Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Μετά την “ρήξη” ξαφνικά …συμφωνία με την Τρόικα


Απίστευτο, δεν περιμέναμε να το γράψουμε, αλλά φαίνεται ότι κάποια πράγματα μας ξεπερνούν κι εμάς. Μετά το θέατρο του παραλόγου που παίχτηκε το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες, Στουρνάρας και τρόικα έκλεισαν τη συμφωνία και απομένουν ελάχιστες λεπτομέρειες που δεν μπορούν πάντως να αλλάξουν τον συμβιβασμό για το πακέτο.
Κι όταν λέμε πακέτο εννοούμε και τα οικονομικά θέματα για τα 13,6 δις ευρώ και τα εργασιακά (με κάποιες υποχωρήσεις) για τα οποία η εικόνα που δημιουργήθηκε νωρίτερα είανι ότι πάμε προς ρήξη.
Πριν από λίγο ο Πολ Τόμσεν δήλωσε: “Συμφωνήσαμε στα περισσότερα θέματα πολιτικής. Για τα λίγα
που απομένουν, αναμένουμε ότι θα καλυφθούν σύντομα“.
Οι πληροφορίες μας από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η συμφωνία πράγματι οδεύει προς την τελική υπογραφή και ο πρωθυπουργός θα πάει στη Σύνοδο με κλεισμένο πακέτο.
Η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, μετά τη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας έχει ως εξής:
«Υπήρξε πολύ σημαντική πρόοδος στις διαβουλεύσεις με την τρόικα τους τελευταίους μήνες. Υπάρχουν ορισμένα ανοιχτά ζητήματα, τα οποία αναμένουμε ότι θα κλείσουν τις επόμενες ημέρες.
Για το θέμα της αγοράς εργασίας υπήρξε πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και τις επόμενες ημέρες ο κ. Βρούτσης θα προτείνει λύσεις στα θέματα που έχουν ανακύψει.
Το χρονοδιάγραμμα ενεργειών παραμένει εν ισχύ, όπως το έχουμε πει μέχρι τώρα.
Όσον αφορά στην τρόικα, παρά τις όποιες εντάσεις αυτούς τους δύο μήνες των σκληρών διαπραγματεύσεων, επέδειξαν πνεύμα καλής συνεργασίας, πρότειναν συμβιβαστικές λύσεις και είμαι πεπεισμένος ότι κάνουν το καλύτερο δυνατό για να βρεθούν λύσεις στα δύσκολα προβλήματα που, πράγματι, υπάρχουν.
Το Υπουργείο Οικονομικών, που είναι ο θεματοφύλακας της ευστάθειας της οικονομίας, δεν θα παύσει να προτείνει συμβιβαστικές λύσεις σε όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν, ακόμη και όταν αφορούν άλλα Υπουργεία.
Παραμένω αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν κατ΄ ευχήν».
Από τη δήλωση του κ. Στουρνάρα προκύπτει ότι μεγάλο μέρος του πακέτου έχει κλείσει και ήδη έχουν συζητηθεί και οι προτάσεις Βρούτση για τα εργασιακά οι οποίες ενδεχομένως να γίνουν γνωστές αύριο μέσα στην ημέρα. Και φαίνεται ότι θα είναι προτάσεις που θα δείχνουν ότι η τρόικα κάνει πίσω σε βασικά θέματα όπως οι τριετίες και ζητά ανταλλάγματα. Για να καταλάβετε πόσο… αστείες είναι οι διαφωνίες το επόμενο διήμερο ενδεχομένως οι συνεννοήσεις να γίνουν με e-mails.
Επίσης, προκύπτει ότι τα ανοικτά θέματα που υπάρχουν δεν απασχολούν ιδιαίτερα τον υπουργό και την κυβέρνηση. Πρόκειται κυρίως για διαφωνία στο θέμα της απόδοσης των φορολογικών μέτρων αλλά και σε διαρθρωτικές αλλαγές. Κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν για ύφεση 4,2% και με βάση αυτό το σενάριο εργάζεται η τρόικα. Η ελληνική πλευρά ξεκίνησε από ύφεση 3,8%, ενώ πάνω από 5% έλεγε η τρόικα.
Αξίζει να σημειωθούν δύο ακόμη σημεία: Το ότι διαρρέεται ότι έκλεισε το πακέτο των 13,6 δις αυτό σημαίνει ότι συμφωνήθηκε και η επιμήκυνση. Διότι σε άλλη περίπτωση θα είχαμε μέτρα 18 δις ευρώ.
Κι επίσης, η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους θα έλθει στις αρχές Νοεμβρίου με τη δόση να εκταμιεύεται μέχρι τις 15 του ίδιου μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου