Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Συσκέπτονταν έξι ώρες στο Μαξίμου! Παγώνουν προς το παρόν οι τριετίες



Οι τριετίες σώζονται «παγωμένες», ενώ για τις αποζημιώσεις ο συμβιβασμός που θα βρεθεί θα είναι κοντύτερα σε αυτά που θέλει η τρόικα. Χθες σε σύσκεψη εξίμισι ωρών στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά ο Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι το υπουργείο Εργασίας είναι κοντά σε συμφωνία με την τρόικα. Το θέμα των αποζημιώσεων έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις τράπεζες, καθώς οι συγχωνεύσεις που προωθούνται περιέχουν και πολλές απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων.

Στη συνάντηση μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής
Χατζηδάκης και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.

Για την ερχόμενη Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Euroworking group, στο οποίο θα εξεταστεί η συμφωνία με την τρόικα. Πάντως την ίδια ημέρα πληροφορίες από γερμανικές πηγές φέρουν τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να συγκαλεί και έκτακτο Eurogroup, ώστε να πιστοποιηθεί η συμφωνία.

Ειδικά για το θέμα των αποζημιώσεων, όπου η τρόικα θέλει μείωση 50%, το υπουργείο Εργασίας αντιπροτείνει:

1) Οι μειώσεις να εφαρμοστούν μόνο για τους νεοεισερχομένους ή τους νεοπροσλαμβανομένους.
2) Να διατηρηθεί η σημερινή κλίμακα (χωρίς προειδοποίηση), σύμφωνα με την οποία όποιος απολυθεί έπειτα από 16 χρόνια δουλειάς στον ίδιο εργοδότη να εισπράξει ως αποζημίωση 12 μισθούς.
3) Για όσους δικαιούνται πάνω από 12 μισθούς, το υπόλοιπο μέρος της αποζημίωσής τους να υπολογίζεται με ανώτατο πλαφόν τα 2.000-3.000 ευρώ. Η τρόικα απαιτεί ανώτατο πλαφόν αποζημίωσης 12 μισθούς συν έναν μπόνους για όσους συμπληρώνουν πάνω από 16 χρόνια εργασίας, το οποίο δεν θα ξεπερνά τα 3.516 ευρώ (βασικός μισθός 586 ευρώ x6).

Στην τελική συμφωνία προβλέπονται, μεταξύ άλλων, μεγάλες περικοπές στις συντάξεις και στα ειδικά μισθολόγια (από 2% έως 35% αναδρομικά από 1ης Αυγούστου), «ψαλίδι» στα δώρα στο Δημόσιο, αλλά και αύξηση κατά δύο χρόνια στα όρια συνταξιοδότησης, ενώ οι μισθοί στις ΔΕΚΟ θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο και αναμένεται να μην ξεπερνούν τα 1.900 ευρώ.

Προβλέπεται ακόμα κατάργηση των δώρων στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ, καθώς και πολλών επιδομάτων.

Οσον αφορά τους συνταξιούχους, η συμφωνία προβλέπει κατάργηση των δώρων και επιβολή νέας εισφοράς από 3% έως 12% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης από 1.000 ευρώ και πάνω. Επίσης αναμένεται να αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου