ: «Το πολιτικό σύστημα και η Βουλή κάνουν την αυτοκάθαρσή τους»
 
 
 
 Νομίζω πως το κύρος του πολιτικού κόσμου έχει πληγεί έντονα τα τελευταία χρόνια, και όχι άδικα, και φυσικά αυτή η απαξίωση έχει και ουσιαστικές συνέπειες. Ως Πρόεδρος της Βουλής θα αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία για να ξεκαθαρίσει το τοπίο; Για παράδειγμα, για να χυθεί φως στην υπόθεση με τις λίστες;

Θέλω να σας επισημάνω ότι, όπως διαβεβαίωσαν και οι επικεφαλής του ΣΔΟΕ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, λίστες για εν ενεργεία πολιτικά πρόσωπα δεν υπάρχουν.
Αν τώρα εννοείτε την αποκαλούμενη ως «λίστα Λαγκάρντ», ήδη η Βουλή κινούμενη θεσμικά μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων ζήτησε και αναμένει τα σχετικά στοιχεία. Φυσικά δεν θα σταματήσουμε εδώ, διότι όπως και εσείς αναφέρετε τα τελευταία χρόνια το κύρος του πολιτικού κόσμου έχει πληγεί συνολικά από μεμονωμένες περιπτώσεις, για τις οποίες όμως το ίδιο το πολιτικό σύστημα και η Βουλή κάνουν την αυτοκάθαρσή τους.
Είναι άδικο να γενικεύουμε τα πάντα και να τα βάζουμε σε ένα τσουβάλι. Εχουμε αναδείξει τις εξαιρέσεις και έχουμε ξεχάσει ότι αυτές επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Αλλά και εμείς οι πολιτικοί πρέπει να λειτουργήσουμε μέσα σε μια νέα, πρωτόγνωρη για όλους κατάσταση και να κατανοήσουμε πως οι πολίτες αντιμετωπίζουν αρνητικά πράξεις και παραλείψεις του πολιτικού συστήματος, το οποίο οφείλουμε να το βελτιώσουμε.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
   


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ


ΤΙΤΛΟΣ: «Επιβεβαιώθηκε ότι η Ελλάδα ανακτά την αξιοπιστία της»
 
 
ΜΟΤΟ:  «Αυτό που μένει ως εικόνα είναι μια στήριξη που σίγουρα θα μετουσιωθεί στην πορεία σε πιο θετικές ενέργειες»
 
 
 Την επίσκεψη της κ. Μέρκελ πώς την αξιολογείτε;
-           
Για την πραγματοποίηση αυτής της επίσκεψης υπήρξε συστηματική και μεθοδική προσπάθεια, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η Ελλάδα θέλει να νοικοκυρευτεί. Εγινε σημαντική δουλειά από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά και τους επιτελείς του, από τον κ. Αβραμόπουλο, από όλους μας, προκειμένου η κ. Μέρκελ να πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι. Σκεφτείτε να μην ερχόταν. Τι θα σήμαινε; Πως η Ελλάδα έχει απομονωθεί... Αυτό που επιβεβαίωσε η επίσκεψη της κ. Μέρκελ είναι πως η χώρα ανακτά την αξιοπιστία της. Η στήριξη της Γερμανίας στην επίπονη προσπάθεια του ελληνικού λαού και η αναγνώριση των θυσιών του χαρακτηρίζονται ως σημαντικές αυτή τη στιγμή, δεδομένου του ρόλου που διαδραματίζει στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και εκπέμπει μηνύματα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Ισως κάποιοι να ανέμεναν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα έρθει και θα αρχίσει να μοιράζει χρήματα και... αποφάσεις. Ομως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Θεσμικά, αν θέλετε, δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Αυτό που μένει ως εικόνα στον κάθε πολίτη από την επίσκεψη είναι μια στήριξη που σίγουρα θα μετουσιωθεί στην πορεία σε πιο θετικές ενέργειες.

       Είναι πολύ πιθανό πάντως να καταφέρουμε να παραμείνουμε στην ευρωζώνη και από την άλλη η πλειοψηφία των πολιτών να ζει στα όρια της φτώχειας.
 
Η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει στόχο να σωθούν οι Ελληνες ώστε να γίνει  και πάλι ισχυρή η Ελλάδα. Τα προβλήματα όμως είναι πολλά και μεγάλα. Το κύριο είναι η αύξηση της ανεργίας και βεβαίως η μείωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων. Για αυτό η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ., έχει θέσει ως βασικό σκοπό της την ανάπτυξη. Αυτό δεν γίνεται από τη μια ημέρα στην άλλη. Δεν δημιουργούνται ξαφνικά θέσεις εργασίας. Δεν αντιμετωπίζονται ως διά μαγείας παθογένειες ετών. Ομως αυτή τη φορά όλα γίνονται με ταχύτητες που δεν έχουμε ξαναζήσει. Προχωρούμε σε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που θα αναμορφώσουν το πλαίσιο λειτουργίας ολόκληρης της χώρας. Και αυτό θα οδηγήσει στην επανεκκίνηση της μηχανής που λέγεται Ελλάδα. Στην πορεία αυτής της προσπάθειας θεωρώ βέβαιο ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις για τη στήριξη των αδύναμων κοινωνικών τάξεων ώστε να διασφαλιστεί, με πράξεις, η κοινωνική συνοχή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ


Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου