Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Μετά την δόση ανασχηματισμός;


«Μόλις κλείσει η συμφωνία με την τρόικα και πάρουμε τη δόση, τότε θα βγουν τα μεγάλα μαχαίρια. Μη νομίζετε ότι στην κυβέρνηση είναι όλα ρόδινα κι όλοι αγαπιούνται με όλους».
Αυτό λέει κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης το οποίο προβλέπει ότι μόλις τελειώσει η υπόθεση με τις διαπραγματεύσεις και έρθουν τα λεφτά της δόσης, θα δοκιμαστεί η συνοχή της κυβέρνησης. Κι αυτό διότι τα όσα διαρρέουν κάποιοι περί ανασχηματισμού, και αλήθεια να είναι, ουσιαστικά το μόνο που κάνουν είναι να προκαλούν δυσαρέσκειες και να βγαίνουν στο φως υπουργικές κόντρες που τώρα κρύβονται κάτω από το χαλί της… τρόικας.
Από την περασμένη Κυριακή ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι δημοσιευμάτων για τον ανασχηματισμό που
σκέφτεται ο πρωθυπουργός. Αν και για πολλούς χρειάζεται να φύγουν ορισμένα «βαρίδια», η κουβέντα που άνοιξε έχει προβληματίσει πολλούς υπουργούς και υφυπουργούς. Δε φτάνει δηλαδή που ορισμένοι είναι παντελώς άσχετοι με τα υπουργικά τους καθήκοντα, ακούνε ότι θα γίνει ανασχηματισμός και τα έχουν φορτώσει στον κόκορα.
Εν πάση περιπτώσει, αν όλα πάνε καλά και η χώρα δεν πάει για φούντο, σαφέστατα ο κ. Σαμαράς πρέπει να δει τι θα κάνει με τους υπουργούς και υφυπουργούς «φαντάσματα». Αυτούς δηλαδή που επί τέσσερις μήνες το μόνο που ξέρουν είναι πώς να χρησιμοποιούν το υπουργικό αυτοκίνητο.
Άλλωστε, από πολύ κόσμο, κι όχι μόνο από το Μέγαρο Μαξίμου ομολογείται η παντελής προσφορά συγκεκριμένων υπουργών. Για παράδειγμα, έχει γίνει ανέκδοτο η παρουσία του καθηγητή Λιβιεράτου στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Η μόνη συμβολή του τόσους μήνες ήταν όταν ανακοίνωσε τη μετακόμιση του υπουργείου στο Μινιόν μόνο που το είχε ανακοινώσει και ο Παπακωνσταντίνου. Αν δεν υπήρχε ο αναπληρωτής υπουργός, Στ. Καλαφάτης να δηλώνει την ύπαρξη του υπουργείου θα αγνοούσαμε ότι υφίσταται. Μάλιστα έχει κυκλοφορήσει «διαγωνισμός» στο διαδίκτυο που λέει ότι αν βρει κάποιος τον Λιβιεράτο θα πάρει δωρεάν μια… νομιμοποίηση αυθαιρέτου. Να θυμίσουμε ότι ο υπουργός είναι φίλος και προσωπική επιλογή του κ. Βενιζέλου.
Επίσης, προς την έξοδο φαίνεται να είναι και ο Αθ. Ταφτσάρης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κι αυτός φίλος του κ. Βενιζέλου αν και μαζί με τον Μ. Χαρακόπουλο φαίνεται να προσπαθούν να μαζέψουν τα απίστευτα χρέη των γαλάζιων και πράσινων αγροτικών συνεταιρισμών.
Τρεις υπουργοί που επέλεξε η ΔΗΜΑΡ είναι κι αυτοί υπ’ ατμόν. Ο Αντ. Ρουπακιώτης φαίνεται να ασφυκτιά στο Δικαιοσύνης και η περιπέτεια της υγείας του ίσως τον οδηγήσει προς την έξοδο. Από την άλλη ο Αντ. Μανιτάκης αν και ήταν σίγουρος για… αποβολή, τις τελευταίες μέρες με τις διαπραγματεύσεις, κέρδισε κάποιους πόντους.
Πρόβλημα υπάρχει με την υφυπουργό Υγείας, Φ. Σκοπούλη η οποία δεν έχει ιδιαίτερο αντικείμενο στο υπουργείο, καθώς το φάρμακο το πήρε ο Σαλμάς, ενώ τα δημοσιεύματα εναντίον της ίδιας και του συζύγου της, ακόμη κι αληθινά να μην είναι, έχουν πλήξει την εικόνα της.
Από τους υπόλοιπους υπουργούς, το μεγάλο ερωτηματικό είναι ο Γιάννης Βρούτσης. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, υπάρχει στο υπουργείο Εργασίας έντονη δυσαρέσκεια για όσους διαρρέουν ότι θα φύγει ο υπουργός ο οποίος εδώ που τα λέμε έφαγε χοντρό «πακέτο» αφού όλα τα μέτρα έπεσαν πάνω του. Άλλοτε επιτυχημένα, άλλοτε αποτυχημένη (η Αριάδνη κάτι ξέρει γι’ αυτό) ο Γ. Βρούτσης τουλάχιστον δεν κρύφτηκε στα δύσκολα.  Μην ξεχνάμε ότι ο υπουργός εξαναγκάστηκε σε απόσυρση τροπολογιών που μείωναν τις εισφορές των εργοδοτών.
Επίσης, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο κ. Βρούτσης εμφανίζεται ενοχλημένος από παραπολιτικά σχόλια που γράφτηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη που έλεγαν ότι τον καπέλωσε ο Στουρνάρας στις διαπραγματεύσεις.
Κάποιοι εντός της κυβέρνησης λένε ότι θα μπορούσε να πάρει ένα άλλο χαρτοφυλάκιο και να απεμπλακεί από το βάρος του Εργασίας.
Μεγάλη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει η υπόθεση της «εκκένωσης» των νησιών με κάτω από 150 κατοίκους. Η γκάφα χρεώνεται στον κ. Μουσουρούλη όπως επίσης και διάφορα ζητήματα που μένουν ανοικτά στο υπουργείο του.
«Εξαφανισμένοι» εμφανίζονται επίσης κάποιοι υπουργοί όπως ο Χ. Αθανασίου, αναπληρωτής στο Εσωτερικών που όμως… αγνοείται. Αλλά και κάποιοι υφυπουργοί σε μεγάλα υπουργεία που έχουν κρυφτεί και δεν ακούγονται ούτε για καλό ούτε για κακό.
Τον πρώτο λόγο για τον ανασχηματισμό τον έχει φυσικά ο κ. Σαμαράς, όμως, πολλά θα εξαρτηθούν και από το βαθμό της εμπλοκής που θα θέλει να έχει ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης. Ειδικά ο πρώτος μπορεί να ονειρεύεται συμμετοχή του στο κυβερνητικό σχήμα καθώς βλέπει ότι με τις αποστασιοποιημένες επιλογές του σε υπουργεία και δεν κέρδισε τίποτε και μοιράζεται τα αρνητικά των αποφάσεων για σκληρά μέτρα.
Πάντως, οι πληροφορίες μας λένε ότι ακούγονται από τώρα πολλές μουρμούρες και πισώπλατα μαχαιρώματα, κάτι που ο πρωθυπουργός θα πρέπει να κόψει μαχαίρι. Διότι δεν πρόκειται για μία ακόμη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, αλλά για την κρισιμότερη των τελευταίων ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου